Deze kaart toont 15 filmlocaties uit Harry Potter

Dankzij de lancering van het nieuwe theaterstuk met bijhorend boek ‘Harry Potter and the Cursed Child’ is de wereld van de tovenaar weer populairder dan ooit. Niet toevallig lanceerde de website van schrijfster J.K. Rowling, Pottermore, een nieuwe stadskaart van Londen met 15 locaties waar ooit gefilmd werd.

King's Cross station: geen tour zonder dit legendarisch treinstation. Hier komt de Dreuzelwereld, waarin mensen niet kunnen toveren en de magische tovenaarswereld samen. Op perron 9 ¾, tussen perron 9 en 10, nemen jonge tovenaars de Zweinsteins Express naar de gelijknamige tovenaarsschool. In de echte wereld kun je er een bagagekarretje half uit de muur zien steken en ligt er ook een Harry Potter giftshop. © Xiang Ni

King's Cross station: geen tour zonder dit legendarisch treinstation. Hier komt de Dreuzelwereld, waarin mensen niet kunnen toveren en de magische tovenaarswereld samen. Op perron 9 ¾, tussen perron 9 en 10, nemen jonge tovenaars de Zweinsteins Express naar de gelijknamige tovenaarsschool. In de echte wereld kun je er een bagagekarretje half uit de muur zien steken en ligt er ook een Harry Potter giftshop. © Xiang Ni

London Zoo Reptile House: in de film vervangt dit reptielenhuis Surrey Zoo, waar de 10-jarige Harry per ongeluk een gigantische python laat ontsnappen in de eerste film. © zsl.org

London Zoo Reptile House: in de film vervangt dit reptielenhuis Surrey Zoo, waar de 10-jarige Harry per ongeluk een gigantische python laat ontsnappen in de eerste film. © zsl.org

Leadenhall Market: deze prachtige Victioriaanse markt werd gebruikt om scènes in de Wegisweg (Diagon Alley) te filmen tijdens de eerste film ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’. Houd ook je ogen open voor een opticienwinkel dichtbij Bull’s Head Passage. Die deed namelijk dienst als de voorgevel van de pub The Leaky Cauldron, ook wel De Lekke Ketel. Let wel op: de gevel is zwart in de film, maar ondertussen blauw in het echt. © Sebastian Dahler

Leadenhall Market: deze prachtige Victioriaanse markt werd gebruikt om scènes in de Wegisweg (Diagon Alley) te filmen tijdens de eerste film ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’. Houd ook je ogen open voor een opticienwinkel dichtbij Bull’s Head Passage. Die deed namelijk dienst als de voorgevel van de pub The Leaky Cauldron, ook wel De Lekke Ketel. Let wel op: de gevel is zwart in de film, maar ondertussen blauw in het echt. © Sebastian Dahler

Australia House: hier werd het interieur ingeblikt voor de tovenaarsbank Goudgrijp in zowel de eerste als de laatste films. Het gebouw is niet toegankelijk voor publiek maar als je een blik werpt door de deuren zal je het indrukwekkende marmeren decor snel herkennen. © Peter Wheeler

Australia House: hier werd het interieur ingeblikt voor de tovenaarsbank Goudgrijp in zowel de eerste als de laatste films. Het gebouw is niet toegankelijk voor publiek maar als je een blik werpt door de deuren zal je het indrukwekkende marmeren decor snel herkennen. © Peter Wheeler

St. Pancras International: de buitenkant van dit station werd gefilmd om King’s Cross vorm te geven in de films. Maar het is ook de plek waar de vliegende Ford Anglia van Ron in ‘Harry Potter en De Geheime Kamer’ geparkeerd staat. © Nick Beadle

St. Pancras International: de buitenkant van dit station werd gefilmd om King’s Cross vorm te geven in de films. Maar het is ook de plek waar de vliegende Ford Anglia van Ron in ‘Harry Potter en De Geheime Kamer’ geparkeerd staat. © Nick Beadle

Lambeth Bridge: op deze brug rijdt the Knight Bus, die gestrande tovenaars naar een nieuwe bestemming brengt, tussen twee Londense dubbeldekkers in. De scène is te zien in ‘Harry Potter en de Gevangene van Azkaban’. © Tatiana Moressoni

Lambeth Bridge: op deze brug rijdt the Knight Bus, die gestrande tovenaars naar een nieuwe bestemming brengt, tussen twee Londense dubbeldekkers in. De scène is te zien in ‘Harry Potter en de Gevangene van Azkaban’. © Tatiana Moressoni

7 Stoney St (Borough Market): dit is de ingang van de Lekke Ketel in ‘Harry Potter en de Gevangene van Azkaban’. In het echt is het een bloemenwinkel en maakt het deel uit van een in- en outdoor markt. © LeMasters in London

7 Stoney St (Borough Market): dit is de ingang van de Lekke Ketel in ‘Harry Potter en de Gevangene van Azkaban’. In het echt is het een bloemenwinkel en maakt het deel uit van een in- en outdoor markt. © LeMasters in London

St Paul’s Cathedral: de geometrische trappen vormen in de films de trappenhal naar Professor Zwamdrifts lessen voor Waarzeggerij. © Anglotopia

St Paul’s Cathedral: de geometrische trappen vormen in de films de trappenhal naar Professor Zwamdrifts lessen voor Waarzeggerij. © Anglotopia

Westminster tube station: dit metrostation is hetzelfde waar Harry en Arthur Wezel langs komen op hun weg naar het Ministerie van Toverkunst voor Harry’s verhoor. Je ziet het in de film ‘Harry Potter en de Orde van de Feniks’. © Victor Moussa

Westminster tube station: dit metrostation is hetzelfde waar Harry en Arthur Wezel langs komen op hun weg naar het Ministerie van Toverkunst voor Harry’s verhoor. Je ziet het in de film ‘Harry Potter en de Orde van de Feniks’. © Victor Moussa

The Thames and Tower Bridge: de Orde van de Feniks, de anti-Voldemort brigade, zoeft op hun bezemstelen over de Theems en de Tower Bridge, de meest bekende brug in de stad. © Giuseppe Torre

The Thames and Tower Bridge: de Orde van de Feniks, de anti-Voldemort brigade, zoeft op hun bezemstelen over de Theems en de Tower Bridge, de meest bekende brug in de stad. © Giuseppe Torre

Claremont Square: dit plein doet dienst als Grimmould Place of het Grimboudplein. De familie van Sirius Zwarts, de peetvader van Harry, woonde er ooit op het nummer 12. © Rebecca Cohen

Claremont Square: dit plein doet dienst als Grimmould Place of het Grimboudplein. De familie van Sirius Zwarts, de peetvader van Harry, woonde er ooit op het nummer 12. © Rebecca Cohen

Scotland Place: in deze straat lokken Harry, Hermelien en Ron drie voorbijgangers in een hinderlaag om het Ministerie van Toverkunst binnen te geraken in ‘De Relieken van de Dood Deel 1’. Hier bevindt zich ook de rode telefooncel die Arthur Wezel en Harry gebruiken om in datzelfde Ministerie binnen te gaan in ‘De Orde van de Feniks’. © Linnea Delén

Scotland Place: in deze straat lokken Harry, Hermelien en Ron drie voorbijgangers in een hinderlaag om het Ministerie van Toverkunst binnen te geraken in ‘De Relieken van de Dood Deel 1’. Hier bevindt zich ook de rode telefooncel die Arthur Wezel en Harry gebruiken om in datzelfde Ministerie binnen te gaan in ‘De Orde van de Feniks’. © Linnea Delén

Millennium Bridge: deze voetgangersbrug komt voor in een van de openingsscènes in ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’ wanneer de Dooddoeners, aanhangers van Voldemort, ze verwoesten. © Babar Swaleheen

Millennium Bridge: deze voetgangersbrug komt voor in een van de openingsscènes in ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’ wanneer de Dooddoeners, aanhangers van Voldemort, ze verwoesten. © Babar Swaleheen

Piccadilly Circus: hier verschijnselen Harry, Ron en Hermelien nadat de Dooddoeners aanvielen op het trouwfeest van Bill Wezel en Fleur Delacour in ‘De Relieken van de Dood Deel 1’. In het boek gebeurt dat op Tottenham Court Road. © Fabian Irsara

Piccadilly Circus: hier verschijnselen Harry, Ron en Hermelien nadat de Dooddoeners aanvielen op het trouwfeest van Bill Wezel en Fleur Delacour in ‘De Relieken van de Dood Deel 1’. In het boek gebeurt dat op Tottenham Court Road. © Fabian Irsara

De kaart. © Pottermore en TimeOut London

De kaart. © Pottermore en TimeOut London

King's Cross station: geen tour zonder dit legendarisch treinstation. Hier komt de Dreuzelwereld, waarin mensen niet kunnen toveren en de magische tovenaarswereld samen. Op perron 9 ¾, tussen perron 9 en 10, nemen jonge tovenaars de Zweinsteins Express naar de gelijknamige tovenaarsschool. In de echte wereld kun je er een bagagekarretje half uit de muur zien steken en ligt er ook een Harry Potter giftshop. © Xiang Ni London Zoo Reptile House: in de film vervangt dit reptielenhuis Surrey Zoo, waar de 10-jarige Harry per ongeluk een gigantische python laat ontsnappen in de eerste film. © zsl.org Leadenhall Market: deze prachtige Victioriaanse markt werd gebruikt om scènes in de Wegisweg (Diagon Alley) te filmen tijdens de eerste film ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’. Houd ook je ogen open voor een opticienwinkel dichtbij Bull’s Head Passage. Die deed namelijk dienst als de voorgevel van de pub The Leaky Cauldron, ook wel De Lekke Ketel. Let wel op: de gevel is zwart in de film, maar ondertussen blauw in het echt. © Sebastian Dahler Australia House: hier werd het interieur ingeblikt voor de tovenaarsbank Goudgrijp in zowel de eerste als de laatste films. Het gebouw is niet toegankelijk voor publiek maar als je een blik werpt door de deuren zal je het indrukwekkende marmeren decor snel herkennen. © Peter Wheeler St. Pancras International: de buitenkant van dit station werd gefilmd om King’s Cross vorm te geven in de films. Maar het is ook de plek waar de vliegende Ford Anglia van Ron in ‘Harry Potter en De Geheime Kamer’ geparkeerd staat. © Nick Beadle Lambeth Bridge: op deze brug rijdt the Knight Bus, die gestrande tovenaars naar een nieuwe bestemming brengt, tussen twee Londense dubbeldekkers in. De scène is te zien in ‘Harry Potter en de Gevangene van Azkaban’. © Tatiana Moressoni 7 Stoney St (Borough Market): dit is de ingang van de Lekke Ketel in ‘Harry Potter en de Gevangene van Azkaban’. In het echt is het een bloemenwinkel en maakt het deel uit van een in- en outdoor markt. © LeMasters in London St Paul’s Cathedral: de geometrische trappen vormen in de films de trappenhal naar Professor Zwamdrifts lessen voor Waarzeggerij. © Anglotopia Westminster tube station: dit metrostation is hetzelfde waar Harry en Arthur Wezel langs komen op hun weg naar het Ministerie van Toverkunst voor Harry’s verhoor. Je ziet het in de film ‘Harry Potter en de Orde van de Feniks’. © Victor Moussa The Thames and Tower Bridge: de Orde van de Feniks, de anti-Voldemort brigade, zoeft op hun bezemstelen over de Theems en de Tower Bridge, de meest bekende brug in de stad. © Giuseppe Torre Claremont Square: dit plein doet dienst als Grimmould Place of het Grimboudplein. De familie van Sirius Zwarts, de peetvader van Harry, woonde er ooit op het nummer 12. © Rebecca Cohen Scotland Place: in deze straat lokken Harry, Hermelien en Ron drie voorbijgangers in een hinderlaag om het Ministerie van Toverkunst binnen te geraken in ‘De Relieken van de Dood Deel 1’. Hier bevindt zich ook de rode telefooncel die Arthur Wezel en Harry gebruiken om in datzelfde Ministerie binnen te gaan in ‘De Orde van de Feniks’. © Linnea Delén Millennium Bridge: deze voetgangersbrug komt voor in een van de openingsscènes in ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’ wanneer de Dooddoeners, aanhangers van Voldemort, ze verwoesten. © Babar Swaleheen Piccadilly Circus: hier verschijnselen Harry, Ron en Hermelien nadat de Dooddoeners aanvielen op het trouwfeest van Bill Wezel en Fleur Delacour in ‘De Relieken van de Dood Deel 1’. In het boek gebeurt dat op Tottenham Court Road. © Fabian Irsara De kaart. © Pottermore en TimeOut London

Bekijk hier de kaart op ware grootte. Vier locaties staan aangeduid met gele cijfers. Dit zijn plekken die in de boeken beschreven staan, maar niet in de films voorkomen.

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *