In slentermodus doorheen Zuid-Corsica

Corsica ontdek je niet in één ruk. Om het meest bergachtige eiland in de Middellandse Zee te exploreren, heb je tijd nodig. Omdat je je over de kronkelende wegen langsheen de kust en door het ruige binnenland traag verplaatst. Maar ook en vooral omdat er zo ontzettend veel te zien en te genieten is. Wij begonnen alvast met het zuiden.

Ongerept avontuur
De vier windstreken van dit eiland, die zich maar moeizaam onderling laten verbinden, hebben elk hun charme en karakter. Dwars doorheen Corsica ligt, van noord naar zuid, een ruggengraat van weinig toegankelijke pieken en bergtoppen, maar ongerept en sprookjesachtig mooi. Avontuurlijke hikers wagen zich eraan in een meerdaagse tocht langs de vermaarde GR20-wandelroute die dwars doorheen dit massief loopt. Voor velen de meest spectaculaire en uitdagende wandeltocht van ons continent, dankzij de schitterende entourage van het Regionale Natuurpark Corsica, dat ruim één derde van het 8.700 vierkante kilometer grote eiland beslaat.

Het landschap van Corsica nodigt fervente wandelaars uit voor een uitdagende tocht. © James Cann

Het landschap van Corsica nodigt fervente wandelaars uit voor een uitdagende tocht. © James Cann

Veelzijdig…
Behalve natuurliefhebbers en hikers spreekt het eiland ook cultuurfreaks, Bourgondiërs én zonnekloppers aan. Goed idee om, voor een combinatie van al die geneugten, aan de zuidkant van het eiland te beginnen. Sinds prijsbreker Ryanair er de kleine, maar moderne luchthaven van Figari aandoet, ontdekken steeds meer Belgen de charmes van deze uitzonderlijke streek.

…maar ook prijzig
Dat heeft uiteraard wel zijn prijs. Zeker in de zomermaanden lopen de tarieven voor een hotel of vakantiewoning flink op en tast je behoorlijk diep in je buidel bij een restaurant- of cafébezoek. Het toeristisch seizoen duurt hier niet zo lang, maar is voor de meerderheid van de inwoners wel hun voornaamste bron van inkomsten. De late lente en de nazomer zijn allicht de beste momenten om de regio te verkennen.

Het strand van Santa Giulia. © imagea.org

Het strand van Santa Giulia. © imagea.org

Derde stad Porto-Vecchio
Want zo gebeurt het dat Porto-Vecchio, met dik 10.000 inwoners de derde stad van het eiland, door de toeristenstroom in de maanden juli en augustus moeiteloos vervijfvoudigt! De brede baaien van San Ciprianu, Palombaggia en Santa Giulia in de omgeving van de druk bezochte stad herbergen schitterende stranden waartegen het reliëfrijke hinterland zich als een prentkaart aftekent. Geen toerist die daar onbewogen bij blijft.

Porto-Vecchio en la Place de la République. © François-Xavier SERAFINO

Porto-Vecchio en la Place de la République. © François-Xavier SERAFINO

Boeiende bovenstad
Porto-Vecchio, een nederzetting van de Genuezen die meer dan vier eeuwen lang het eiland bezet hielden, is nochtans niet de meest tot de verbeelding sprekende stad van het eiland. In de ooit zompige laagvlakte bij het water liggen verlaten zoutpannen naast een moderne jacht- en ferryhaven. Interessanter is de oude bovenstad, omgeven door resten van een citadel. Vooral in de vooravond wemelt het er rond de Place de la République van schoon volk op zoek naar een gezellig terras of eethuis. En die zijn er bij de vleet!

De indrukwekkende rotsen in het woud van Ospedale. © Marc Kenis | © Thierry Tramoni

De indrukwekkende rotsen in het woud van Ospedale. © Marc Kenis | © Thierry Tramoni

Het beeld van madonna op de top van de bergpas. © Marc Kenis

Het beeld van madonna op de top van de bergpas. © Marc Kenis

Betoverende wouden en grillige pieken
Het stadje is ook de perfecte uitvalsbasis voor de ontdekking van het nabijgelegen Bavellamassief met zijn grillige pieken en rotsmassa’s van roze graniet. Een beklijvende autotocht brengt je via het barragemeer van Ospedale en het trekkersdorp Zonza naar de 1.218 m hoge bergpas Col de la Bavella. Onderweg kijk je je ogen uit op de natuurpracht om je heen. Even voorbij Ospedale kan je je auto achterlaten op een ruime parking voor een wandeling naar de Piscia di Gallo-waterval. Stoppen op de bergpas, gemarkeerd door de beeltenis van een witte madonna én nog meer parkeerruimte, is een must omwille van het schitterende panorama van grillige bergpieken tot aan de azuurblauwe zee in de verte. Langs de andere kant van de pas daal je dan via een kronkende bergweg weer af naar kustplaats Solenzara, zo’n 50 km benoorden je plaats van vertrek.

Bavella1

© Alexandre BESSE

Het indrukwekkende Bavellamassief. © Alexandre BESSE

Het indrukwekkende Bavellamassief. © Alexandre BESSE

Bonifacio: stad boven het water
In zuidelijke richting rij je vanuit Porto-Vecchio in een halfuurtje naar Bonifacio, qua ligging de meest karakteristieke stad van het eiland. De oude stad Bonifacio is een bolwerk, gelegen op een klif boven de Middellandse Zee. Letterlijk. Sommige huizen hellen vervaarlijk over de steile afgrond heen en geven de stad haar unieke uitzicht. De vestingstad is omgeven door een ringmuur van 2,5 kilometer. Langs de zuidkant kan je via de trap, met in de krijtrotsen uitgehouwen treden, afdalen naar zee.

Bonifacio boven het water. © Marc Kenis

Bonifacio boven het water. © Marc Kenis

Cultuurkloppers
In de zomer is Bonifacio vergeven van dagjesmensen, die er komen flaneren of terrassen in de oude binnenstad. Een beetje jammer, want Bonifacio heeft ook heel wat historisch cultuurschoon te bieden. Stiltezoekers kunnen van hieruit over de kliffen heen richting Capo Pertusato en zijn vuurtoren wandelen. Ze worden beloond met een adembenemend zicht op de kustlijn van buureiland Sardinië en de tussenliggende Lavezzi-eilandjes. Op wie het allemaal van dichterbij wil zien, liggen in de haven tal van toeristenboten te wachten.

De leeuw van Roccapina. © Marc Kenis

De leeuw van Roccapina. © Marc Kenis

Leeuw als bewaker
Verder westwaarts langs de grillige kustlijn, rijd je langsheen de slapende dorpjes Pianotolli en Monacia tot aan kaap Roccapina, waar een versteende leeuw, door de natuur zelf als het ware uit de rotsen gehouwen, de toegang vanop zee bewaakt. Vandaar gaat het landinwaarts richting Sartène, volgens de Franse schrijver Prosper Mérimée ‘ de meest Corsicaanse stad van Corsica’. Hoe lieflijk ze vanop afstand ook lijkt, zo aanleunend tegen een bergflank, in het verleden werden er vele bloedige vetes uitgevochten.

Sartène bij zonsondergang tegen een heuvel. © Eric Leblond

Sartène bij zonsondergang. © Eric Leblond

Geen vendetta’s meer in Sartène
Waren het niet de Moren of de vrijheidsstrijders in de 18de eeuw, dan wel de inwoners zelf die met hun memorabele vendetta’s voor tal van slachtoffers zorgden. Als bezoeker hoef je er vandaag gelukkig niet meer op je hoede te zijn, maar iets van de duisternis uit het verleden hangt nog altijd wel boven de strenge grijze gebouwen van deze stad. Al is daar op het zonnige Vrijheidsplein en in de nauwe maar toegankelijke, winkelrijke binnenstraatjes amper wat van te merken.

Getuigen van een ver verleden
Wie op een drafje nog een stuk eeuwenoude cultuur wil meepikken, raden we aan om vanuit Sartène in de richting van Tizzano het circuit van menhirs en megalieten te volgen. Als mensenfiguren gesculpteerde steenblokken staan er verspreid doorheen het landschap. Ook elders, in Cucuruzzu, Tappa of Arraggio nabij Porto-Vecchio, hebben prehistorische bewoners opmerkelijke nederzettingen nagelaten. Zij waren de verre voorvaderen van het fiere, vrijgevochten Corsicaanse volk met zijn opvallende taal en eigen gewoonten. Niet zo lang geleden nog agressief in het verzet tegen de nieuwe Franse ‘bezetter’. Maar vandaag bijzonder gastvrij voor wie genoeg tijd neemt om hun opmerkelijke eiland te leren waarderen.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toeristische Dienst Corsica | Internet: www.visit-corsica.com
Franse Toeristische Dienst | Internet: france.fr
Bereikbaarheid
Ryanair vliegt op de luchthaven van Figari vanuit Brussel-Charleroi | Internet: www.ryanair.com
Vanuit Zaventem kan je ook met Brussels Airlines | Internet: www.brusselsairlines.com
Huurwagens (Hertz, Europcar, Alamo e.a.) vind je op de luchthaven
Bezienswaardigheden
Regionaal Natuurpark Corsica | Internet: www.pnr.corsica
Archeologische sites | Internet: www.lacorsedesorigines.com
Bonifacio | Internet: www.bonifacio.fr

Coverfoto: © Anthony Lampecco

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *