Culinair wandelen in Sluis

Toen seksshops nog taboe waren in België werd je scheef bekeken als je zei: ik ga naar Sluis. Sinds Sergio het mosselhuis van vader Herman verhief tot het culinaire mekka kun je best fier zeggen: Ik ga naar Sluis, voor een culinaire wandeling, niet meer in Oud Sluis, maar er blijft keuze genoeg! Reisreporter Miet ging op ontdekking.

Vestingstadje
Sluis is een oud vestingstadje nabij Brugge en het enige Nederlandse plaatsje dat een Belfort heeft. In 1382 liet graaf Lodewijk van Male er een machtig kasteel bouwen en stadsgrachten, stadswallen en stadspoorten aanleggen. Door zijn strategisch belangrijke ligging – aan de splitsing van de zeearm ‘Het Zwin’ in een waterweg naar Brugge en een andere naar Gent – ontwikkelde Sluis zich tot één van de mooiste en sterkste steden van het Graafschap Vlaanderen.

Geschiedenis en gastronomie
Diane Gijsel neemt ons mee op sleeptouw door Sluis en raakt niet uitgepraat over het wondermooie stadje met zijn rijke geschiedenis. Diane is één van de vele gidsen die de vier uur durende culinaire wandeling begeleidt langs drie verschillende restaurants. Het is koud, het waait hard en de stop aan het eerste restaurant De Corner voor de hapjes en het voorgerecht, scampi’s in een pikant sausje, is dan ook meer dan welkom.

Het belfort van Sluis © Cary Greisch

Het belfort van Sluis © Cary Greisch

De enige Nederlandse stad met een belfort
Om haar woorden over de geschiedenis van Sluis kracht bij te zetten, neemt Diane ons nadien mee naar het Belfort. Vanuit de toren heb je een prachtig zicht op de omgeving en zie je duidelijk de sporen van de vestingstad. Dan gaan we richting Sergio voor het hoofdgerecht. Dat is een heerlijke visschotel met andijviepuree. Die nuttigen we helaas niet meer bij Sergio zelf maar bij zijn buur, De Lindenhoeve.

Aan restaurants geen gebrek
16 eetgelegenheden nemen deel aan de culinaire wandeling zodat je meerdere malen een ander menu en restaurant kunt ontdekken. Sluis telt amper 2.000 inwoners maar heeft 45 horecazaken. Het begon in 1909 toen gegoede Franse families hun kinderen naar een gerenommeerd pensionaat juist buiten de stad brachten. Ondernemende Sluizenaars zagen brood in het zondagsbezoek van de ouders en openden allerlei lucratieve zaken. De huidige uitbaatster van De Lindenhoeve vertelt hoe haar schoonmoeder in een hoekje van de schuur haar eerste wafels serveerde.

De bedrijvigheid is 363 dagen per jaar aanwezig in Sluis © SouthEastern Star

De bedrijvigheid is 363 dagen per jaar aanwezig in Sluis © SouthEastern Star

363 dagen shoppen
Uniek aan Sluis is ook dat sinds 1935 de talrijke winkels 363 dagen per jaar open zijn. De enige sluitingsdagen zijn Kerstmis en Nieuwjaar. Hun aanbod volgt steevast de vraag. In de naoorlogse jaren kwamen smokkelaars zich hier bevoorraden. In de jaren 70  floreerden de seksshops. De meer exclusieve zaken ontstonden naar aanleiding van het couponnetje in de jaren 80 en 90. Tegenwoordig staat recreatief shoppen centraal.

Jantje van Sluis bij het toetje
We eindigen onze culinaire wandeling in Het Hart van Sluis, waar we een uitgebreid dessert krijgen met zes verschillende desserthapjes. Maar vanwaar komt de naam van het streekbier Jantje van Sluis? Diane: “Omdat de klokkenluider Jantje in 1606 een biertje te veel op had, vergat hij om 3 uur de klok van het belfort te luiden. Zo verijdelde hij onbewust een aanval van de omsingelde legers, die tevergeefs op de afgesproken klokslag wachtten. Als aandenken kreeg het streekbier de naam Jantje van Sluis.“

Het is heerlijk wandelen in Sluis © SouthEastern Star

Het is heerlijk wandelen in Sluis © SouthEastern Star

De bekendste Sluizenaar
We gaan nog even op zoek naar het borstbeeld van wellicht de bekendste Sluizenaar, namelijk Johan Hendrik van Dale (1828-1872) op het Walplein. Hij is de grondlegger van het bekende Nederlands Woordenboek ‘De Dikke van Dale’. Veel te vroeg overleden geraakte hij zelf niet verder dan de letter Y en moesten zijn discipelen het werk afmaken.

Slapen in de Dikke van Dale
Het Fletcher Hotel-Restaurant de Dikke van Dale is gevestigd in een gerestaureerd 19de-eeuws klooster, op slechts 450 meter van het historische centrum van Sluis. Het hotel heeft naast sauna, solarium en wellnessfaciliteiten ook een casino. Op het terras of in de elegante bibliotheek met open haard kun je genieten van een drankje. In het stijlvolle restaurant Johan Hendrik worden seizoensgebonden Franse gerechten met moderne accenten geserveerd. In de sfeervolle, gezellige bar kun je terecht voor een kleinere hap.

PRAKTISCHE INFO
VVV Sluis
| St.Annastraat 15 | Sluis | Tel. +31 (0)117 461 700
Internet: www.sluisonline.nl
Eten en drinken
De Corner
| Kapellestraat 25 | Sluis | Tel. +31 (0) 117 461 369
Internet: www.decornersluis.nl
De Lindenhoeve | Beestenmarkt 4 | Sluis | Tel. +31 (0) 117 461 810
Internet: www.delindenhoeve.nl
Het Hart van Sluis | Groote Markt 9 | Sluis | Tel. +31 (0) 117 462 714
Internet: www.hartvansluis.nl
Overnachten
Hotel de Dikke van Dale
| St-Annastraat 46 | Sluis | Tel: +31-( 0)117 456 010
Internet: www.dikkevandalesluis.nl

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *