Vorstelijk logeren in Yorkshire

Wakker worden in een kasteel en verwend worden zoals een koningin. Na Doornroosje overkwam het ook reisreporter Sofie Vanrafelghem. Zonder in een honderdjarige slaap te vallen genoot ze van de wellness, de gastronomie en de kooklessen in Swinton Park.

Er was eens een kasteel
Het indrukwekkende kasteel van Swinton Park dateert reeds van 1695. Toen ging het nog maar om een huis dat gebouwd werd in opdracht van Sir Abstruptus. Zijn kleinzoon breidde het gebouw uit met de stallen en poorten. In de 19de eeuw kwam het in de handen van de familie Cunliffe-Lister en zij besloten om het Georgiaanse countryhouse om te vormen tot een echt kasteel. Geld hadden ze genoeg dankzij de industriële revolutie. Samuel Cunliffe-Lister was immers een pionier voor de wol- en zijde-industrie in Bradford. Nadat het van 1975 tot 1997 gediend had als een school om managers op te leiden, kochten Mark en Felicity Cunliffe-Lister het domein terug en bouwden het om tot een luxueus verblijfsoord dat op 19 maart 2001 officieel geopend werd.

De slaapkamer heeft qua grootte meer weg van een balzaal

De slaapkamer heeft qua grootte meer weg van een balzaal

Zoals een koningin leeft
Na de hartelijke ontvangst word ik naar mijn kamer begeleid. Even denk ik dat er een vergissing gebeurd is. Dit is geen hotelkamer maar een balzaal. Ik plof me neer op het gigantische bed en zie dat alles met zorg voor detail is afgewerkt. De kamer ademt een Victoriaanse sfeer uit, maar dan met alle hedendaagse comfort en veel meer. Het mooiste aan de kamer is het adembenemende uitzicht op het domein. Met een flesje champagne dat voor me klaarstaat klink ik daar alvast op.

In de spa kun je je tot in de puntjes laten verwennen

In de spa kun je je tot in de puntjes laten verwennen

Alle zorgen verdwijnen
Om me helemaal te ontspannen trek ik naar het wellnesscentrum van Swinton Park, een aantal prachtige houten trappen lagen gelegen. Aan de receptie geven ze mij de sleutel voor de spa en tonen ze mij de weg. Blijkbaar kun je in Swinton Park voor een uurtje of meer de spa voor jezelf reserveren. Geen pottenkijkers dus en ideaal om helemaal ontspannen te geraken. Na een uurtje van sauna en jacuzzi zijn al mijn zorgen dan ook verdwenen. Daarna laat ik mij masseren in één van de treatment rooms. Het wordt een massage vergezeld van aromatherapie. Of die geuren nu echt een weldoend effect op mij hebben, dat weet ik niet, maar het is alvast een zalige ervaring op zich.

De eetzaal van het hotel

De eetzaal van het hotel

Dineren in stijl
’s Avonds trek ik mijn mooiste jurk aan en neem ik plaats in het salon, waar de aperitief geserveerd wordt. Na een menu gekozen te hebben word ik naar een mooie tafel geleid in de weelderige eetzaal. Als mijn eerste gang voor me verschijnt, zie ik dat het een avond wordt van fijne Britse gastronomie.  Het zesgangenmenu met als klinkende naam Swinton Estate Tasting Menu laat je proeven van al het heerlijks dat de streek te bieden heeft. Een echte chefkok is hier duidelijk aan het werk want een voor een zijn de gangen echte kunstwerken. Meest origineel is toch wel de combinatie van hertenvlees met chocolade en sinaasappel. De teerhartigen slaan deze gang best over, want het wild dat op je bord terechtkomt zijn tevens die dieren dat je op het domein kunt zien lopen als je door het raam kijkt. Van begin tot einde is dit diner tot in de puntjes verzorgd. Als ze willen bewijzen dat Britse gastronomie ook tot de top behoort, dan is dat bij deze gebeurd.

Herten liggen zowel in de tuinen op het domein als 's avonds op je bord

Herten liggen zowel in de tuinen op het domein als ’s avonds op je bord

De koningin leert koken
Na de heerlijke maaltijden leer ik graag iets meer over de Britse gastronomie en hun streekproducten. Aangezien Swinton Park over zijn eigen kookschool beschikt, hoef ik niet ver te lopen. Chefkok Robert Taylor leert me alles over werken met verse ingrediënten en verfijnde technieken. Robert werd onder andere opgeleid door de beroemde TV-kok Rosemary Schrager. Rosemary gaf tot voor kort ook zelf les op Swinton Park. In deze cursus leer ik onder andere hoe je tortellini’s maakt met verse geitenkaas uit de streek. Het is een feest voor de smaakpapillen. Na de cursus wacht de taxi mij op om mij terug naar de P&O ferry te brengen. Helemaal ontspannen vertrek ik terug naar huis, wetende hoe het voelt om voor een weekendje een koningin te mogen zijn!

PRAKTISCHE INFO
Swinton Park
| Masham | Ripon | North Yorkshire | HG4 4JH
Email: [email protected] | Internet: www.swintonpark.com

Bereikbaarheid
Met P&O ferries kun je de oversteek maken vanuit Zeebrugge naar Hull.
Internet: www.poferries.com

Foto’s: © Swinton Park / Toerisme Yorkshire

Over deze auteur

In de zintuiglijke wereld van Sofie Vanrafelghem worden we geleid doorheen smaken, geuren en aroma’s. Gastronomisch en cultureel gepassioneerd laat ze je mee genieten van haar bijzondere ontdekkingen.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *