Route des Lacs voert je door het natuurgeweld van Montagnes du Jura

Wie zich graag even vrijgevochten voelt zoals Chris McCandless in ‘Into The Wild’, hoeft daarvoor niet naar Alaska. Dichter bij huis biedt de regio Montagnes du Jura dat vrijheidsgevoel dankzij een mix van bergen, meren en watervallen. Bovendien bulkt de regio van cultuur en gastronomie. Wij ontdekten er opnieuw de essentie van het leven!

Waar water imponeert
Water, water en nog eens water. Het waren de woorden van de Franse Maarschalk Mac-Mahon  toen hij de streek verkende ten tijde van Napoleon III. Schrijver Charles Nodier noemde het dan weer ‘klein Schotland’ vanwege de gelijkenis met de streek rond het schotse Loch Maree. Toen 10.000 jaar geleden de gletsjers afsmelten ontstonden talrijke bekkens in het Juragebergte die zich daarna vulden met bron- en smeltwater. Talloze meren die diepblauw of turquoise kleuren kenmerken de regio.

Ongerept natuurgeweld
Net zoals de Lakelands in Ierland of de Great Lakes tussen Canada en Amerika omringen bossen, weilanden en bergen de meren in de Jura. Grillige kalkrotsen en kale gebergten vormen de hoofdingrediënten van Montagnes du Jura. Rivieren maken er diepe inkervingen in het landschap terwijl op andere plaatsen het water lawaaierig naar beneden dondert via watervallen. Zoveel overweldigend natuurschoon en slechts een klein gedeelte ontwikkeld voor toerisme. Trek eropuit en waan jezelf in het decor van ‘Into The Wild’.

Het meer van Vouglans

Het meer van Vouglans

Roadtrip langs de meren
Ideaal om te starten is de 150 kilometer lange bewegwijzerde ‘Route des Lacs’ die je op eigen houtje en ritme rijdt. Als parels aan een paternoster rijgt dit parcours alle schoonheden aan elkaar. Er is geen echte startplaats maar deze tips mogen zeker niet ontbreken op je roadbook. De Pont de la Pyle trakteert je met een prachtig uitzicht over het Meer van Vouglans. Meteen het grootste, 35 kilometer lang en kunstmatig aangelegd, maar wellicht ook het spectaculairste.

De watervallen van Hérisson

De watervallen van Hérisson

Aanschouw het donderend natuurgeweld
’s Zomers varen hier kleine cruiseboten en een rondvaart loont de moeite vanwege de talloze unieke zichten. Op naar ander indrukwekkend natuurgeweld: de watervallen van de Hérisson. In zowat elke toeristische folder worden ze vermeld maar het is ook echt een ‘must do‘. Via een grillig 4 kilometer lang wandelpad passeer je 31 watervallen en verscheidene stroomversnellingen. Op de route des Lacs kom je enkele plaatsen tegen waar het water zich met geweld naar beneden stort, soms wel tot 65 meter diep!

Welkom in klein Schotland
De volgende verplichte halte is de Belvédère des 4 Lacs met Pic de l’Aigle of het arendsnest. Een uitkijkpunt met een panoramisch zicht op de 4 meren (Narlay, Ilay, kleine Maclu en grote Maclu), Grandvaux in Zwitserland, het Juragebergte tot zelfs de Mont Blanc. Dit is één van de indrukwekkendste plaatsen in het massief. In 1820 doopte de schrijver Charles Nodier het tot ‘klein Schotland’ vanwege de lichtinval, kleuren en het karakter.

De Comté kazen

De Comté kazen

Bezoek de koning der bergkazen
Bourgondiërs onder ons kennen ongetwijfeld de Comtékaas. Deze kaas noemt men ook wel de ‘koning der bergkazen’. Verwant aan de Zwitserse gruyère wordt hij even vlot vermeld als gruyère de Comté. De kaas behoort tot de zogenaamde zachte kazen en is de vader van de zachte witte-korstkazen. Een Comtéwiel (in plaat van een kaasbol) weegt gemiddeld 35 kilogram! Enkel de lokale koeienrassen, Montbéliard of Franse Simmentaler, mogen melk leveren die bovendien uit het Jura massief moet komen. Meer weetjes verneem je onderweg in kaasmakerij La fruitière 1900.

Het Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum

Musée du Jouet pleziert groot en klein
Op amper 15 kilometer van Clairvaux-les-Lacs trekt het felgekleurde speelgoedmuseum van Moirans en Montagne de aandacht. Meer dan 16.000 speeltjes getuigen van 5.000 jaar mensengeschiedenis. Klinkt stoffig maar dat is het helemaal niet. Als ouder flitsen gegarandeerd fragmenten uit je kindertijd of jeugd door het hoofd. Herken je nog die poppen, winkeltjes, treintjes of raceauto’s? Gids je kinderen door de 5 zalen en vertel hen je verhaal. Ongetwijfeld leven ze zich uit in het speelparadijs of de knutselzaal. In die laatste zaal maken ze zelfs hun eigen speelgoed!

Baume les Messieurs

Baume les Messieurs

Mooiste dorpjes van Frankrijk
Ook in de regio Montagnes du Jura prijken enkele mooie dorpen in de lijst ‘Les plus Beaux Villages de France’. Halt houden in Baume Les Messieurs en Chäteau Chalon is een aanrader van formaat. Rijd je naar Baume Les Messieurs dan lijkt het wel alsof je afdaalt in een vallei naar een geheime plek. Het dorp geniet de bescherming van hoge kalkmuren, kenmerkend voor het Juragebergte. Bezoek er de karstgrotten en de keizerlijke Benedictijnenabdij. Onze tip: maak ook een wandeling door de abdijtuinen!

Château Chalon

Château Chalon

Wijngaarden van massief goud
Hogerop vind je dan weer Château Chalon. 222 meter boven de rivier Steille en op de uitloper van een helling om precies te zijn. 160 inwoners telt dit ‘bergdorpje’ dat vier unieke panorama’s biedt op een groot deel van de streek en de prestigieuze wijngaarden. Hier kuier je heerlijk rond langs middeleeuws erfgoed, de ruïnes van een burcht opgericht door Karel de Kale en enkele wijnbouwershuizen. Proef zeker de vermaarde vin jaune van Château-Chalon, het lokale massieve goud. Een ideale afsluiter voor je roadtrip!

Le Vin Jaune

Le Vin Jaune

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Montagnes du Jura | Internet: www.montagnes-du-jura.fr/nl (Nederlandstalige website!)
Route des Lacs | Internet: nl.france.fr/nl/jura-onverwacht-mooi/rubric/75181/merenroute-0 |
Toerisme Jura | Internet: www.jura-tourism.com
Baume | Internet: www.baumelesmessieurs.fr  – www.montagnes-du-jura.fr/nl/activiteiten/bijzondere-steden-en-dorpen/baume-les-messieurs-nl
Chateau Chalon | Internet: www.montagnes-du-jura.fr/nl/activiteiten/bijzondere-steden-en-dorpen/chateau-chalon-nl
Bezienswaardigheden
La fruitière 1900 | Kindvriendelijk | Internet: www.comte.com/visiter/visitez-les-fruitieres-a-comte/a-faire/fruitiere-1900-de-thoiria.html?rech
Maison Comté | Internet:
Musee du Jouet | 5 Rue du Murgin, 39260 Moirans-en-Montagne | Internet: www.musee-du-jouet.com
Activiteiten
Wandeling Balade au belvédère du Pic de l’Aigle et vue sur les 4 lacs (Narlay, Ilay, Grand Maclu, Petit Maclu)
Wandeling Balade à la Cascade du Hérisson
Eten en drinken
Le Regardoir | Eten met zicht op het meer van Vouglans | Internet: www.leregardoir.com
Overnachten
Hotel au Bois Dormant | Internet: www.bois-dormant.com
Vakantiedomein de Chalain | Vakantiewoning aan de boord van het meer van Chalain | Internet: www.chalain.com/fr/location-chalets-jura.php
Gîte & Chambres d’hôtes de charme La Grange à Nicolas (Baume les Messieurs) | Internet: www.lagrangeanicolas.com
Chambres d’hôtes La tour Charlemagne à Château-Chalon | Internet: www.tour-charlemagne-chambres-hotes-chateau-chalon.fr/fr/chambres-hotes-chateau-chalon-jura-les-chambres.php
Campings | Internet: www.jura-tourism.com/Sejourner/Dormir-dans-le-Jura/Campings-chalets-et-mobil-home/Camping-jura
Bereikbaarheid
Auto | Brussel – Lons le Saunier = 630 kilometer | Neem de autoweg naar Dijon. Daarna rijd je richting Lyon of Genève via Bourg en Bresse. Neem afrit Lons le Saunier.

Foto’s: © Thomas Anzalone | CRT Franche Comté (Marc Paygnard) | Arnaud D. |

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

2 reacties op “Route des Lacs voert je door het natuurgeweld van Montagnes du Jura”

 1. Hierbij een klein verslag van ons verlof in de Jura. De streek is zeer mooi, weinig toerisme. Je hebt wel altijd een auto nodig voor eventuele wandelingente maken. Best is het om een hotel te boeken in het centrum van de Jura, want wij verloren veel tijd door elke keer een col te doen. Office de toerisme is alleen zondag voormiddag open dus hebben wij zelf ons wandelingen langs de PC opgezocht. Niettemin hebben wij genoten van de rust en het mooie landschap. Omdat wandelen rond de vele meren dikwijls niet mogelijk was, hebben we de streek wel helemaal gezien!

 2. Wij hebben eind juli een reis gemaakt naar de Jura-streek in Frankrijk deden dit met de auto en hebben de hele reis gekampeerd.

  De eerste dag reden we van thuis (Beernem) naar het meer ‘Point-Saint-Lac’ , waar we op de camping Municipal sliepen, vlakbij het meer. De camping op zich is geen hoogvlieger, iedereen stond enorm dicht bij elkaar, het sanitair was er echter wel opvallend netjes en het was zaaaalig om direct bij het opstaan in het meer te kunnen plonsen.

  De tweede dag reden we door naar de camping ‘Lac de Narlay’, gelegen aan het desbetreffende meer. Deze camping ligt ook vlakbij het meer. Het is een camping waar geen vastgelegde plaatsen zijn, iedereen kiest zijn eigen plekje uit. Dit kan een voordeel zijn als er weinig volk is, maar bij ons was er redelijk wat volk en de schaduwplekken waren gering, wat geen ideale combo is. Voor de rest wel een aangename camping met zeer vriendelijke uitbaters. Vanop de camping zelf kan je een wandeling starten waarbij je langs de 3 andere bekende meren van de streek passeert (petit maclu, grand maclu & d’Ilay), dit was echt prachtig en een grote aanrader!
  De volgende dag deden we een wandeling naar pic d’aigle, waar je een adembenemend uitzicht hebt!

  De vijfde dag reden we nog zuidelijker, naar Saint-Claude. Hier verbleven we op de camping ‘le Martinet’, wat een zeer nette en aangename camping was. Helaas is de stad echt geen aanrader, in de zomer valt er helemaal niets te beleven. Je kan wel een mooie wandeling maken. Wij zouden deze streek in het vervolg skippen en langer aan een meer gebleven zijn!

  Op dag 7 verbleven we op een camping vlakbij Lons-le-Saunier, camping Marjorie, aangename, rustige camping, maar helaas zonder zwembad, hoewel dit wel op de website afgebeeld staat. Van hieruit bezochten we de dag erop de stad Lons-le-Saunier (toffe stad, mag je niet missen!). Hierna reden we door naar de twee dorpjes die de mooiste van Frankrijk genoemd worden. De eerste was Chateau-Chalon, werkelijk prachtig, heel idyllisch en heeft z’n bijnaam absoluut niet gestolen. Aanraders: drink iets op het terras van de toeristische dienst, nergens betaal je zo weinig voor je drankje in het bijzijn van zo’n adembenemend uitzicht + eet een lokaal gerecht in restaurant ‘le p’tit castel’, met hetzelfde uitzicht. De tweede stad was Baume-les-Messieurs, hier zijn we naar het viewpoint geklommen, waar je een prachtig uitzicht hebt over de valei.

  Hierna reden we door naar camping ‘Sous Doriat’, 4 km van ‘lac de chalon’, waar we de 8e en 9ste dag doorbrachten. Deze camping was de beste camping van de hele reis, heel gemoedelijke sfeer, prachtige staanplaatsen en zwembad! Van hieruit bezochten we de stadjes ‘Poligny’, ‘Arbois’ en ‘Salins-les-Bains’, als je tijd te kort hebt, kan je de laatsgenoemde gerust overslaan.

  Op de 10e dag overnachtten we reeds op terugweg in de Vogezen, waar we ook nog een middag aan een meer doorbrachten.

  Algemene aanrader: koop veel kaas in de lokale fromagerieën, je kan er pareltjes vinden.

  Ik had de indruk dat we alle hoogtepunten van de streek bezocht hebben en denk dat dit een mooie route is voor iemand die ook de streek wil ontdekken!

  Veel reisplezier,
  Silke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *