Waar vind je de lekkerste frieten in Vlaanderen?

De Belgen en hun frieten, onlosmakelijk zijn ze met elkaar verbonden. En nu ook officieel. Want dit jaar werd de Belgische frietkotcultuur erkend door Unesco als Belgisch erfgoed. Frietfromdesire.be maakte van deze gelegenheid gebruik om daarom het frietkot met de lekkerste frietjes in de bloemetjes te zetten. Onafhankelijk en vakkundig werd er geproefd en gesmaakt!

Kwaliteitscontrole
De website frietfromdesire.be beoordeelt geheel onafhankelijk allerlei frituren op hun kwaliteit. Oprichter en frietjesliefhebber Tae-Yoon stapt persoonlijk elke frituur in Vlaanderen binnen om een portie frieten te keuren op smaak, kleur, dikte en textuur. Compleet met prijzen, openingstijden en een sfeerverslag verschijnt er regelmatig een recensie op zijn webstek. Bovendien kan je als bezoeker je eigen favoriete frituur doorgeven en laten onderwerpen aan een smaaktest door Tae-Yoon zelf.

Vers gesneden
Maar hoe herken, of misschien nog beter, hoe maak je de lekkerste frieten? Een goed begin is alvast verse aardappelen te gebruiken in plaats van voorverpakte frietjes uit een diepvrieszak. Zelf schillen en snijden vraagt extra werk en tijd, maar het komt de smaak alleen maar ten goede. Laat de gesneden aardappelen minstens een half uur in koud water weken. Zo trekt het zetmeel eruit, wat zorgt voor knapperige reepjes.

Puntzak en mayonaise
Belangrijk bij zelfgemaakte frieten is dat je ze twee keer moet bakken. De eerst keer is voornamelijk om de aardappels te garen, de tweede keer om die knapperigheid te garanderen. Laat de frietjes tussen de twee bakbeurten even rusten en wat afkoelen. Ze opeten doe je zoals echte Belgen: in een puntzak, met een toefje (zelfgemaakte) mayonaise!

Ossewit
Wist je dat frieten in België traditioneel gebakken worden in rundvet, ook wel ossewit genoemd? Dat geeft de frieten een bijzondere smaak waar je van moet houden. Vegetariërs en veganisten die liever frietjes eten zonder dierlijke toevoegingen kunnen het vet makkelijk vervangen door zonnebloemolie. Een vetstof die in de praktijk ook het meeste voorkomt. Olijfolie daarentegen is niet geschikt om frietjes in de bakken. De smaak is niet neutraal en de olie kan schadelijk worden bij hoge verhitting.

De beste frituur staat in Brugge
Dit jaar werd de Bosrand in Brugge door Friet From Desire uitgeroepen als beste frituur van Vlaanderen. Hun frietjes worden gebakken in zonnebloemolie, te meer omdat de geur van dierlijk vet snel in de kleren blijft hangen. En dan gaan klanten met een vettige lucht naar huis. Iets wat uitbaatster Cindy Sanctorum liefst wil vermijden. Bij De Bosrand smul je ook van heerlijke snacks waarvan de meeste bovendien door henzelf gemaakt worden. Zelfs de mayonaise is van eigen makelij!

Foto: © Hendrik Dacquin

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *