Alpijnse charmes van wandelregio Wipptal onthuld deel 1

Traditionele dorpen, ongerepte landschappen, trotse bergen en lieflijke valleien zijn dé bezienswaardigheden van het Oostenrijkse Wipptal. Hoe ontdek je zo’n regio? Trek gewoon de veters van je wandelschoenen strak en trotseer één van de wandelroutes. Onderweg geniet je van idyllische zichten en pauzeer je in berghutten voor onweerstaanbare streeklekkernijen!

Wipptal: onderwel naar de Lapones alm

Wipptal: onderwel naar de Lapones alm

Weergaloos wandelparadijs
Onbekend is onbemind zegt men vaak. Toegegeven en godzijdank, het grote publiek ontdekte het Wipptal nog niet. Maar bemind door wandelaars daarentegen is het Wipptal des te meer. 550 km gemarkeerde wandelroutes slingerend doorheen 5 prachtige valleien met frisse groene almen en uitdagende bergpieken maken deze plek tot een onweerstaanbare wandelregio. Normaal dus dat ondergetekende reisreporter popelt om zijn benen te strekken ondanks de aankomst in de late namiddag. Een uitstap naar de Lapones alm moet de eerste honger letterlijk en figuurlijk stillen.

Wipptal: Gschnitz

Wipptal: Gschnitz

Op stap naar een lekkere opwarmer
De Lapones alm bevindt zich op de wandelroute naar de Bremer Hutte op een hoogte van 2.413 meter. De wandeling start in het dorpje Gschnitz waar de vallei ‘dood loopt’. Een flink uurtje later en zo’n 4 kilometer verder op de stappenteller brengt deze gemakkelijke route je naar de 240 meter hoger gelegen berghut. Een ideale locatie voor een lekker avondmaal, zo zal achteraf blijken. Hier roert al de 3de generatie in de potten. Oorspronkelijk bedoeld als schuil- en slaapplaats, maar sinds 1964 een culinaire tussenstop.

Wipptal: de Lapones Alm

Wipptal: de Lapones Alm

Verwelkoming in originele dirndl en houtsnijwerk
Terwijl Otto waakt over de kwaliteit in de keuken orkestreert de vrolijke gastvrouw, gekleed in typisch Tiroolse jurk, met de kinderen de gelagzaal. We vernemen dat de vrouw des huizes keuze heeft uit ruim 70 verschillende traditionele jurken of dirndls! Zij raadt ons de wildspecialiteiten en de salades met regionale paddenstoelen zoals pfifferlinge (cantharellen) en steinpilzen (eekhoorntjesbrood) aan. Wie nog plaats heeft mag zich wagen aan de Kaiserschmarren, een lichte, gekaramelliseerde pannenkoek. Hutbouwer en grootvader sneed als autodidact na zijn pensioen het prachtig houten interieur.

Wipptal: op weg naar de Geraer Hütte

Wipptal: op weg naar de Geraer Hütte

Verwelkoming met belgerinkel
Het Wipptal beter leren kennen en meer te weten te komen achter dat bergleven kan je enkel door je stapschoenen aan te trekken. Daarom trekt onze groep naar het Valserdal om samen met Wolfi, een internationaal erkende berggids, en Christina, PR-verantwoordelijke van bergsteiger dorfer naar de Geraer Hütte op 2.324 meter boven de zeespiegel.  Aan de start van de Panoramaweg (route 502) verwelkomen loeiende koeien en blèrende geiten met belgerinkel de wandelaars. De typische gemütliche Oostenrijkse sfeer zit er meteen in.

Wipptal: geiten verwelkomen ons

Wipptal: geiten verwelkomen ons

Avontuurlijk over bergrivieren
Het klinkt cliché, maar die prentkaartzichten spreken immer tot de verbeelding. De wandeling is een stuk pittiger dan de opwarming van gisteren waardoor het tempo gezapig verloopt. Onderweg balanceren we over balken om natte schoenen te vermijden wanneer we op bergriviertjes stuiten. Een onweer kondigt zich aan en lichtflitsen schieten me om het hoofd als we de Geraer berghut bereiken. Gastheer Arthur beveelt ons zijn, naar eigen zeggen, gerenommeerde knödel aan. 3 knoedels elk anders verwerkt zoals met spinazie, rode biet en een lokale kaas.

Wipptal: klimmen en klauteren over het water

Wipptal: klimmen en klauteren over het water

Berghut met geschiedenis
De bekendste ‘maaltijdbal’ is de Tiroler knödel maar die serveren ze overal. Arthur verrast met zijn variatie die hij op smaak bracht na vele probeer- en proefsessies. Even vermelden dat de knoedelschotel toch wel behoorlijk vult! Het onweer raast verder wat ons de tijd geeft te bekomen en naar Arthur’s verhaal te luisteren. De Gaerer Hutte is 120 jaar oud maar ondertussen grondig gerenoveerd. Reeds in 1867 bracht de spoorlijn de eerste toeristen en alpinisten aan die spoedig een onderkomen nodig hadden.

Wipptal: een trio van knödels

Wipptal: een trio van knödels

Berghutten bevoorraden doe je zo
Je hebt de mogelijkheid om te blijven slapen maar dan kan je best vooraf (online) reserveren. 105 slaapplaatsen staan ter beschikking waaronder 29 bedden in meerpersonenkamers en matrassen in slaapzalen. Al 30 jaar baat Arthur berghutten uit waaronder 10 jaar de Geraer Hutte. Arthur onderhoudt ook enkele bergroutes en gidst in de winter. Buiten de toegangswegen worden hutten bevoorraad via kabelbanen (duurste wegens aanleg, maar dagelijks verse aanvoer) en per helikopter (goedkoopst(!) maar slechts eenmaal per week aanvoer). Spontaan bekijken we het berghutleven anders.

Wipptal: aangekomen aan de Geraer Hütte

Wipptal: aangekomen aan de Geraer Hütte

Bergmijnen financieren oorlog
3 type gasten komen hier op bezoek: dagstappers, slapers en passanten van de Panoramaweg die hier sinds 1936 passeert. Een bizar oorlogsverhaal vertelt ons dat er tijdens de tweede wereldoorlog hier bergmijnen voor graniet ontgonnen werden door krijgsgevangen. Hun barakken stonden bij de Geraer Hutte. Een groot aantal dwangarbeiders stierf door een lawine. Het einde van de oorlog voorkwam dat de mijnen operationeel werden en geld opbrachten voor meer oorlogsgeweld. Na 2 uur doorprikken de eerste zonnestralen de donkere hemel en starten we onze afdaling.

Wipptal: Helga's Alm

Wipptal: Helga’s Alm

Pure culinaire verwennerij bij sommelier en kaasmaker Helga
We blijven levensgenieters en daarom stoppen we onderweg voor een heerlijk vieruurtje bij Helga’s alm. In de winter actief als sommelier in het wellnesshotel Bichlhof in Kitzbühel en tijdens de zomer maakt ze geweldige geitenkaas. In het kleinschalig geitenmelkveebedrijf komt haar fascinatie voor aroma’s en smaken tot leven. Een variatie verse geitenkaas gepaard met frisse wijnen en traditionele streekproducten doet ons haast vergeten waarvoor we hier zijn, bergwandelen!  De volgende dagen verbranden we onze gastronomische calorieën door enkele andere van de mooiste wandelingen in te plannen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Wipptal | Internet: www.wipptal.at
Toerisme Tirol | Internet: www.visittirol.nl (Nederlandstalige website)
Toerisme Oostenrijk | Internet: www.austria.info/be (Nederlandstalige website)
Transport ter plaatse
Van midden juni tot einde september maak je gemakkelijkst gebruik van de wandelbus | Informatie vind je plaatselijk bij de infodiensten of in de logementen.
Vanaf de stations heb je een busverbinding naar de valleien | Op weekdagen telkens vanaf 6u tot 22u | In ’t weekend van 8u tot 22u | Er zijn dag- en weekticketten beschikbaar.
Overnachten
Hotel Krone (Familie Stadler) | Adres: Brennerstrasse 54, 6143 Matrei | Tel: + 43 5273 6228 | E-mail: [email protected] | Internet: www.krone-matrei.at
Eten en drinken
Laponesalm | Internet: www.laponesalm.at | Elke dag open vanaf Moederdag (mei) tot 26 oktober (Oostenrijkse feestdag) | Groepen dienen te reserveren
Bremer Hütte | Internet: www.bremerhuette.at
Gaerer Hütte | Internet: www.geraerhuette.at
Helga’s alm | Internet: www.helgasalm.at | Groepen reserveren best vooraf want Helga’s naam maakt faam.
Bezienswaardigheden
Wallfahrtsort Maria Waldrast | Klostergasthof und Pension | A-6143 Matrei am Brenner | Tel. +43 (0)5273 – 6219 | Internet: www.mariawaldrast.at
Bereikbaarheid
Het Wiptall bevindt zich op circa 25km van Innsbruck.
Vliegtuig

Vanuit Brussel vlieg je naar Munchen | daarna per trein, shuttledienst of huurwagen via Innsbrück Tirol naar het Wipptal.
Vanuit Eindhoven heb je rechtstreekse vluchten naar Innsbruck.
Check voor voordelige vliegtickets deze websites: www.vliegtickets.be | www.cheaptickets.be
Auto | Brussel – Wipptal 880km
Trein
| Vanuit Brussel Zuid spoor je in ruim 13u naar Innsbruck via Frankfurt, Munchen en Salzburg.
Om het halfuur is er een treinverbinding vanuit Innsbruck naar het Wipptal en omgekeerd.
Check voor je treintickets: www.b-europe.com

Foto’s: © Bruno Loockx

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *