Kunstmaand Ameland

Kunstmaand Ameland: met de locals door artistieke duinen

November betekent op het Nederlandse Ameland slechts één ding: Kunstmaand! Reisreporter Lynse snoof vorig jaar al een paar dagen cultuur op en liet zich verrassen door de charme van het Waddeneiland. Ook in de wintermaanden hebben die eilandjes namelijk heel wat te bieden.

Op café met een local
Tijdens onze tweedaagse op Ameland neemt gids Lineke Blokker ons mee op ontdekking in Hollum, Ballum, Buren en Nes, de vier dorpjes die het eiland rijk is. Ze vertelt enthousiast over het eilandleven en neemt ons mee naar Herberg De Zwaan, waar eilandbewoners hun bakje koffie drinken met een stukje appeltaart erbij of waar ze op zaterdag hun benen strekken als het café wordt omgetoverd in een kleine danstempel.

Kunstmaand Ameland

Het eiland Ameland telt vier charmante dorpjes: Hollum, Ballum, Buren en Nes.

Eiland vol kunst
In november staat het hele eiland in het teken van kunst. Van kleine galerijen tot het gemeentehuis en de duinen, overal is er wel iets te vinden. Je kunt er ook voorstellingen van Scandinavische films en poëzie bijwonen of deelnemen aan een workshop. Wij bezoeken Galerie Atelier 31, waar we kennismaken met locals Tom Beijl en Margreet Halma, een sympathiek kunstenaarskoppel dat ons maar wat graag meer vertelt over hun werken. Speciaal voor Kunstmaand Ameland werkten zij in 2017 rond het thema Japan.

Kunstmaand Ameland

Kunst kijken bij Tom en Margreet in Galerie Atelier 31.

Artistieke duinen
Ook in de Kooikersdunen zijn er tijdens Kunstmaand tal van werken te vinden. Kunstenaars van over de hele wereld worden uitgedaagd om werken te maken die in relatie staan tot de natuur van het eiland. Zo werd de vuurtoren enkele jaren geleden eenmalig van een origineel likje verf voorzien. In 2017 bleef het vooral bij installaties in de duinen die spelen met de natuur. Van het ruisen van de wind tot opwaaiend zand: natuur en kunst werden hier feilloos verstrengeld. In 2018 is het thema voor de kunstmaand “Ameland verbindt”.

Kunstmaand Ameland

Verschillende installaties in de duinen hebben te maken met de natuur.

Kunstmaand Ameland

De kunstwerken gaan helemaal op in hun omgeving.

‘Sharing is caring’
’s Avonds is het uiteraard tijd om gezellig te dineren. Wij trokken daarvoor naar restaurant Zee van Tijd in Nes, waar je zeker aan food sharing moet doen! Wij kregen een torentje voorgeschoteld gevuld met een ruime keuze aan gerechten om per twee te delen: dipgroentjes, een soepje, minihamburgers, vitello tonnato, gamba’s… noem maar op. Om je vingers bij af te likken en lekker te bekomen na een dag vol kunst kijken.

Kunstmaand Ameland

Van links naar rechts: food sharing bij Zee van Tijd, de lokale likeur Nobeltje, het voorgerecht in Hotel Nobel.

Lokale likeurtje
Overnachten deden we in Hotel Nobel. Een sfeervol hotel met een bruine bar waar je je zo terug in de tijd waant. Hier mag je het niet nalaten om een Nobeltje te proeven. Vraag de barman ook zeker naar de traditie achter het lokale likeurtje met rum en vanille. Een heerlijke afsluiter voor een weekendje op het charmante Ameland!

Kunstmaand Ameland

Op Waddeneiland Ameland kom je helemaal tot rust in de duinen of aan het strand.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
VVV Ameland | Internet: www.vvvameland.nl
Wad to do | Internet: wadtodo.nl
Toerisme Nederland | Internet: www.holland.com
Bereikbaarheid
Ferry van Holwerd | 45 minuten | Grândyk 2a | Holwerd
Bezienswaardigheden
Kunstmaand Ameland | Internet: www.kunstmaandameland.com
Galerie Atelier 31 | Internet: www.vvvameland.nl/zien-en-doen/galeries-workshops/galerie-atelier-31
Westerlaan 31, Hollum | +31519 55 47 87 | Woensdag-zaterdag 11u00-17u00 of op afspraak
Natuurcentrum | Internet: www.vvvameland.nl/zien-en-doen/musea/natuurcentrum-ameland
Strandweg 38, Nes | +31519 54 27 37 | Wisselende openingstijden
Eten en drinken
Herberg De Zwaan |Zwaneplein 6, Hollum | +31519 55 40 02  | Wisselende openingstijden
Het Strandhuys | Kleinvaarwaterweg 14, Buren Ameland | +31519 54 21 56 | Elke dag 10u00-22u00
Zee Van Tijd | Rixt van Doniastraat 18, Nes Ameland | +31519 -54 30 03 | Elke dag 09u00-22u00
Overnachten
Hotel Nobel | Gerrit Kosterweg 6, Ballum| +31 519 554 157

Klik en ontdek meer over de waddeneilanden.

? PIN nu en plan later

Kunstmaand Ameland

Foto’s: © Lynse Coomans | Coverfoto: © RaBe

Over deze auteur

Reisreporter Lynse houdt ervan om in de natuur te verdwalen, leuke eettentjes en barretjes te ontdekken en de lokale cultuur op te snuiven. Ze dagdroomt dagelijks over (toekomstige) reizen, dichtbij of ver weg, en plant stiekem een wereldreis.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *