Vakantie op Malta

Kleurrijk Malta: absoluut niet te missen

Het eiland Malta verschuilt zich net onder Sicilië, dankzij die positie fungeerde het eiland jarenlang als toegangspoort naar de verschillende continenten. De mengelmoes aan culturele en historische invloeden die Malta vandaag zijn kleurrijke invulling geeft, hoeft dus niet te verbazen. Verdwaal tijdens je vakantie op de Maltese archipel in verborgen steegjes, ontdek ongeziene parels en geniet van de lokale wijncultuur.

Tips voor je vakantie op Malta

Smart City is het gezicht van de vernieuwingsdrang van Malta.

Dankzij de eerdere passage van onder andere de Arabieren, Fransen en Engelsen beschikt het eerder kleinschalige eiland Malta over een rijk cultureel en historisch erfgoed. Hoewel over het rijke verleden van de Maltese archipel dus heel wat valt te vertellen, blijft Malta niet hangen bij wat ooit was. Moderne buildings rijzen als paddenstoelen uit de grond en ook projecten zoals Smart City Malta passen in die vernieuwingsdrang. Toonaangevende ICT- en mediabedrijven openen kantoren rond de rustgevende aanblik van de Middellandse Zee. De vergelijking met het Amerikaanse technologisch park Silicon Valley of Dubai Internet City is bij deze snel gemaakt.

De imposante toegangspoort geeft je meteen de indruk toe te treden tot een ver verborgen verleden. De typische Maltese balkons, zorgen voor de nodige kleur en authentieke architectuur. Smalle steegjes geven de oude hoofdstad van weleer ook vandaag nog zijn Middeleeuwse uitstraling.

Mdina en Rabat, waar ridders zomaar om het hoekje komen piepen

Hoewel de toekomst op de Maltese archipel dus veelbelovend aan de deur klopt, zorgt het rijke Unesco Erfgoed van het eiland ook vandaag nog voor een reputatie die de landsgrenzen ruimschoots overstijgt. Denk maar aan de oude hoofdstad van weleer: Mdina, ook wel bijgenaamd ‘De stad der stilte’. Valt je de naamkeuze van de stad op? Die verraadt alvast de vroegere invloed van de Arabieren, die Mdina eveneens tot hun hoofdkwartier bombardeerden. De imposante toegangspoorten van deze volledig ommuurde stad, laten dan ook weinig aan de verbeelding over. De militaire toedracht van de stad valt meteen op te merken wanneer je de stad betreedt. Een ver verborgen verleden rolt zich als het ware voor je voeten uit, waardoor je je bijna in een andere wereld waant.

Met gele kalksteen gebouwde kerken, paleizen en kloosters, creëren een sfeer waarin de tijd haast stil lijkt te zijn blijven staan. In Mdina vind je vooral barokke gebouwen. Op de gevels zijn sfeervolle gloeilampjes bevestigd die de stad ’s avonds in een gezellig en sfeervol licht moeten doen baden. ‘Zeker de moeite’, dacht ik, want voor sfeer en gezelligheid ben ik steeds te vinden. Helaas werd de verlichting tijdens mijn bezoek nog niet ingeschakeld, waardoor Mdina zich in een deken van donker hulde.

Dankzij talrijke lantaarns langs de gevels, lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan en er elk moment een ridder te paard om het hoekje kan komen.

Enkele mysterieuze lantaarns gaven in de Middeleeuws aandoende steegjes net genoeg licht om mezelf, terwijl mijn voetstappen wel erg goed weerklonken in de vallende nacht,  een weg te banen doorheen de versterkte binnenstad. Ramen en deuren kraakten onheilspellend in hun voegen en de bewoners van de overdag nog zo levendige stad waren in hun huizen verdwenen. Mocht een ridder te paard met vuurtoorts in de hand om de hoek zijn verschenen, ik zou er niet eens vreemd van opgekeken hebben.

reistips voor je vakantie op Malta

Op de plaats van de kathedraal zou apostel Paulus een miraculeuze genezing hebben verwezenlijkt.

Rabat, de voorstad van Mdina, tip ik eveneens graag als een bezoekje waard. De voorstad dankt zijn populariteit vooral aan de vroegchristelijke catacomben. Volgens de legende spoelde apostel Paulus na een schipbreuk immers aan op het eiland Malta. Aangezien hij in Rome als politieke rebel werd beschouwd, verschool hij zich in de catacomben van Rabat. Op de plaats waar de kathedraal van Mdina werd opgetrokken, zou de apostel eveneens een miraculeuze genezing hebben verwezenlijkt.

Schilderij van Caravaggio: de onthoofding van Johannes de Doper

Zeker doen: katholiek bastion Valletta bezoeken

Werp tijdens je vakantie op Malta zeker eens een blik op de Maltese skyline: het ene na het andere katholieke bouwwerk siert er immers de horizon. Malta telt dan ook maar liefst 365 kerken. Één voor elke dag van het jaar wordt er vaak al lachend beweerd. Dé parel aan deze katholieke kroon is de St. John’s Co-Cathedral, die je te midden van het ooit militaire bastion Valletta terugvindt.

In de kathedraal, die bol staat van de pracht en praal, schittert onder andere ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ van Caravaggio. Op de vlucht voor de ordediensten, na het plegen van zijn zoveelste moord, belandde de crimineel goede schilder op de Maltese Archipel.

Het schilderstalent van de Italiaan redde hem meer dan eens van een gewisse dood en bezorgde hem heel wat aanzien. Dankzij zijn schilderkunst werd hij zelfs ridder in de prestigieuze Maltezers Orde. Helaas schopte de schilder ook hier tegen de schenen waardoor hij noodgedwongen het eiland moest verlaten.

Memorial monument voor de St-Johns Cathedral ter herdenking van de vermoorde onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia

Doorheen de geschiedenis werd de gevestigde Maltese Orde dan ook regelmatig aan beproevingen onderworpen. Zo ook in 2017. Net voor het kathedraalplein herinneren bloemenboeketten en foto’s de moord van de onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia.

Het mag duidelijk zijn: Malta bezoeken zonder de hoofdstad Valletta aan te doen, is als vloeken in de kerk.  De stad, beschermd door eeuwenoude vestingmuren, werd nauwkeurig gepland en gebouwd om indruk te maken op eventuele vijanden afkomstig van de zee, wat de stad zijn indrukwekkende uitstraling geeft.

Dankzij het uitzichtspunt die de landtong biedt, vestigde ook de Orde van Malta hier zijn hoofdkwartier. De geschiedenis van de kruisridders die de stad ontegensprekelijk in zich draagt, laat dan ook vandaag nog zijn sporen na in de kleurrijke stad. Valletta, die doorheen de jaren zijn pittoreske karakter behield, werd in zijn geheel op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst.

Kleurrijke balkons verfraaien het doolhof aan oplopende en aflopende straatjes.

Slenter doorheen een doolhof aan op- en aflopende straatjes en vergaap je aan de karakteristieke kleurrijke balkons. Het ene moment waan je je daarbij in een pittoreske dorpskern uit pakweg Italië of Griekenland terwijl je het andere moment op een rode telefooncel botst die rechtstreeks vanop Oxford Street lijkt te zijn weggeplukt. Persoonlijke favoriet in Valletta zijn de Upper Barrakka Gardens: een oase van rust aan de rand van de stadskern. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht op de Grand Harbour terwijl de Three Cities, Birgu,  Senglea en Cospicua, aan de overkant van het water lonken.

Maak de oversteek naar de Three Cities: Vittoriosa, Senglea en Cospicua

Laat de ferry links liggen, en neem plaats in een veel authentieker exemplaar!

Een korte overzet, brengt je in no time naar de Three Cities waar zowel het nieuwe als het oude Malta wonderwel gecombineerd worden. Onder andere het eerdergenoemde Smart City Project is gelegen op de Three Cities, alsook een aantal imposante kathedralen zoals de iets minder bekende St. Lawrence basiliek.  Kies bij de overzet niet voor de ferry, maar neem plaats in één van de bootjes van de plaatselijke vissers die evengoed aanmeren aan de kade. Veel charmevoller en absoluut een extra beleving.

Dockyard Creek

De Three Cities ontvangen minder toeristen dan Valletta, waardoor er een meer ontspannen en rustigere sfeer heerst. Bij het binnenvaren van Dockyard Creek, trekken luxueuze jachten in het kader van de historische gevels van Birgu, ook wel Vittoriosa genoemd, alle aandacht naar zich toe.  Doe zoals ik en neem plaats op één van de zuiderse terrassen om de nodige vitamine D op te doen of om een aantal plaatselijke specialiteiten te proeven: romige schapenkaas met Hobz bis-zejt bijvoorbeeld. Een knapperig zuurdesembrood dat meestal gebakken wordt in houtovens. Een vergelijking met de Italiaanse Bruschetta is dan ook niet veraf.

De kleinschalige tuin van het Freedom Monument met op de achtergrond de St.-Lawrence basiliek.

De Three Cities kun je perfect te voet ontdekken, maar wie het graag net een tikkeltje anders heeft, kiest voor de Rolling Geeks. Met deze elektrische golfkarretjes dender je holder de bolder doorheen de drie steden. Je GPS en zaakvoerder Kris loodsen je probleemloos doorheen de smalle straatjes. Je zoeft door de eeuwenoude toegangspoorten en ontdekt verborgen binnenplaatsen of passeert het Freedom Monument dat herinnert aan de drang naar onafhankelijkheid en de uiteindelijke aftocht van de laatste Britse strijdkrachten in 1979.

De baaien van Malta vormen een paradijs voor waterfanaten

St. Peter’s Pool, waar azuur blauwe water schreeuwt om een frisse duik.

Tot op vandaag is die Britse invloed nog zichtbaar in de namen van de vele verborgen baaien die Malta rijk is: Paradise Bay, Anchor Bay, Golden Bay of St-Paul’s Bay. In 2019 werd Malta  bovendien uitgeroepen tot de tweede beste duikbestemming ter wereld. Dankzij de relatief kleine eilandoppervlakte kunnen duikers zonder problemen meerdere plaatsen per dag aan doen, wat het eiland nog populairder maakt. Dé favoriete duikplaats vind je echter in zuidelijk Malta: Saint-Peter’s Pool. Hoewel dit natuurlijke zwemparadijs niet makkelijk te bereiken is, raad ik je van harte aan deze plek te bezoeken.

De natuurlijke rotsformaties die dit verborgen paradijsje omringen, lenen zich perfect tot een dagje zonnebaden.

De natuurlijke rotsformaties die dit verborgen paradijsje omringen, lenen zich perfect tot een dagje zonnebaden hoewel de omgeving dat niet onmiddellijk doet vermoeden. Bij het naderen van je bestemming doemt immers een reusachtige olieraffinaderij op. Die wordt echter even snel ingeruild voor een tropisch zwemparadijs. Je vindt St. Peter’s Pool iets voorbij het charmante vissersdorpje Marsaxlokk, waar talrijke kleurrijke luzzu’s (traditionele vissersboten) voor de kust dobberen.

vissersdorpje Maraxlokk op Malta

Kleurrijke visserbootjes dobberen in de haven van het charmante vissersdorpje Maraxlokk.

Sluit je dag vervolgens af met een paradijselijke zonsondergang aan de Dingli Cliffs. Een natuurlijke muur van rotsen die je een indrukwekkend prentkaartzicht biedt over de azuur blauwe Middellandse Zee. Tot slot nog één reistip: proef, om in de perfecte vakantiemodus te treden, tijdens je vakantie op Malta zeker de lokale wijncultuur. Kuntenti (een gevoel van voldoening, plezier of welbevinden hebben), zouden de Maltezers dat noemen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Valletta | Internet: www.visitmalta.com/nl/valletta
Toerisme Malta | Internet: www.visitmalta.com/nl/about-us
Meer weten over Malta?  Klik en check onze andere reisreportages over Malta.
Bereikbaarheid
Met het vliegtuig | Air Malta | Reistijd: 3 uur
Bezienswaardigheden
Saint John’s Co-Cathedral | Triq San Gwann | Il-Belt Valletta | Internet: Saint John’s Co-Cathedral
Upper Barrakka Gardens | Triq Sant’ Orsla 292 | Il-Belt Valletta
Malta 5D: voor wie meer te weten wil komen over de geschiedenis van Malta en haar eilanden | Old Bakery Street 7 | Internet: malta5d.com
Activiteiten
Rolling Geeks | Internet: www.rolling-geeks.com

? PIN nu en plan later
De typische kleurrijke bootjes van Malta

Foto’s: © Eline Van Wynsberghe / coverfoto: © Afbeelding van JanneG via Pixabay

Over deze auteur

Reisjournaliste Eline schrijft wanderlust stories. Haar doel: via inspirerende reisverhalen je de bestemming al 100% laten beleven. Eline’s handelskenmerk is haar belevende schrijfstijl die ze ondersteunt met visuele accenten!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *