Dichter bij de natuur op Corsica

Nood aan een ontspannende break tijdens de koude wintermaanden? Wedden dat Corsica helemaal je ding is? Overnachten gebeurt in een authentieke boerderij met biologisch geteeld eten. Overdag geniet je van de milde temperaturen en de prachtige natuur op de verschillende routepaden. Zelfs fans van cultuur komen hier aan hun trekken!

Bijzondere boerderijen
De natuur van Corsica, de oude tradities, de authenticiteit en de landelijke bevolking kan je het beste leren kennen door te overnachten in een gastenkamer op een boerderij. Je wordt er warm onthaald, in een omgeving waar je helemaal tot rust komt en er de produits du terroir kan proeven. De kaas, de olie, de frisse groenten, het schapen- en varkensvlees, de kastanjes en tal van andere producten van eigen kweek worden verwerkt in wat je met zekerheid een super gezonde keuken kan noemen.

De overweldigende natuur van Corsica. © Creative Commons Flickr / Paul Arps

De overweldigende natuur van Corsica. © Creative Commons Flickr / Paul Arps

Eten uit de tuin
Deze herbergboerderijen vind je overal in Corsica. Naar eigen wens kan je kiezen voor een kort of lang verblijf, of reis je van de ene naar de andere plaats. Een mooi voorbeeld is U Sortipiani. Deze boerderij in Pont de Piedicorti ligt langs een rivier in de bergen, op 20 minuten van de zee. Er is een zwembad ter plaatse en je kan het leven op de boerderij meemaken. Er worden schapen en koeien gehouden voor de productie van heerlijke charcuterie, je kan er proeven van de honing, de confituur, de groenten uit de tuin en je kan er wandelen en begeleide tochten maken naar archeologische plaatsen.

De milde temperaturen op het eiland nodigen uit tot lange wandelingen. © Creative Commons Flickr / Ignacio Abé

De milde temperaturen op het eiland nodigen uit tot lange wandelingen. © Creative Commons Flickr / Ignacio Abé

Grote en kleine routepaden
Het najaar in Corsica met zijn milde temperaturen is ideaal om te wandelen. Een goed georganiseerd wandelnetwerk via bewegwijzerde paden laat je het eiland in alle richtingen doorkruisen. Er zijn enerzijds de GR’s (Grande Randonnée) voor meerdaagse tochten en anderzijds de PR’s (Petite Randonnée) voor dagwandelingen.

3 topwandelingen
Uiteraard kan je ook een dagje stappen op zo’n GR-pad. De belangrijkste GR-paden in Corsica zijn de GR20, een onvergetelijke tocht waarvoor je een tiental dagen nodig hebt, de Mare a Mare waarbij je het eiland helemaal verkent van de westkust naar de oostkust en de Mare e Monti die je laat kennismaken met het veelzijdige landschap van Corsica.

Cultuur in Corsica: vooral in Ajaccio zijn de sporen van Napoleon nog zichtbaar. © Creative Commons Flickr / Voyages Lambert

Cultuur in Corsica: vooral in Ajaccio zijn de sporen van Napoleon nog zichtbaar. © Creative Commons Flickr / Voyages Lambert

Waaier aan cultuur
Corsica wordt vaak ‘het eiland van de schoonheid’ genoemd, en niet zonder reden want de diversiteit aan landschappen is prachtig. Maar deze parel in de Middellandse Zee heeft naast een spectaculaire natuur ook een rijk cultureel erfgoed uit een verleden waarin verschillende steden tot bloei kwamen. Enkele toppers op een rij:

1. Museum van Volkskunde: de stad Corte, wieg van de ‘Corsicaanse Natie’, heeft een uitzonderlijk regionaal antropologisch museum: het Musée de la Corse. Hier lopen zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen. www.musee-corse.com

2. Paleis van de Gouverneurs: het economische centrum van het eiland is Bastia, een barokke stad die sterk beïnvloed werd door de Italiaanse cultuur en die sinds 2000 het label draagt van ‘ville d’art et d’histoire’. In het voormalige Paleis van de Gouverneurs, in de citadel, ligt het Museum van Bastia. www.bastia-tourisme.com

3. Paleis Fesch: de administratieve hoofdstad Ajaccio herbergt het legaat van Kardinaal Fesch, de oom van Napoleon. Hier ligt het Museum voor Schone Kunsten. www.musee-fesch.com

4. Kunst en cultuur in Sartène: het meer afgelegen stadje Sartène draagt eveneens het label ‘ville d’art et d’histoire’. Het verrijkt haar cultureel erfgoed met opvoeringen van klassieke muziek, het Museum van de Prehistorie en haar regionaal centrum voor polyfoonkunst. www.oti-sartenaisvalinco.com

Meer info: www.visit-corsica.com

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *