Alpijnse charmes van wandelregio Wipptal onthuld deel 2

We ontdekten het Oostenrijkse Wipptal als een waar wandelparadijs. Bovendien eet je delicieus in de vele berghutten. De veters van onze wandelschoenen worden weer strak aangetrokken om andere valleien te trotseren, idyllische zichten te spotten en ongeëvenaarde Alpijnse lekkernijen te proeven.

Culinair versus recreatie
Onze eerder verworven gastronomische calorieën moeten we zien te verbranden. Dat doen we met enkele van de mooiste wandelingen in te plannen. We willen nog de Naviser Almenrunde met zijn 8 idyllische zichten afronden, door de bossen trekken van de Bergeralm, het avonturen- en waterpark de Bärenbachl beleven om tenslotte het op 1600 meter gelegen Maria waldrastklooster (hoogste pelgrimsoord van Tirol) te bezoeken en er rond te kuieren in de omliggende stilteplekken.

wandelregio Wipptal

Wipptal: Bärenbachl

Skigebied wordt zomers avontuurpark
In sportieve outfit en met een typisch Tirolerhoedje op het hoofd staat gids Thomas ons op te wachten aan de gondellift van de Bergeralm. Na de vorige zwaardere bergtochten kiezen we nu voor een gemakkelijke en kindvriendelijke wandeling. Die blijkt bovendien educatief te zijn zodat we wat opsteken van de lokale fauna en flora. Het avontuurpark oogt heel anders dan in de winter. Zo voeren de skiliften in de zomer vooral wandelaars, families en fietsers aan.

wandelregio Wipptal

Wipptal: Bikepark

Met de familie op bergvakantie
In beschermende kledij en met de verplichte valhelm razen waaghalzen op hun downhillbikes naar beneden via de ‘verlaten’ skipistes in het bikepark. Deze adrenalinekicks negeren we wijselijk en we volgen Thomas verder door het bos voor een bijscholing over de lokale bosbewoners. Het meest opwindend dat ons passeert is een kudde koeien op zoek naar verkoeling onder de bomen. Dat laatste vinden wij op het zonnige terras van de Bärenfalle (berenval). Tijd om te aperitieven! Een uitstekend alternatief voor families die graag genieten van een bergvakantie.

Wandelregio Wipptal

Wipptal: het zonnige terras van de Bärenfalle

Tijd voor nieuwe kuitenbijters
Om onze lunch te verdienen wacht er ons een stevigere wandeling, op naar de Naviserhütte voor de Naviser Almenrunde. Deze berghut, gerenoveerd in 2013, oogt modern en biedt overnachting aan 30 personen via slaapkamers, slaapzalen en 2 appartementen. Wij schuiven aan voor de zondagse barbecue. Vanaf nu neemt Vincent ons op sleeptouw voor de 13 kilometer lange tocht die ons doorheen 23 almen en naar een top van 2000 meter leidt. Geheel vrijwillig, omdat hij zo fier is op de Navis vallei.

wandelregio Wipptal

Wipptal: de Naviserhütte

Verhalen in de vallei der liefde
Onderweg wijst de gids ons op details in de vergezichten en verhaalt hij over de vallei van de liefde.  Vroeger wandelden de koppeltjes uit verveling naar deze bosrijke omgeving. Het resultaat laat zich raden. Bovendien werden hier in de oorlogsjaren vele kinderen opgevangen van het zwaar gebombardeerde Kitzbühel. We besteden verder geen aandacht aan de lokale Alpijnse zonden en oorlogsverhalen want Vincent vraagt ons of we trek hebben in een zoet vieruurtje. Tja, als we dan toch calorieën moeten verbranden, waarom niet?

Wwandelregio Wipptal

Wipptal: de Poltenalm berghut

Via slow time naar quality food
De Poltenalm berghut en boerderij op 1.880 meter boven de zeespiegel speelt in op slow time beleving. De uitbating is een zomerse fulltime activiteit van de familie. Hier staat men op om 6u30 om de 16 melkkoeien te melken zodat tegen 8u de eerste wandelaars ontvangen kunnen worden. Huisgemaakte mozzarella gegarneerd met frisse ietwat zoute tomaten prikkelt als eerste onze smaakpapillen. Daarna werken en roeren we fier mee om de geheimen van de kaiserschmarrn te doorgronden. Weeral verdwijnt er een zoete zalige caloriebom in onze mond.

Ook voor fietsers en mountainbikers
Gesterkt door deze spijzen bereiken we vlot het hoogste punt van onze wandeling. De vergezichten maken ons sprakeloos. Daarna volgt een gemakkelijke afdaling langs schaduwrijke bergbossen en kabbelende bergbeekjes. Vele stukken van dit traject zijn fietsbaar. Voor de sportievelingen met een met spierkracht aangedreven mountainbike, anderen kiezen best voor een elektrisch aangedreven type! We merken op dat de temperatuur tijdens de wandeling toch wat kan schommelen zodat een wandelfleeceje geen overbodige luxe is. Vincent licht toe dat de temperatuur 1 graad Celsius daalt per 100 meter stijging.

Wipptal

Wipptal: het bedevaartsoord Maria Waldrast

Religieuze wandelweg
Onze bergvakantie sluiten we vroom en sober af in het bedevaartsoord Maria Waldrast. Men begroet er ons met Griaß enk wat net als Grüß Gott een typische Beierse, Oostenrijkse en Duitstalig-Zwitserse begroeting is. Dat laatste is een verkorting van Grüße dich Gott, wat “God begroete u” betekent. Na het bezoek aan de kerk vullen we onze drinkflessen met het frisse bronwater waar de bewoners speciaal voor langskomen. We wagen ons in heuse stilte aan de religieuze rozenkransweg, een vredige wandeling van 1,4 kilometer.

Wipptal

Wipptal: de lokale landbouwer is aan het hooien

Op zoek naar extra energie
We combineren de Shöpfungsweg en een stukje van de  Quellenweg tot onze laatste wandeling. De Shöpfungsweg combineert spiritualiteit, natuur en kunst. De Quelleweg voert je dan weer langs verschillende bronnetjes. Onderweg passeren we een energiepunt. Eerst moeten we neerzitten om rustig te worden in de omgeving. Vervolgens maken we een cirkel rond een kunstwerk om ons op te laden met positieve energie. Nog wat verder passeren we een energielabyrint. Wie de weg vindt ontvangt extra energie in het centrum.

Wipptal

Wipptal: wie kijkt door het gouden kader ziet het mooiste zicht op Wipptal

Bij voorkeur geen selfiejagers a.u.b.
Hielden onze gidsen het mooiste tot het laatste? Op weg naar ons eindpunt passeren we een grote gouden kader. Hier prijkt het mooiste zicht van het Wipptal. Gelukkig is deze regio (nog) niet overspoeld door selfietrekkende toeristen. Anders mocht je zeker een nummertje trekken om je beurt af te wachten. Onder controle van het klooster nuttigen we een ‘laatste maaltijd’ die deze keer sober maar evenzeer lekker is. Voldaan met de eenvoudige lunch besluiten we onze bergvakantie. Blij dat we het onbekende Wipptal mochten beminnen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Wipptal | Internet: www.wipptal.at
Toerisme Tirol | Internet: www.visittirol.nl (Nederlandstalige website)
Toerisme Oostenrijk | Internet: www.austria.info/be (Nederlandstalige website)
Transport ter plaatse
Van midden juni tot einde september maak je gemakkelijkst gebruik van de wandelbus | Informatie vind je plaatselijk bij de infodiensten of in de logementen.
Vanaf de stations heb je een busverbinding naar de valleien | Op weekdagen telkens vanaf 6u tot 22u | In ’t weekend van 8u tot 22u | Er zijn dag- en weekticketten beschikbaar.
Overnachten
Hotel Krone (Familie Stadler) | Adres: Brennerstrasse 54, 6143 Matrei | Tel: + 43 5273 6228 | E-mail: [email protected] | Internet: www.krone-matrei.at
Eten en drinken
Navisser Hutte | Internet: www.naviserhuette.at
Peer alm | Internet: www.peeralm.info
Gaerer Hütte | Internet:
Bezienswaardigheden
Water- en belevingswereld Bärenbachl en Bergeralm | Internet: www.bergeralm.net
Wallfahrtsort Maria Waldrast | Klostergasthof und Pension | A-6143 Matrei am Brenner | Tel. +43 (0)5273 – 6219 | Internet: www.mariawaldrast.at
Bereikbaarheid
Het Wiptall bevindt zich op circa 25km van Innsbruck.
Vliegtuig

Vanuit Brussel vlieg je naar Munchen | daarna per trein, shuttledienst of huurwagen via Innsbrück Tirol naar het Wipptal.
Vanuit Eindhoven heb je rechtstreekse vluchten naar Innsbruck.
Check voor voordelige vliegtickets deze websites: www.vliegtickets.be | www.cheaptickets.be
Auto | Brussel – Wipptal 880km
Trein
| Vanuit Brussel Zuid spoor je in ruim 13u naar Innsbruck via Frankfurt, Munchen en Salzburg.
Om het halfuur is er een treinverbinding vanuit Innsbruck naar het Wipptal en omgekeerd.
Check voor je treintickets: www.b-europe.com

Foto’s: © Bruno Loockx | Toerisme Wipptal

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *