Voorjaarstip: de zon achterna in Karinthië

Als reisleider begeleidde ik een reisgezelschap naar het zonnigste ‘bundesland’ van Oostenrijk: Karinthië. Hier, op de zuidelijke kant van de Alpen, ligt een prachtig landschap te baden in de zon. Met de Grossglockner als hoogste bergtop van Oostenrijk vormt Karinthië het dak van de Oostelijke Alpen.

De Grossglocker in de achtergrond met de kerk van Heiligenblut in de voorgrond.

De Grossglocker in de achtergrond met de kerk van Heiligenblut in de voorgrond.

Op het dak van de Grossglockner
Met zijn hoogte van 3.900 m is dit de reus van Karinthië en bij uitbreiding de Oostelijke Alpen. Een pracht van een panoramaweg leidt je vanuit Heiligenblut naar de Kaiser Franz Josef Höhe. Van hieruit heb je een fantastisch uitzicht over de gletsjer en meer dan 30 toppen boven 3.000 m. Bovendien komen de sympathieke marmotten er als het ware uit je hand eten. Hier krijg je het echte Alpengevoel.

Grossglockner Hochalpenstrasse

Grossglockner Hochalpenstrasse

Het meest gefotografeerde plaatsje van Oostenrijk
Het kleine dorpje Heiligenblut aan de voet van de Grossglockner Hochalpenstrasse bezit een romantisch aandoend kerkje. Samen met de Grossglockner op de achtergrond is dit het ideale plaatje voor de vele toeristen die het dorpje bezoeken. Van hieruit kun je ook met een gondelbaan naar de top van de Schareck op 2.700 m hoogte glijden. Op de top wacht je een onvergetelijk uitzicht. Bovendien nodigt het panoramaterras uit tot zonnebaden op grote hoogte.

Maak een rustgevende boottocht op een van de 30 meren in Karinthië

Maak een rustgevende boottocht op een van de 30 meren in Karinthië

Meer dan driehonderd  meren
Dankzij het zeer milde klimaat hebben de meer dan 300 Karinthische meren een gemiddelde watertemperatuur van 25 graden. Bovendien is de waterkwaliteit uitstekend en kun je er heerlijk zwemmen. Op de grote meren zoals de Wörthersee of de Milstättersee kun je boottochtjes maken en aan boord genieten van een lekker Oostenrijks wijntje of biertje. Of je nu wilt zwemmen, de bergen wilt bestormen of musea wilt bezoeken, vergeet niet de Kärnten Card te kopen, want je spaart er flink wat geld mee uit. De kaart kost € 34 en geeft je gratis toegang tot een 100-tal attracties en bezienswaardigheden in heel Karinthië.

Elegante hoofdstad aan de Wörthersee
Met zijn ongeveer 100.000 inwoners presenteert Klagenfurt zich als elegante hoofdstad. Gelegen aan het oostelijke einde van de Wörthersee is het een uitstekende plaats om je verlof door te brengen. De stad heeft een hele reeks prachtige gebouwen uit de Habsburgertijd en mooie pleinen waar het gezellig toeven is. Klagenfurt is de ideale plaats voor wie cultuur en natuur wil combineren.

Sachertorte (links), Kaiserschmarrn (midden) of liever de beroemde Wiener Schnitzel?

Sachertorte (links), Kaiserschmarrn (midden) of liever de beroemde Wiener Schnitzel?

Oostenrijkse gastronomie
Al staat de Oostenrijkse keuken niet aan de top van de gastronomie, toch kun je er lekker eten. Wie kent niet de beroemde Wiener Schnitzel of de Sachertorte? In Karinthië moet je echter zeker eens de Kaiserschmarrn proberen. Deze soort dikke pannenkoek wordt opgediend met poedersuiker en pruimencompote en is een echte lekkernij. Voeg daarbij een lekker wijntje zoals de rode Zweigelt of een witte Grüner Veltiner en het culinaire feest is compleet.

Zonder stress
Karinthië is echt een streek voor natuurliefhebbers en wandelaars die willen genieten van een zonnig en zacht klimaat. Op niet eens zo grote afstand van België vind je hier de echte ontspannende vakantie, ver weg van de alledaagse stress.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Oostenrijk | www.austria.info/be_nl
Bereikbaarheid
Afstand België-Karinthië | 950 km via Duitse en Oostenrijkse autowegen
Vluchten | met Ryanair van Charleroi naar Klagenfurt
Bezienswaardigheden

Grossglockner
| www.grossglockner.at
Heiligenblut | www.heiligenblut.at
Wörthersee | www.woerthersee.com
Klagenfurt | www.klagenfurt.at
Activiteiten
Kärnten Card | www.kaerntencard.at
Overnachten

Hotel Der Sandwirth
| Perngasse 9 | 9020 Klagenfurt
Tel. +43 (0)463 56209 | Internet: www.sandwirth.at
Hotel Pension Winkler| Mühldorf 154| 9814 Mühldorf
Tel. +43 4769 2424 | Internet: www.hotelwinkler.at

Foto’s: © Toerisme Oostenrijk

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *