48 uur in bruisend Birmingham

Birmingham, in de Midlands gelegen op 1,5 uur treinen vanuit Londen, eert zowel haar nationale held Shakespeare als de luxueuze en moderne shoppingcenters! Hier haal je Azië op je bord, Emporio Armani in je kleerkast en reis je soms terug in de tijd! En dat allemaal op slechts 2 dagen!

Tijd om in te checken:
1. Combineer de service van een hotel met het praktische van een appartement bij Staying Cool. Het aanbod varieert van betaalbare ministudio’s tot schitterende 5-sterren penthouses.
2. Park Regis, geopend sinds maart 2016, beschikt over 253 moderne kamers en een uitgebreid spa- en gymgedeelte. Grote troef: dit hedendaagse hotel ligt in het hart van Birmingham.
3. Boetiekhotel The Edgbaston met Victoriaanse allure telt 6 stijlvolle slaapkamers. Bekroonde barmannen verwennen je graag met een cocktail in de met zwart en goud gedecoreerde lounge in art-decostijl.

Doorgang naar de Bull Ring. © Miroslav Petrasko via Flickr Creative Commons

Doorgang naar de Bull Ring. © Miroslav Petrasko via Flickr Creative Commons

Dag 1
10u00: ga op verkenning bij de betere Britse retailers
De Bull Ring van Birmingham vormt al sinds de middeleeuwen een bekend commercieel centrum. Maar pas met de opening van The Bullring Centre, het eerste Britse indoor shoppingcenter, verwierf de plek sinds de jaren ’60 bekendheid. In 2000 maakt het bakstenen complex plaats voor een nieuw, fonkelend gebouw. Nu vormt het een van de drukste shoppingcenters met meer dan 160 winkels en 40 restaurants. Birminghams recentste shoppingcenter is Grand Central dat zijn deuren opende in september 2015. Hier vind je een hele reeks Britse warenhuizen van onder meer John Lewis.

12u30: lunch in het 4de beste restaurant ter wereld
Chef Adam Stokes verdiende zijn begeerde Michelinster binnen de 6 maanden na de opening van Adam’s Restaurant in 2013. TripAdvisor riep het restaurant in oktober 2015 uit tot het beste in Groot-Brittannië en het 4de beste ter wereld. Proef hier van een smaakvol en gevarieerd 8-gangenmenu of probeer het weekdagmenu aan een schappelijke prijs. Birmingham telt nu 5 restaurants met een Michelinster.

Tip: een betaalbaarder alternatief is Bodega Bar & Cantina waar je proeft van Latijns-Amerikaanse gerechten in een kleurrijk industrieel decor.

Het stijlvolle complex van The Mailbox. © Miroslav Petrasko via Flickr Creative Commons

Het stijlvolle complex van The Mailbox. © Miroslav Petrasko via Flickr Creative Commons

14u00: een luxueus rondje winkelen
Mailbox, heropend in oktober 2015, staat synoniem voor luxe in Birmingham. Het complex ziet er nu stijlvol en licht uit dankzij het nieuwe glazen dak over het atrium. Hier smul je van merken zoals Harvey Nichols, Gieves & Hawkes, Jaeger en Emporio Armani. Geen zin in shoppen? Dan kan je in het ontspanningsgedeelte ook naar een boetiekbioscoop aangekleed met bar en sofa’s.

15u00: op schattenjacht in Jewellery Quarter
Een korte wandeling noordwaarts uit het stadscentrum leidt je naar Jewellery Quarter. Hier vind je de grootste concentratie juwelenhandelaars die instaan voor 40 procent van de juwelenproductie in Groot-Brittannië.

De 60 km kanalen in Birmingham typeren de stad. © Pixabay

De 60 km kanalen in Birmingham typeren de stad. © Pixabay

16u30: varen op de kanalen
Birmingham heeft meer kilometers aan kanalen dan Venetië: 60 km in vergelijking met 41 km in de Italiaanse stad. Tegenwoordig zorgen die kanalen en steegjes voor een fascinerend decor om langs te joggen of wandelen. Gas Street Basin vormt het hart van het waternetwerk waar je cafés, restaurants en bars vindt in voormalige pakhuizen. Vanaf hier kan je makkelijk een 1 uur durende boottocht maken op de waterwegen van de stad.

18u00: ontspannend dineren aan het water
Kies een gezellig restaurantje langs een van de kanalen voor een smakelijk diner. Al sinds 1821 is Tap & Spile een traditioneel bierhuis en restaurant dat uitkijkt op het Gas Street Basin. Hamburgers, verse pizza en steak & ale pie staan hier op het menu. Kies je liever voor een gastropub? Ga dan binnen bij The Pickled Piglet voor een menu met vlees- en kaasplankjes, in saffraan en zout gebakken koolvis en jong varkensvlees. Ook restaurantketens liggen aan het water bij Brindleyplace zoals Pitcher & Piano, Café Rouge, Carluccio’s en Gourmet Burger Kitchen.

De Symphony Hall © Sas & Marty Taylor via Flickr Creative Commons

De Symphony Hall © Sas & Marty Taylor via Flickr Creative Commons

19u30: vul de avond met theater en film
De West Midlands was de thuisbasis voor toneelschrijver William Shakespeare. Stratford-upon-Avon ligt slechts 50 minuten rijden met de auto vanuit Birmingham. Geen wonder dus dat de stad hun nationale held hier ook in de kijker zet. Geniet van Shakespeares werk via optredens van het Birmingham Royal Ballet, shows van London’s West End in Birmingham Hippodrome, theaterstukken in The REP of concerten van de Symphony Hall. Ook leuk: kijk een film in de oudste nog actieve bioscoop van Groot-Brittannië. The Electric opende in 1909 en heeft nog altijd de originele art-decostijl uit de jaren ’30.

Dag 2
10u00: ontspanning eerst!
Europa’s grootste complex voor ontspanning en entertainment vind je hier. Het Resorts World Birmingham opende in oktober 2015 en biedt onderdak aan een 4-sterrenhotel met spa, een bioscoop met 11 zalen, internationale restaurants en bars, een casino en verschillende winkels met bekende merken zoals Nike en Gap.

Optie twee is Cadbury World, een plezante familieattractie ten zuiden van het stadscentrum en in handen van de Cadbury chocoladegigant. Ga op interactieve tour doorheen de chocoladefabriek met 14 verrassende zones. Zo geniet je van een complete 4D cinemaervaring, leer je chocolade maken en kom je in de jungle te weten waar cacaobonen groeien. Vergeet jezelf niet je verwennen met een souvenir uit de Cadbury shop!

Het prestigieuze Resorts World Birmingham. © Stephen J Giles via Flickr Creative Commons

Het prestigieuze Resorts World Birmingham. © Stephen J Giles via Flickr Creative Commons

12u30: lunch op locatie
In het Resorts World Birmingham eet je in populaire ketenrestaurants zoals Pizza Express, TGI Fridays en Nando’s. In Cadbury World Café smul je dan weer van salades, sandwiches, gepofte aardappelen en voordelige hoofdgerechten. Wie nog zin heeft in een dessert: de traditionele Engelse afternoon tea serveren ze hier met een smakelijke chocolade twist!

14u00: terug in de tijd
Neem een kijkje in het leven van de voormalige inwoners van Birmingham en sluit je aan bij een gegidste tour langsheen de laatste authentieke huisjes, zogenaamde Back to Backs: huizen werden zij aan zij gebouwd waardoor er een gemeenschappelijke binnenplaats ontstond. Nu ligt er een museum van The National Trust dat helemaal traditioneel werd aangekleed volgens de levensstijl van de lokale inwoners die er woonden tussen 1840 en 1977.

Duik de geschiedenis in bij de Back to Backs. © Tony Hisgett via Flickr Creative Commons

Duik de geschiedenis in bij de Back to Backs. © Tony Hisgett via Flickr Creative Commons

15u30: cultuur opsnuiven
In het centrum ligt de prestigieuze Birmingham Museum & Art Gallery waar je eeuwenoude schatten vindt. Denk aan kunst uit het Victoriaanse tijdperk, Angelsaksisch goud en een hele collectie Egyptische mummies en kisten. Meer historische objecten vind je terug in de Library of Birmingham. En er is ook thinktank: een bekroond wetenschapsmuseum met tentoonstellingen over het industrieel erfgoed van de stad, een hands-on wetenschapstuin en een indrukwekkend planetarium.

Binnenin Birmingham Museum & Art Gallery. Bob Hall via Flickr Creative Commons

Binnenin Birmingham Museum & Art Gallery. Bob Hall via Flickr Creative Commons

19u30: proef van wereldkeuken in de Balti Triangle
Birmingham barst van de diversiteit dankzij verschillende gemeenschappen uit India, Pakistan en Bangladesh. Dat vertaalt zich in uitstekende Aziatische restaurants. Ga zeker eens binnen bij Asha’s waar je heerlijke curries met exotische cocktails krijgt. Een echt Aziëgevoel krijg je in de Balti Triangle: een wijk vol met familierestaurants, sariwinkels, kleermakers, Aziatische juweliers en traditionele Aziatische snoepwinkels. Proef er van de smaakvolle Balti curries, sinds de jaren ’70 geserveerd in een typische metalen ‘balti’ pot. Bijzonder: slechts enkele restaurants mogen alcohol serveren, vandaar dat je vaak je eigen biertje of wijn mag meenemen. Allerhande suggesties en restaurantbeoordelingen vind je op de Balti-Birmingham website.

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *