dichtbijvakantie in Duitsland

Dichtbijvakantie in Duitsland: waar naar toe?

Vakantie in het buitenland was niet mogelijk, maar dat weerhield het Duits Verkeersbureau niet om een digitale workshop ‘DuitslandDichtbij’ te houden. In de vaste overtuiging dat het straks allemaal goed komt, nodigen onze buren je nu al uit voor een dichtbijvakantie in Duitsland.

Dichtbijvakantie in Duitsland: voor elk wat wils
Je hebt het tijdens de komende vakantieperiodes maar uit te kiezen: Duitsland gooit natuurvakanties, kampeerverblijven, weekendtrips, auto- en motorroutes, maar ook fiets- en wandelpakketten, culturele of gastronomische aanbiedingen voor de voeten van zijn gasten. Liefst van al zien onze oosterburen ons met de auto naar hun land afzakken. Zo blijven we veilig afstand houden en kunnen we al te grote drukte omzeilen. Wij zetten enkele leuke tips voor je volgende dichtbijvakantie in Duitsland op een rijtje.

Urach-waterval in Schwäbische Alb. De Wasserfallsteig in Bad Urach was in 2016 Duitsland’s mooiste wandelpad”.

Per ezel door de natuur
Kies je voor een natuurvakantie, dan vind je voldoende ideeën in het Thüringerwoud. Wat dacht je van een ezelwandeling waarbij je viervoetige wandelgezel je bagage voor zijn rekening neemt? Voor deze ervaring is de regio Uckermark in het oostelijke Brandenburg de ideale bestemming. Het landschap kenmerkt zich door vele rivieren en meren en is bijgevolg aangewezen voor wie van water en wat daar komt bij kijken, houdt. In Nationaal Park Hainich bewandel je op ruim 40 meter hoogte een boomtoppenpad. Dichterbij de natuur kom je niet.

Fiets langs de oostgrens
Zit je liever op de fiets, dan is de Oder-Neissefietsroute een goed alternatief. Deze meest oostelijk gelegen fietsroute van Duitsland is 600 kilometer lang en leidt je langs de grensrivieren tussen Duitsland en Polen. In de oude koopmansstad Zittau hou je best even halt bij het enorme bijbelse wandkleed uit 1472. Een ander pareltje is Görlitz. Daar tel je 3500 monumentale gebouwen en aan de Schwäbische Alp zie je dan weer kastelen in overvloed.

Schloss Heidelberg behoort tot de beroemdste ruïnes in Duitsland. Deze kasteelruïne is het symbool van de stad Heidelberg.

Drink wijn en ga shoppen
De Duitse wijnhoofdstad Mainz en Hanzestad Hamburg verleiden respectievelijk met lekkere wijnen en met shopping. Als kortere weekendbestemmingen hopen beide steden in de eerstvolgende vakantieperiodes in de belangstelling te staan. Voor een ‘vat-cinerende’ tussenstop hou je halt in wijndorp Markelsheim. Hier wandel je in de wijnbergen, proef je wijn en kan je meerijden in de ‘Gelber Wagen.’ Overnachten in een van de twee 8000 liter grote wijnvaten is een absoluut hoogtepunt.

Slapen in de bomen
Misschien wil je verblijven op een van de 1200 kampeerplaatsen van Duitsland? Het land kent een lange traditie van bivakkeren in groene oases, ver van alle drukte. Een aanrader is de Oranjeroute waar gerieflijke campings en camperplaatsen garant staan voor een mooie vakantie in prachtige, afwisselende landschappen. Kamperen is ideaal voor elk reisbudget. Ecocamping groepeert 200 campings die begaan zijn met het milieu. Een niet te vergeten ervaring beleef je in natuurpark Saar-Hunsrück. Daar zweef je boven de Saarschleife op een slaapplatform tussen de bomen.

Prachtige vakwerkhuizen in Bad Urach. Dit schattig kuuroord heeft alles voor een actieve vakantie of gezondheidsvakantie: geneeskrachtige bronnen, fantastische wandelpaden, historische gebouwen en ongerepte natuur!

Per auto in etappes
Duitsland verwacht veel van de roadtrips die toeristen er met hun eigen auto kunnen komen rijden. Er zijn er zo maar eventjes meer dan 150 thematisch uitgesponnen. Wil je eens wat anders dan de overbekende Romantische Strasse? Opteer dan voor de Burgenstrasse. In het spoor van keizers, ridders, jonkvrouwen en prinsessen toer je langs een zeventigtal middeleeuwse stadsgezichten. Nog een alternatief is de Fachwerkstrasse, 3000 kilometer lang van de Elbe naar het Zwarte woud. Deze laatste route is in zeven etappes opgedeeld.

200 jaar Kneipp
Sebastian Kneipp was een priester uit Beieren die 200 jaar geleden werd geboren. Kneipp staat bekend als de grondlegger van de kruidengeneeskunde en de hydrotherapie. Hij woonde en werkte in kuuroord Bad Wörishofen in de Allgau dat feestelijk aan hem terugdenkt. Als je overdadig wil profiteren van het wellnessaanbod in Duitsland dan raden we je een tussenstop in Baden Wurtemburg aan. Je kan er kiezen uit 56 spasteden met onder meer de mogelijkheid tot bosbaden. Vandaag kan Duitsland met ruim 350 kuuroorden makkelijk de internationale concurrentie aan.

Ook zo’n fan van Duitsland?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaringen! Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons dan weten met een reactie hieronder.

P.S. Ter plekke prachtige foto’s geschoten? Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Duitse Dienst voor Toerisme | Internet: germany.travel
Zittau | Internet: saksen.info/nw-31486-7-3652639/nieuws/zittau.html
Toerisme Uckermarck | Internet: tourismus-uckermark.de
Toerisme Görlitz | Internet: goerlitz.de/Tourismus.html
Toerisme Markselsheim | Internet: markelsheim.de
Bezienswaardigheden
Nationaal Park Hainich | Internet: nationalpark-hainich.de/en/national-park/hainich-national-park.html
Oder Neisse fietsroute | Internet: saksen.info/nw-31486-7-3652145/nieuws/oder_neisse_fietsroute.html
Hoch auf dem gelben Wagen | Internet: markelsheim.de/weinbau/weinwanderung/wagenwein.php
Kamperen langs de oranjeroute | Internet : germany.travel/nl/ms/de-oranjeroute/kamperen-langs-de-oranjeroute/kamperen-langs-de-oranjeroute.html
De Saar-Hunsrück-Steig | Zum Stausee 198 |66679 Losheim am See |Tel (0049) 6 872 901 8100 | E-mail: [email protected] | Internet: saar-hunsrueck-steig.de/nl/
De Burgenstrasse | Internet: burgenstrasse.de
Deutsche Fachwerkstrasse | Internet: deutsche-fachwerkstrasse.de

Meer tips voor een dichtbijvakantie in Duitsland vind je via deze link reisreporter.be/tag/duitsland

Tekst: Fons Jacobs
Foto’s: © Toerisme Duitsland | Omslagfoto:

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *