Haarlem: over gezellige straatjes en goddelijke brouwerijen

Proeven van een biertje in een kerk die werd omgetoverd tot brouwerij? De klassiekers van Frans Hals bewonderen? Dat kan maar op één plaats: Haarlem. Niet zo ver van de Nederlandse hoofdstad ontdek je hier, tussen charmante straatjes gevuld met herenhuizen, de knusse magie van deze authentieke stad.

Loop tussen charmante straatjes vol met klassieke herenhuizen.

Loop tussen charmante straatjes vol met klassieke herenhuizen.

Gezellige grachten
Denk aan Amsterdam en je denkt vrijwel meteen aan de wirwar van grachten. Maar ook Haarlem leer je het best kennen op de gezellige waterwegen! Met firma de Waterkoets kan je op verschillende punten in de stad op en afstappen. Je vaart zo langs de bekendste plekjes van Haarlem. Nederlandser wordt het trouwens niet als je voorbij de Adriaan vaart: een authentieke molen die je in de 18de eeuw aan de rand van de stad begroette en ook nu nog steeds het symbool van Haarlem is.

Het Frans Hals museum ligt in een van de gezelligste steegjes van de stad.

Het Frans Hals museum ligt in een van de gezelligste steegjes van de stad.

Geschilderde pracht en praal
De lokale held van Haarlem die vooral floreerde tijdens de Gouden Eeuw ontmoet je in zijn eigen museum: Frans Hals. Als een van de belangrijkste Hollandse meesters in de schilderkunst heeft deze Mechelaar hier zijn naam gemaakt. Vooral rijke tijdsgenoten waren zijn muzen, die hij in alle pracht en praal op een levendige en kleurrijke manier afbeeldde. Net zo kleurrijk als de tulpen waarvan Nederlanders zo gek zijn! In het voorjaar vinden dan ook veel bezoekers hun weg naar dit plaatsje in Nederland, op zoek naar alles wat tulp is! Een ook Frans Hals kan hier niet onderuit.

De kleurrijke bloemen zijn een goede reden om het museum in de lente te bezoeken!

De kleurrijke bloemen zijn een goede reden om het museum in de lente te bezoeken!

Museum in bloei
De connectie tussen tulp en schilder is dan ook niet ver te zoeken. Rond 1637, toevallig de periode waarin Frans Hals bedrijvig kunstwerk na kunstwerk creëerde, heerste er in Nederland de zogenaamde Tulpenmanie. Een perfecte tulp kostte toen soms bijna zoveel als een huis aan de grachten van Amsterdam. Dat een tulp verwelkt en een huis niet, hadden ze toen precies nog niet door. Het museum staat in de lente dus volledig in bloei en de kleurrijke schilderijen worden vergezeld van bloemstukken om ‘u’ tegen te zeggen!

Haarlem

Geniet onder het sfeervolle licht van een Jopenbiertje!

Goddelijke brouwerij
Vergeet de miswijn in de kerk en geniet van een frisse pint! Dat is alleszins de bedoeling in de Jopenkerk, die volledig getransformeerd werd tot brouwerij met bijhorende bar. Door de glasramen schijnt een sfeervol licht waaronder je kan proeven van het Jopenbier. Het gevoel dat je in een kerk zit raak je dus niet helemaal kwijt, maar dat is net de charme van deze unieke toplocatie! Niet alleen de ligging scoort punten, ook met de bieren slagen ze in de Jopenkerk de bal niet mis. Dat bewijzen verschillende bekroningen die op hun adres staan!

Haarlem

De distillatieconstructie staat centraal in de Jopenkerk.

Bieramisu en Gospel Gin Tonic
De diverse bieren worden gebrouwen in de glimmende distillatieconstructie en serveren ze bij de gerechten op het menu, wat enorm uitgebreid is trouwens. Want ook al ben je geen voorstander van de bittere gele drank, de ingrediënten laten iedereen met gemak watertanden: kaasfondue en stoofpotjes opgediend met Jopen Mashin Pumpkin, mosselen en oesters geserveerd met Jopen Trinitas Tripel of een Bieramisu als dessert, keuze te over! Neem zelf eens een kijkje op het online menu en kies voor je Haarlem bezoekt je gerecht uit. Het zal je een tijd van twijfelen besparen. En geniet vooral van die Gospel Gin tonic marshmallow als aperitief!

Het beste uitzicht over Haarlem heb je op de Sint-Bavokerk.

Het beste uitzicht over Haarlem heb je op de Sint-Bavokerk.

Haarlem

De Sint Bavo kerk brengt je naar hogere sferen.

Steile trappen en verborgen kamers
Om je een beetje te oriënteren kan je als eerste stop binnenwippen in de middeleeuwse Grote of Sint Bavo kerk op de Grote Markt van Haarlem. Hier kan je met gids je letterlijk aan een tocht naar hogere sferen wagen. Via smalle trapjes en ladders krijg je zo het mooiste uitzicht over de stad. Onderweg kom je trouwens een Müllerorgel tegen waarop Mozart ooit een muziekstuk zou gespeeld hebben. Je beeldt het je zo in, in deze kerk die de thuisbasis van de klokkenluider van Notre-Dame lijkt te zijn. Een echte aanrader voor fans van steile trappen en verborgen kamers!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Nederland | www.holland.com
Toerisme Haarlem
| www.haarlemmarketing.nl/bezoeken
Activiteiten en bezienswaardigheden
Waterkoets Haarlem
| Heussensstraat 110
Tel. +31 (0) 23 525 98 22 | E-mail: [email protected] | Internet: dewaterkoets.nl
Frans Hals Museum | Groot Heiligland 62
Tel. +31 (0) 23 511 5775 | Internet: www.franshalsmuseum.nl
Openingstijden: di-za van 11u tot 17u | Zondag van 12u tot 17u
Jopenkerk | Gedempte voldersgracht 2
Tel. +31 (0) 23 533 4114 | E-mail: [email protected] | Internet: www.jopenkerk.nl/haarlem
Openingstijden: Café: ma-zo van 10u tot 01u | lunch: ma-zo van 12u tot 15u | diner: di-za vanaf 17u30
Grote of Sint Bavokerk | Grote Markt 22
Tel. +31 (0) 23 553 2040 | Internet: www.bavo.nl
Openingstijden: ma-za van 10u tot 17u | juli en augustus: ook open op zondag van 12u tot 16u (vrije toegang)
Prijs | Volwassenen: € 2,50 | Kinderen > 12 j: € 1,25 | Kinderen < gratis
Eten en drinken
Restaurant Zuidam
| Scheepmakersdijk 2A
Tel. +31 (0) 23 844 75 93 | E-mail: [email protected] | Internet: www.restaurantzuidam.nl
Openingstijden: ma-zo van 11u tot 23u

? PIN nu en plan later

Foto’s: © Katy Goelen

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *