Op zoek naar de Vlaamse roots in Dunkerque

Op onze zoektocht naar de Vlaamse roots in Frans-Vlaanderen stranden we ditmaal in Dunkerque. In 1.000 jaar tijd evolueerde het Vlaamse vissersstadje Duinkerke tot de derde grootste havenstad van Frankrijk. Dunkerque ligt net over de grens en is zo verschillend van onze kuststadjes, maar toch ook zo Vlaams gebleven.

Het Musée Portuaire. © Yann Tierny

Het Musée Portuaire. © Yann Tierny

Dokwerkers waken over het verleden
We willen wel iets meer te weten komen over de haven van Dunkerque en daarom starten we ons bezoek in het Musée Portuaire, een havenmuseum dat ondergebracht is in een gewezen tabaksmagazijn uit de 19de eeuw. Het museum werd in 1992 opgericht op initiatief van dokwerkers die het, gezien de snelle evolutie van de technieken, belangrijk vonden dat er een getuigenis zou bewaard blijven van hun werk en hun arbeidsomstandigheden vroeger.

De Duchesse Anne in de haven van Dunkerque. © GF

De Duchesse Anne in de haven van Dunkerque. © GF

De driemaster Duchesse Anne
Wanneer we nadien nog een buitengewone verzameling scheepsmodellen kunnen bezoeken, die langs de overkant in de haven liggen, passen we ons schema aan en trekken er extra tijd voor uit. We klimmen aan boord van de driemaster Duchesse Anne, een gewezen Duits opleidingsschip dat na WO II aan Frankrijk werd toegewezen als vergoeding voor de geleden oorlogsschade. Eventjes kunnen we voelen hoe de Vlaamse vissersjongens die matroos werden,  sliepen, aten en zich ontspanden.

De drijvende vuurtoren. © Yann Tierny

De drijvende vuurtoren. © Yann Tierny

Varende vuurtoren
Wat verderop ligt een rode bateau-feu. Het lag vroeger voor anker op zee op plaatsen waar men geen vuurtoren kon bouwen. De nog actieve vuurtoren van Dunkerque is eveneens te bezoeken en ligt op een kwartiertje lopen van het museum. De beklimming van 276 treden wordt beloond met een mooi panorama over de stad, de haven en de omgeving tot en met de fameuze bergen in de Vlaamse Westhoek.

Het belfort van St-Elooi
Wil je toch genieten van dat uitzicht, maar zijn 276 trappen teveel, dan biedt het belfort van St-Elooi een alternatief. Tot er in 1658 brand uitbrak was het belfort de klokkentoren van de Sint-Elooikerk. Later werden ze van elkaar gescheiden. Er is een lift voorzien, maar toch resten nog 64 trappen naar het panoramisch terras om van het grandioos uitzicht te genieten.

Het Belfort van Sint-Elooi. © Toerisme Frankrijk

Het Belfort van Sint-Elooi. © Toerisme Frankrijk

Ecomuseum Bommelaers Wall
Verzadigd van het leven aan het water willen we nu wel eens weten hoe het er op het platteland aan toeging. Dus trekken we naar het Ecomuseum Bommelaers Wall even buiten Dunkerque waar de gastheer ons in verstaanbaar Vlaams rondleidt. Oude interieurs, beelden van ambachten van weleer, volksspelen en -verhalen brengen ons in de oude Vlaamse plattelandssfeer. In de taverne leren we allerlei lekkers uit oma’s keuken kennen. Vooral de likeur op basis van chicorei is onweerstaanbaar.

De haven van Duinkerke. © Logan.59

De haven van Duinkerke. © Logan.59

Smullen bij een IJslandvaarder
In het havenmuseum, in de kerk en op het marktplein hebben we al kennis gemaakt met de hier alomtegenwoordige Jan Baert, de volksheld die een veel sterkere vloot van Hollanders versloeg. Maar voor de talloze IJslandvaarders was hun dagelijks werk minstens even avontuurlijk en gevaarlijk. Boeiende verhalen hierover krijgen we bij een assiete Islandaise in Au joyeux retour des pecheurs in Zuydcoote. Deze estaminet Flamande wordt geëxploiteerd door een nakomeling van zo’n IJslandvaarder.

Vlaamse specialiteiten
Uit eten gaan in Dunkerque is het beste kiezen van twee werelden, namelijk de verfijnde Franse keuken en typisch Vlaamse specialiteiten zoals waterzooi, potje vleesch en stoofkarbonaden. Dat ondervonden we bij een bezoek aan L’auberge de Jules, winnaar van de TV-reeks ‘Un diner presque parfait’ en gerenommeerd voor zijn moules de Dunkerque en gerechten met Noordzeevis.

De vuurtoren van Dunkerque aan het strand. © Djiezes Kraaist

De vuurtoren van Dunkerque aan het strand. © Djiezes Kraaist

PRAKTISCHE INFO
Office de tourisme Dunkerque Dunes de Flandre
| Le Beffroi | Rue de l’Amiral Ronarc’h
59140 Dunkerque | Tel. +33 (0) 3 28 66 79 21
Internet: www.lesdunesdeflandre.fr | www.duinkerke.fr
Bezienswaardigheden

Musée Portuaire
| 9 Quai de la Citadelle | Dunkerque | Tel. +33 (0) 3 28 63 33 39
Internet: www.museeportuaire.fr
Ecomuseum Bommelaers Wall
| Route de Furnes (RD601)
59254 Ghyvelde | Tel. +33 (0) 3 28 20 11 03
Internet: www.ecomusee-flandres.com
Eten en drinken

l’Estaminet flamand | Au joyeux retour des pêcheurs
| 93, Rue du General De Gaulle
59123 Zuydcoote | Internet: www.estaminet-flamand-dk.fr
L’Auberge de Jules
| 9 Rue Poudriére | 59140 Dunkerque | Tel. +33 (0) 9 61 63 1334
Internet: www.gralon.net/restaurants-france/nord/restaurant-l-auberge-de-jules-dunkerque-2221.htm
Overnachten

Appartement d’hôtes chez Mme Sardina
| 12 impasse fielding | 59240 Dunkerque
Tel. +33 (0) 6 47 94 19 08 | Email: [email protected]

REISREPORTER IN FRANS-VLAANDEREN
Reisreporter Miet Waes gaat op zoek naar de Vlaamse roots in Frans-Vlaanderen. Cassel is haar eerste stop. Daarna gaat haar ontdekkingstocht verder in Bergues, Hondschoote, Dunkerque en Gravelines. Wil je meer lezen over Frans-Vlaanderen? Hou dan zeker Reisreporter in de gaten!

Coverfoto: © Laurent Dubus

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *