De natuur laat zich van haar mooiste kant zien in de Franse Jura

De regio der meren in het departement Jura heeft zowat alles wat je van een toeristische bestemming mag verwachten, behalve de grote drukte. En laat dat nu net de troef zijn van dit haast onontgonnen stukje Frankrijk.

Streek met karakter
Beeld je eens in dat je een langgerekt middengebergte vol ongerept natuurschoon ontdekt, bezaaid met meren die zich prima lenen voor allerlei vormen van waterrecreatie. Overal liggen er kleine karaktervolle stadjes met een rijk verleden, waar je rustig doorheen flaneert. En zelfs een terroir dat (h)eerlijke wijnen en authentieke streekproducten oplevert, die volgens aloude traditie worden geproduceerd. Dan ben je in de Jura.

Geen massatoerisme
“Vooral gezinnen met jonge kinderen, trekkers en sportievelingen vinden goed hun weg naar hier”, vertelt Mariette Perrard, communicatieverantwoordelijke van de departementale dienst voor toerisme. “En aan massatoerisme hebben we zeker geen behoefte. Maar we kunnen best nog wel wat extra bezoek aan.”

Pittorske stadjes worden omringd door een overweldigende natuur

Pittorske stadjes worden omringd door een overweldigende natuur

Nobele onbekende
De Jurasienne voelt zich onrecht aangedaan omdat de omringende regionen, meer bepaald Elzas en Lotharingen, Bourgondië en Haut-Savoie, zoveel aandacht genieten terwijl haar eigen streek zelfs voor de meeste Fransen nog een nobele onbekende is. In het beste geval is de Jura gekend als een geologische periode, meer dan 150 miljoen jaar geleden, toen er nog dinosaurussen over de aardbol zwierven. Net  zoals in de film ‘Jurassic Parc’. Maar daarvan vind je enkel nog wat versteende voetafdrukken terug. Het Juragebergte, een nevenproduct bij de totstandkoming van de Alpen, is voor de gemiddelde toerist al minder makkelijk te situeren: het strekt zich namelijk uit over een lengte van goed 350 kilometer links en rechts van de Franse en Zwitserse grens. En daar maakt het departement Jura slechts een deel van uit, zij het wel een wondermooi deel.

Wijndorpje Château Chalon

Wijndorpje Château Chalon

Gele wijn
Van Salins-les-Bois tot zuidwaarts de departementshoofdstad Lons-le-Saunier wordt op een vrij bescheiden oppervlakte wijn verbouwd. Vooral de karakteristieke vin jaune uit Arbois of Château-Chalon waarderen fijnproevers wereldwijd. In het schilderachtige Arbois met zijn vele wijnkelders staat ook het huis van chemicus Louis Pasteur. In Château-Chalon en Baume-le-Messieurs bezoek je, op een boogscheut van mekaar, twee van de ‘plus beaux villages de France’. Baume met zijn fraaie oude abdij ligt rondom ingesloten door een reculée, een kom met steile rotswanden. Daarvan vind je er meer in de onmiddellijke omgeving. En hetzelfde geldt voor de indrukwekkende watervallen: die van Baume, Hérisson en Les Planches.

De watervallen van Hérisson

De watervallen van Hérisson

Waterpret
Aan de wijnstreek grenst de ‘petite montagne’: een schitterend, bosrijk landschap bezaaid met natuurlijke en aangelegde meren. Het lac de Vouglans is het derde grootste stuwmeer van Frankrijk en telt drie plezierhavens en enkele fraaie stranden. Halverwege kun je de 35 kilometer lange waterplas oversteken via de Pont de Pyle. Aan de voet daarvan ligt het strand Surchauffant, met een druk bezochte camping. Wat verderop, bij de base de Mercantine vind je een rustig gelegen vakantiedorp. Ook het gletsjermeertje lac de Chalain herbergt een luxekampeerterrein met waterpretpark. En nog meer waterpret is te beleven aan het erg toegankelijke lac de Clairvaux. Rondom het water zien we steile heuveltoppen dicht begroeid met bossen.

Lac de Vouglans

Lac de Vouglans

Lynx
De Jura is de dichtst beboste streek van heel Frankrijk. Everzwijn en gems voelen er zich thuis, maar ook de zeldzame Europese lynx heeft er opnieuw een habitat gevonden. Het bosrijke gebied is ook ideaal voor natuursporten zoals wandelen, mountainbiken, klimmen en tijdens de winter (langlauf)skiën. Honderden kilometers goed gemarkeerde paden garanderen uren wandel- of fietsplezier. Wie meerdere dagen op pad wil, vindt in de Haut-Jura aan de grens met Zwitserland onderdak in diverse berghutten.

De smakelijke kaas Blue de Gex

De smakelijke kaas bleu de Gex

Lekkernijen in de Jura
Tot slot vergeten ze de fijnproevers niet in de Jura. Overal op de kaart vind je poulet de Bresse en forel, geserveerd met of in plaatselijke wijn. Maar de specialiteit van de regio zijn de smaakvolle streekkazen, die in lokale ‘fruitières’ artisanaal worden bereid: Comté uit de omgeving van Poligny of Morbier en blauwgeaderde bleu de Gex uit het hoogland.

PRAKTISCH
Afstand Brussel – Lons-le-Saunier
: ca. 620 km
Niet te missen
: het lac de Vouglans, de Cascade du Hérisson, de Cirque de Baume en de stadjes Arbois en Chateau-Chalon
Leuk voor de kids: het speelgoedmuseum van Moirans, de grotten van Baume of Moidons, het huis van La vache qui rit in Lons-le-Saunier, een ritje met de ezel door het bergland
Informatie en reservaties:
Tel. +33 (0) 3 84 87 088
Internet: www.jura-tourism.com
Toerisme Montagnes du Jura | Internet: www.montagnes-du-jura.fr/nl (Nederlandstalige website!)

Foto’s: © Toerisme Jura | Him-ça Besak | Julien Bukowski | Alexandre Ptilou | Alain L. Photographies

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *