wipptal

Achter de schermen bij berggidsen en hun dorpen

Bergwandelen gaat ontegensprekelijk gepaard met avontuur en adembenemende vergezichten. Maar je in de bergen begeven is niet altijd zonder risico. Wie overweegt een zware tocht te maken, bereid zich best zorgvuldig voor. Bijvoorbeeld door beroep te doen op een erkende berggids. Dat en veel meer leerden wij in het Bergsteiger Dorf Sankt Jodok.

Verstopt voor het massatoerisme
Diep verborgen in de Tiroolse Alpen strekt het Wipptal zich uit over 5 valleien en 11 pittoreske dorpen. Massatoerisme staat hier nog niet in het woordenboek. Respect voor de natuur daarentegen wel. 550 km gemarkeerde wandelroutes voeren je naar unieke uitzichten terwijl je onderweg kan overnachten, pauzeren of eten in traditionele berghutten. Drie keer per week loodsen berggidsen je via themawandelingen door de bergen op zoek naar mineralen, bergbloemen en fauna en flora.

Wipptal heeft slechts 11 pittoreske dorpen
Wipptal heeft slechts 11 pittoreske dorpen

Berggidsdorpen garanderen pure panorama’s
Godzijdank dat niet die meute respectloze toeristen de weg hiernaartoe vinden maar wel tal van enthousiaste berggidsen. Hun basis is het berggidsdorp of Bergsteiger Dorf Sankt Jodok. Het idee van deze Bergsteiger dorpen ontstond bij de Oostenrijkse Alpenvereniging. Zij organiseren op maat gemaakte vakanties voor specifieke groepen toeristen zoals alpinisten, berg- en natuurvrienden en wandelaars. De plekken die je ontdekt garanderen ongerepte landschappen in harmonie met lokale waarden voor cultuur en natuur. Verantwoordelijkheidszin voor duurzaam toerisme en natuurbehoud vormen de basis van hun inspanningen.

Wipptal belooft prachtige vergezichten
Wipptal belooft prachtige vergezichten

Kwaliteit en toewijding maken het verschil
Ondertussen zijn er 20 berggidsdorpen in Oostenrijk. Samen onderscheiden ze zich van andere bergdorpen. Daarvoor moeten ze voldoen aan verschillende criteria en kwaliteitsnormen. En die zijn niet min leren we. Zo dient een berggidsdorp het landschap niet te verstoren, een traditie te hebben in duurzaam alpinisme en een garantie te bieden voor hoog kwaliteitstoerisme voor bergbeklimmers en wandelaars. De toch wel zware criteria vind je gedetailleerd terug op hun website. (zie praktische info onderaan).

Een wandelgids is geen berggids
Dat berggidsen het verschil maken, weten weinigen onder ons. Deze selecte groep bestaat uit allround alpinisten die een lange, moeilijke opleiding compleet met examen achter de rug hebben. Bovendien geniet een berggids internationale erkenning. Verantwoordelijk voor zijn groep, plant hij de tour en kent hij de gevaren en het weer in de bergen. Ze schatten de risico’s, moeilijkheden en beperkingen van alpinisten en bergwandelaars in. Een berggids leidt je enkel op plaatsen rond die hij goed kent. Bijvoorbeeld de omgeving waar hij sinds z’n kindertijd opgroeide.

De berggids begeleidt ons tijdens de wandeling
De berggids begeleidt ons tijdens de wandeling

Niet voor softies
Wie denkt klaar te zijn voor een opleiding als berggids mag een ingangsproef afleggen. Verspreid over 5 dagen bewijs je dan je praktische ervaring en theoretische kennis van het ijsklimmen, bergklimmen en gletsjers. Bovendien moet je fit genoeg zijn! Pas dan start je de 2 jaar lange opleiding waarna je opnieuw examens aflegt. Meteorologie, lawinegevaar, risk- en people management zijn maar enkele cursusonderdelen.

Behoed je voor niet erkende gidsen
Vergeet niet dat alpinisme tot de risicosporten behoort. Gevaar uitsluiten is onmogelijk maar wel te minimaliseren. De berggids heeft de eindverantwoordelijkheid en beslist of de tocht al dan niet doorgaat. Bij een ongeval is de berggids kop van jut en voor altijd het ‘zwarte schaap’. Behoed je voor de gidsen die veelal zonder verzekering alpinisten of bergwandelaars meenemen. Een erkende gids is verzekerd tot een maximum bedrag van 8 miljoen euro.  Zelf betaalt hij daarvoor € 250 terwijl de rest van de beroepsfederatie komt.

Met de hulp van een berggids kom je op de mooiste plekken in Wipptal
Met de hulp van een berggids kom je op de mooiste plekken in Wipptal

Check je berggids
Een erkende berggids herken je aan het verenigingslogo (UIAGM, IVBV, IFMGA). De berggids ontvangt een paspoort dat enkel geldig is via de zegels van het lopende jaar. Je hebt het recht dit na te vragen. Het is bovendien levensbelangrijk en zo vermijd je nadien vele ergernissen, juridische en revalidatiekosten.  Elke tocht heeft een vast tarief naargelang zwaarte en type. In Oostenrijk betaal je in de winter gemiddeld € 300 per dag met maximum 2 personen tegenover 4 deelnemers in de zomer.

Dankzij strenge criteria onderscheiden berggidsdorpen zich van andere bergdorpen
Dankzij strenge criteria onderscheiden berggidsdorpen zich van andere bergdorpen

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Berggidsdorpen | Internet: www.mountainvillages.at
Transport ter plaatse | van midden juni tot eind september maak je het gemakkelijkst gebruik van de wandelbus | Informatie vind je plaatselijk bij de infodiensten of in de logementen.
Oostenrijkse Alpinisme vereniging | Internet: www.alpenverein.at
Toerisme Wipptal
| Internet: www.wipptal.at
Toerisme Tirol | Internet: www.visittirol.nl (Nederlandstalige website)
Toerisme Oostenrijk | Internet: www.austria.info/be (Nederlandstalige website)
Bereikbaarheid
Het Wiptall bevindt zich op circa 25 km van Innsbruck.
Vliegtuig

Vanuit Brussel vlieg je naar München | daarna per trein, shuttledienst of huurwagen via Innsbrück Tirol naar het Wipptal.
Vanuit Eindhoven heb je rechtstreekse vluchten naar Innsbruck.
Check voor voordelige vliegtickets deze websites: www.vliegtickets.be | www.cheaptickets.be
Taxiservice: www.holiday-taxi.at | Van Innsbruck Airport naar alle vakantieresorts in Tirol en Zuid-Tirol in Italië.
Auto | Brussel – Wipptal 880 km
Trein
| Vanuit Brussel-Zuid spoor je in ruim 13u naar Innsbruck via Frankfurt, München en Salzburg.
Er is een regelmatige treinverbinding vanuit Innsbruck naar het Wipptal.
Meer info: www.b-europe.com

Foto’s: © Bruno Loockx | Toerisme Wipptal

About Bruno Loockx

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Check Also

Vaude Rotstein 450 donsslaapzak

Kampeertest: Vaude Rotstein 450 Donsslaapzak

Voor een meerdaagse hike in Ierland ga ik op zoek naar een slaapzak die aan enkele voorwaarden moet voldoen. Enerzijds moet de slaapzak warm zijn, maar ook lichtgewicht en compact. Anderzijds moet de slaapzak ruim zijn en lang genoeg voor mijn lengte (1,80 m). Aan deze voorwaarden werd ruimschoots voldaan door de Vaude Rotstein 450 donsslaapzak. Ik deel graag mijn ervaring!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *