Millstatt am See

Hoe omschrijf je Millstatt am See? Flaneren, genieten en romantiek!

Austriantime staat synoniem voor genieten. Gedurende acht dagen gaat reisreporter Bruno op zoek naar unieke plekken en momenten in enkele Oostenrijkse plaatsen en regio’s. Zelden belandde hij in een plaatsje waar het romantiekgehalte zo piekte. Flanneer even mee langs de oevers van de mediterrane Millstätter See.

Genieten op het ritme van de natuur, maar dan met z’n twee. Dat noemt men romantiek. Voeg daarbij aangename temperaturen, unieke uitkijkplaatsen en lekker eten. Dan ben je vast en zeker aangekomen in Millstat am See!

Duizend en één kristalheldere meren
Karinthië, de meest zuidelijke deelstaat van Oostenrijk, geniet een mediterraan klimaat dankzij de nabijheid van de Middellandse zee. Dat vertaalt zich in extra zonuren, aangename temperaturen en een resem warme kristalheldere meren die veelal afgeboord zijn door buitengewone bergen. Welkom in het land van duizend en één meren zou een goede slogan kunnen zijn. Het zijn er zelfs meer dan duizend tweehonderd verneem ik via Michaela van de lokale dienst toerisme. Teveel en daarom kies ik één van de mooiere locaties uit: Millstat am See!

Zicht vanaf Millstatter See op Hotel See-Villa

Zicht vanaf Millstatter See op Hotel See-Villa

Notabel overnachten in kasteelhotel See-Villa
Logeren doe ik in het statige viersterren kasteelhotel See-Villa. De sfeer in mijn logement ademt romantische nostalgie en het terras met fraai zicht op het meer doet daar nog een schepje bovenop. Duidelijk een adres voor welgemanierde verliefden, romantici en levensgenieters. Dat laatste wil ik straks zelf even testen met een ‘openlucht’ diner bij ondergaande zon. Maar eerst maak ik een ander romantisch uitje. Met een roeibootje peddel ik overmoedig de Millstätter See op tot ik hoor dat het meer 12 kilometer lang is!

Roeien op de Millstätter See

Roeien op de Millstätter See

Romantiek op het water
Het tweede grootste meer van Karinthië, na de Wörthersee, roeiend afvaren zie ik plots niet meer zitten. Dan maar het water op met een elektrisch aangedreven bootje. Haast geruisloos verkennen we de oevers van het rimpelloze meer op zoek naar verborgen baaien. Eenmaal aangemeerd ontkurken we een fles heerlijk schuimwijn. Dobberend op het water onder een stralend zonnetje filosofeer ik over het zoete nietsdoen. Dit komt aardig in de buurt. Wist men dat vroeger ook al vraag ik me hardop af.

Op zoek naar verborgen baaien voor de picknick

Op zoek naar verborgen baaien voor de picknick

Ongedwongen zuiderse sfeer
Oh ja antwoord Michaela meteen. Daar getuigen nog de vele prominente zomerresidenties van waar de toenmalige Weense adellijke families verbleven. Ondertussen kregen veel van die nobele optrekjes een tweede leven als hotel of badhuis. De ongedwongen zuiderse sfeer en de rustige omgeving zijn een antwoord voor wie de nood heeft even te ontsnappen aan de dagelijkse drukte. Helaas rest mij niet die tijd. Voor de lunch trek ik naar een andere niet onbelangrijke bezienswaardigheid: het Sterrenbalkon.

sterrenbalkon Millstatt am See

Zicht op en vanaf het sterrenbalkon

Picknicken met een stevige boerenplank
Vanaf het panoramaplatform heb je een weids zicht over de vallei en de Millstätter See. Zo je wil kan je hier picknicken al dan niet bij een ondergaande zon. Onnodig te zeggen dat koppeltjes niet alleen voor het uitzicht naar hier komen. Samen met blogkompanen Sofie en Bart lunch ik op het terras van Alpengasthof Bergfried, net voor het bergplateau. Ons zicht op het meer moet niet onderdoen. Onze picknick bestaat uit een stevige ‘boerenplank’ met Mirnockspeck, Karintische worstspecialiteiten, lokale kazen en salami.

Boerenplank met lokale streekproducten en lekkere Kaiserschmarrn

Boerenplank met lokale streekproducten en lekkere Kaiserschmarrn

Een verdomd lekker dessert
Kaiserschmarrn, een lichte gekaramelliseerde pannenkoek in grove stukken gesneden en traditioneel geserveerd met pruimencompôte sluit onze maaltijd af. Let op, dit is geen licht nagerecht. Daarom besloten wij na onze overdadige boerenschotel één portie met zijn allen te delen. Wees niet bang of verlegen om één nagerecht te vragen. Het behoort tot de gewoonten van de Oostenrijkers om een toetje te delen. Tijd om die verorberde calorieën te gaan verbranden. Daarvoor rijden we naar een granaatmusuem.

Granatium

Na ons bezoek aan het Granatium hopen we zelf edelstenen te vinden

Op zoek naar edelstenen
In het Granatium verneem je meer over de geschiedenis van deze gekleurde kristalsoort. De granaatmijnen van de Millstäter Alpen floreerden welig weleer. De ‘edelsteen’ versierde talrijke keizers- en koningskronen en was gegeerd als sieraad. Hij geldt als de beschermer van reizigers en vuursteen van de liefde. Door de opkomst van andere edelstenen zoals de diamant verloor de granaatsteen populariteit. Ondertussen herstelt de aandacht voor deze kleurrijke steen. Na ons bezoek mochten we naar hartenlust hakken in de rotsen in de hoop een edelsteen te vinden.

Millstatt

Flaneren en dineren bij zonsondergang – idyllisch gelegen bivakhuisje

Flanderen langs de oevers van de Millstätter See
De avond is nog jong wanneer we na een verfrissende douche en omgekleed even gaan flaneren langs het meer. Wederom voelt die sfeer, omgeving en temperatuur zeer mediterraan aan. Onderweg passeren we twee glazen prieëlen die elk aan één zijde het terras afsluiten van café-restaurant L’onda in het Badehaus Millstättersee. Koppeltjes dineren er met zicht op het meer bij een ondergaande zon. Wacht de romantiek hier op elke hoek van het straat vraag ik me stilaan af?

Hotel See-Villa

Dineren op het charmant terras van Hotel See-Villa

Walhalla van de romantiek
Ja, flitst het door mijn hoofd als ik even verder de idyllisch gelegen bivakhuisjes van Seehotel Postillion am Millstättersee zie. Hier kijk je naar de sterren vanuit je bed en ontwaak je bij een opgaande zon die het meer opwarmt voor een nieuwe prachtige dag. Onze flaneertocht onderbreken we aan Kap 4613 voor een aperitief. De avond afsluiten doen we eveneens met een uniek zicht vanop het terras in ons verblijf hotel See-Villa. Minder romantisch maar zeker zo gezellig geniet ik hier van een lekker driegangenmenu!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Millstat |Internet: www.millstatt.at
Toerisme Millstätter See |Internet: www.millstaettersee.com
Toerisme Karinthië
|Internet: www.karinthie.com (Nederlandstalig)
Toerisme Oostenrijk
 | Internet: www.austria.info/be  (met meer info over #austriantime beleving)
Overnachten
Hotel See-Villa| Internet: www.see-villa.eu
Zien en doen
Bootverhuur Wassersport Strobl | Internet: www.pensionstrobl.at
Sterrenbalkon | nabij Alpengasthof Bergfried
Granatium | Klammweg 10, Radenthein | Internet: www.granatium.at
Eten en drinken
Alpengasthof Bergfried | Gschriet 19, 9702 Ferndorf | Internet: www.bergfried.net
Bar Kap 4613 | Internet: www.kap4613.at
Bereikbaarheid
Met de wagen | Afstand Brussel – Millstatt: 1.030 km
Met het vliegtuig vanuit Brussel | Wij vlogen met Lufthansa vanuit Brussels Airport via Frankfurt naar Innsbruck. Daarna huurden we een wagen bij Sixt om onze roadtrip te vervolgen.

Foto’s: © Bruno Loockx

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *