Citytrip Madrid: alle klassiekers voor een klein budget

De Spaanse hoofdstad Madrid is een dankbare stad om met een klein budget te verkennen. Veel dingen kan je gratis bezichtigen of op bepaalde tijdsstippen zodat het je niets kost. En dat betekent meer uitgeven aan de lekkere tapas en heerlijke wijn. Al kennen we daar ook een aantal budgetvriendelijk trucjes voor!

6 x gratis zien

1. Parque del Buen Retiro: het groene hart van de stad. In dit uitgebreide park is het aangenaam wandelen op aangelegde paden en heerlijk zonnebaden op het gras. Huur een bootje en trotseer het meer of bezoek de bezienswaardigheden in het park zoals het standbeeld van koning Alfonso XII of het Palacio de Cristal, een uit kristal en ijzer opgetrokken gebouw met exotische planten.

2. Plaza Mayor: wie hier staat, wordt meteen verliefd op Madrid. Het plein, een fraai voorbeeld van Madrids karakteristieke barokstijl, vormde meermaals het decor voor stierengevechten, koninklijke huwelijken, zaligverklaringen en terechtstellingen.

Parque del Buen Retiro met het Palacio de Cristal. © Pixabay

Parque del Buen Retiro met het Palacio de Cristal. © Pixabay

Het Palacio Real. © Wikimedia Commons

Het Palacio Real. © Wikimedia Commons

3. Palacio Real: kosten noch moeite werden gespaard toen koning Filips V zijn paleis liet bouwen omstreeks de 18de eeuw. Ingewikkelde fresco’s, meubilair uit massief goud en wervelende marmeren vloeren laten je meermaals verbijsterd achter. Tijdens normale openingsuren betaal je 11 euro inkom. Maar kom je telkens langs van maandag tot donderdag tussen 16u en 18u (oktober-maart) of van 18u tot 20u (april-september) in het bezit van je Europees paspoort, dan bezoek je het paleis gratis.

4. El Oso y el Madroño: een van de meest gefotografeerde standbeelden uit heel Madrid vind je op de Puerta del Sol. ‘De Beer en de Aardbeienboom’, een beeld van 20 ton, werd gemaakt in 1967 door beeldhouwer Antonio Navarro Santa Fe. Locals beschouwen het als een symbool voor de stad.

Het standbeeld van 'de Beer en de Aardbeienboom'. © Pixabay

Het standbeeld van ‘de Beer en de Aardbeienboom’. © Pixabay

Templo de Debod. © Wikimedia Commons

Templo de Debod. © Wikimedia Commons

5. Templo de Debod: een geschenk van de Egyptenaren uit 1968, gelegen aan het Parque del Oeste. De Egyptenaren lieten het bouwwerk overbrengen naar Spanje om Spaanse ingenieurs te bedanken. Zij redden namelijk oude monumenten uit een overstroomd gebied tijdens de bouw van de Aswandam in de Nijl.

6. Atocha Station: nergens is het wachten op een trein zo leuk als in het Atocha Station, waar je meer dan 7.000 soorten planten bewondert. Let ook op de talloze schildpadden die zich amuseren in de aangelegde vijvers. Zelfs als je geen trein moet halen, is dit een verdienstelijke stop!

Een stukje botanische tuin in het Atocha Station. © Wikimedia Commons

Een stukje botanische tuin in het Atocha Station. © Wikimedia Commons

3 x gratis kunst kijken
1. Museo del Prado: of kortweg het Prado is, zelfs als kunstleek, een niet te missen klassieker in de Spaanse hoofdstad. Bezoek het voor Goya en Valázquez, Rubens of Rembrandt. En vergeet absoluut niet de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch. Kom je de laatste twee uur voor sluitingstijd, dan mag je gratis binnen. Op maandag tot zaterdag van 18u tot 20u en op zon- en feestdagen van 17u tot 19u.
2. Museo de Historia: ontdek alles over de geschiedenis van Madrid in dit knap gerenoveerde museum. De sierlijke deur in 18de-eeuwse barokstijl geeft je toegang tot een collectie met werken van Goya, enkele grappige karikaturen van Napoleon en in de kelder staat een schaalmodel van Madrid uit 1830.
3. Centro de Arte Reina Sofía: waar het Prado stopt, gaat het Reina Sofía verder. Hier sta je oog in oog met werken uit de 20ste eeuw van de grootste Spaanse moderne meesters. Spannen de kroon: Pablo Picasso, Joan Miró en Salvador Dalí. Gratis op bepaalde momenten: op maandag en van woensdag tot zaterdag van 19u tot 21u en op zondag van 13u30 tot 19u. Op 18 mei, 12 oktober en 6 december is het museum de hele dag gratis te bezichtigen.

Het Prado Museum. © Pixabay

Het Prado Museum. © Pixabay

Voordelig snacken
Eten en drinken in Madrid kan, als je niet oplet, erg duur zijn. Vandaar enkele tips om je niet blauw te betalen aan een kleine maaltijd. Profiteer ’s ochtends van het hotelontbijt of ga naar de lokale bar waar een croissant en een kop koffie niet zo veel kost. Alle restaurants en de meeste bars serveren rond lunchtijd een menú del día waarbij je 3 gangen naar binnen werkt voor een fractie van de à-la-carteprijs. In sommige bars krijg je zelfs tussen de maaltijden een kleine (gratis) tapa als je een drankje besteld!

Voorproeven
Een klassieker die je niet mag overslaan als het op de Madrileense keuken aankomt is Mercado de San Miguel: een overdekte markthal uit ijzer en glas in Belle Époquestijl. Hier vind je al het beste van de stad, meestal in de vorm van wijn en tapas. Helaas moet je bij de meeste kraampjes betalen om te mogen proeven. Maar het is vooral de gezellige sfeer die het eten zo onweerstaanbaar maakt.

Proeven à volonté gaat in de overdekte markthal Mercado de San Miguel. © Wikimedia Commons

Proeven à volonté gaat in de overdekte markthal Mercado de San Miguel. © Wikimedia Commons

Budgetvriendelijke winkeltip
Geen zin in de dure designerspullen die je vindt in Madrids grootste winkelstraat Gran Via? Dan ben je bij El Rastro op de Calle de la Ribera de Curtidores aan het juiste adres. Op deze ’s zondagse vlooienmarkt in openlucht struin je langs kraampjes voor zowel prullaria als waardevolle souvenirs zoals een leuke handtas of een oude flamencoplaat. Goed zoeken is de boodschap.

Madrid Card
Ben je van plan om veel toeristische en misschien prijzige plekken te bezoeken, dan schaf je best de voordeelkaart van de stad aan. De Madrid Card geeft je recht op openbaar vervoer, wandeltochten en toegang tot meer dan 50 musea in en rond Madrid. Bovendien profiteer je van kortingen bij een aantal restaurants, winkels, bars en autoverhuurbedrijven.

Coverfoto: © Pixabay

Over deze auteur

Met Reisreporter willen we jou inspireren om te reizen buiten gekende paden. Maak van je vakantie een unieke tijdsbesteding! We zetten je graag aan om uit je comfortzone te stappen en zo de strafste verhalen te ontdekken!

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *