Zweden in kersttijd: de hoogtepunten

Wil je deze winter eens zeker zijn van een koude, witte Kerst? Plan dan nu je trip naar Zweden. In Malmö, Stockholm en Göteborg worden de pleinen mooi verlicht en installeren tal van kerstmarkten zich in de straten. Wij zetten alvast de leuke tips voor je op een rijtje!

Winters relaxen
Op zoek naar een heel bijzondere winterervaring? Dan ben je bij Orbaden Spa & Resort in het midden van Zweden, met uitzicht op de besneeuwde bergen, de rivier en de prachtige bossen, aan het juiste adres. Hier, in de regio Hälsingland, vind je nog ongerepte natuur, rust en ruimte én overnacht je in prachtige kamers. Bovendien legt het kuuroord je even helemaal in de watten. Ga voor een heerlijke massage of beautybehandeling. Of ga relaxen in één van de (zout)baden, sauna’s of hottubs.

Kerstmis vieren op een landgoed
Zin in een leuk dagje weg? Ga dan naar het iets verderop gelegen stadje Järvsö. Hier vind je landgoed Stenegård, waar je terug gaat in de tijd. Hoe woonden rijke boeren tussen 1800 en 1900 bijvoorbeeld? Je ontdek het op de boerderijen die stuk voor stuk rijkelijk zijn versierd en voorzien van prachtige schilderingen. Bezoek ook de oude apotheek, de bakkerij, de immense tuinen en het restaurant waar je de lekkerste vis- en vleesgerechten met verse groenten en kruiden uit de tuin krijgt geserveerd. Stenegård, dat op de UNESCO-lijst staat, is het hele jaar open en op 3 en 4 december wordt er zelfs een traditionele kerstmarkt gehouden waar zowel binnen als buiten in de tuin verschillende kraampjes hun handelswaar aanprijzen. Uiteraard ontmoet je er ook de kerstman en kun je mee met een ritje in de arrenslee en treden er verschillende koren op.

Kerstmis vieren in hoofstad Stockholm

Kerstmis vieren in hoofstad Stockholm

Tien kerstmarkten in Stockholm
Heb je plannen om in december naar Stockholm te gaan? Ga dan mee met de 1 uur durende ‘Christmas walkingtour’. Een lokale gids laat je in winters decor de meest magische plekjes van de stad zien. Wil je dat ultieme kerstgevoel nog even vasthouden? Geen probleem, want de stad telt maar liefst tien verschillende kerstmarkten waarbij we er twee voor je uitlichten.

1. ‘The Old Town Christmas Market’ in de Oude Stad. Deze bijzondere kerstmarkt wordt al sinds 1837 ieder jaar georganiseerd. Hier maak je kennis met het echte Zweden! De kerstmarkt is open van 19 november tot en met 23 december en is dagelijks te bezoeken tussen 11.00 en 18.00 uur.

2. Een andere gezellige kerstmarkt in de stad wordt in Skansen gehouden. Dit oudste openluchtmuseum ter wereld vind je op het eiland Djurgården (Stockholm is gebouwd op 14 eilanden) nabij de winkels en met uitzicht op het Koninklijk paleis. Vanaf eind november is het park met z’n gebouwen uit vroegere tijden dé setting voor één van de gezelligste kerstmarkten van de stad. Naast heel veel kraampjes met bijzondere producten, vinden er tal van activiteiten plaats voor jong en oud. Ook is er in het park een dierentuin waar je Arctische dieren in hun natuurlijke omgeving ziet. Meer info: www.ilovestockholm.se/stockholm_christmas.asp.

Ook pretpark Liseberg staat helemaal in het teken van de kerstperiode

Ook pretpark Liseberg staat helemaal in het teken van de kerstperiode

Kerststad Göteborg
Göteborg brengt je helemaal in de kerstsfeer. Deze bruisende stad in het zuiden van Zweden is vanaf november spectaculair versierd en verlicht. Vanaf de haven loopt een twee kilometer lange kerststraat tot aan attractiepark Liseberg. Vanaf 18 november is het hier elke dag Kerstmis! Het park is magisch verlicht met maar liefst vijf miljoen lampjes. Neem je kinderen bij de hand en volg het bospad naar Santa’s House. Hier ontmoet je niet alleen de kerstman, maar maak je ook kennis met z’n rendieren. Neem een kijkje bij één van de kerstmarkten of bezoek de wervelende ijsshow waarbij het klassieke sprookje ‘Hans en Grietje’ centraal staat. Ga vooral in één van de achtbanen of het reuzenrad. Je zult zien dat je wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad Göteborg.

Malmö verlicht de straten en biedt verschillende kerstmarkten

Malmö verlicht de straten en biedt verschillende kerstmarkten

Malmö, dichterbij dan je denkt
Vlieg in een uurtje naar Kopenhagen, pak de trein en 30 minuten later sta je in de drie na grootste stad van Zweden. De hele maand december kun je hier volop genieten van de sfeervolle dagen voor kerstmis. Want vanaf 26 november gaan de kerstlichtjes aan, zijn de winkels en ijsbanen in het hart van het centrum sfeervol versierd en kun je verschillende kerstmarkten bezoeken. We zetten er enkele op een rijtje.

1. Zo is de ‘Farmer’s’ kerstmarkt (10 en 11 december) een aanrader. Hier vind je vooral lokaal geteelde producten en doe je inspiratie op voor je kerstdiner thuis!
2. De kerstmarkt in de tuinen van het middeleeuwse gebouw St. Gertrud in hartje Malmö is ook zo’n aanrader. Die is heel traditioneel, kleinschalig en gezellig met veel leuke producten waarbij de focus ligt op Scandinavisch design.
3. Mitt Möllan (12 en 13 december) is de hippe versie van de kerstmarkt in het winkelstraatje in Möllevängen. Net een andere kijk op kerst, met opvallende en unieke cadeautjes.

Veiring van St. Lucia

Veiring van St. Lucia

Vier mee met de lichtkoningin
Ben je 13 december of de week ervoor in Zweden? Dan viert Zweden haar 400 jaar oude traditie van St. Lucia, de ‘koningin van het licht’ met kerkconcerten en optochten. Ook Malmö staat natuurlijk in het teken van St. Lucia waarbij een jong meisje verkleed als Lucia voorop loopt in een optocht van licht, en het begin van de kerstdagen inluidt. Ook in de provincie Skåne, waar Malmö onderdeel van is, worden er overigens heel veel kerstmarkten georganiseerd. Uniek is de ondergrondse kerstmarkt in Hässleholm. Op 2, 3 en 4 december vind je hier de gezelligheid in een grot. Kijk voor het complete aanbod in de provincie Skåne maar eens op www.visitskane.com/artikel/julmarknader-i-skane-2016.

In Zweeds Lapland kan je sleeën met honden!

In Zweeds Lapland kan je sleeën met honden!

Een echte winter beleef je in Lapland
Zweeds Lapland is dé perfecte setting voor het ultieme kerstgevoel. Rode huisjes steken af tegen een wonderlijke witte wereld en lichtjes glinsteren in de sneeuw. Rendieren, heel veel rendieren kom je er tegen en wat denk je van de husky’s waarmee je een sledetocht kunt maken. Met wat geluk ben je ook getuige van het magische noorderlicht. Ga je in februari optimaal van de winter genieten, dan is de wintermarkt in Jokkmokk, de grootste van Noord-Scandinavië, een aanrader. Hier, op de poolcirkel, maak je op 2, 3 en 4 februari kennis met de Sami cultuur, kun je je opwarmen in één van de Sami tenten, voeder je de rendieren en zie je heel veel leuke producten voorbijkomen. Het is in ieder geval een uitstekende plek om bijvoorbeeld een paar warme wanten te kopen.

Foto’s: © Toerisme Zweden

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *