weekendje in het Pajottenland

Vijf tips voor een actief weekendje in het Pajottenland

Je hoeft niet ver te gaan om er helemaal tussenuit te zijn. Dat ondervonden wij tijdens een weekendje fietsen en wandelen in het Pajottenland. Want wat een prachtige streek valt er te ontdekken in het westen van Vlaams-Brabant! Op zoek naar een actief en culinair weekend in het Pajottenland? Hier zijn 5 tips om er een geslaagde uitstap van te maken!

1. Kies een goede uitvalsbasis
Voor ons is het, tijdens het weekendje in het Pajottenland, belangrijk dat we vlakbij fiets- en wandelroutes kunnen overnachten. Zo hoeven we ons niet met de auto te verplaatsen. Een brasserie of café op wandelafstand is een pluspunt, maar geen must. Zo komen we bij B&B Kamerrijk in Pepingen terecht: langs het fietsknooppuntnetwerk én pal naast fietscafé ’t Rustinneke. Kan het nog beter?

De B&B en het fietscafé vormen samen een prachtige vierkantshoeve, uitgebaat door twee enthousiaste broers. Er zijn 7 kamers, elk met een unieke inrichting en voorzien van alle comfort. Op het gelijkvloers heb je een grote gemeenschappelijke ruimte. Een leuke extra is het gastenboek met lokale aanraders en uitgestippelde fiets- en wandelroutes. Alle bedden zijn trouwens van topkwaliteit. Misschien wel het beste bed waar wij ooit in sliepen! Zalig tijdens een actief weekendje weg.

weekendje in het Pajottenland

Zowel voor ontbijt, lunch als avondeten kan je in het aangrenzend fietscafé terecht. Ideaal, want zo kunnen we bij aankomst nog van een lekkere spaghetti en een lokaal biertje genieten. ‘s Ochtends doen we dan weer krachten op met het uitgebreide ontbijt dat ze aanbieden voor hun gasten in de B&B. De sfeer is er gemoedelijk en de service top!

Aan de muur prijkt een award voor meest fietsvriendelijke onderneming. Terechte winnaars volgens ons, want naast een fijne sfeer en service is er ook een groot terras met veel plaats om je fiets veilig te stallen. Het soort plek dat je liefst tijdens elke fietsrit zou willen aantreffen!

weekendje in het Pajottenland

2. Fiets met een uitgestippelde route door het Pajottenland
Voor je zelf met fietsknooppunten begint te puzzelen, of in je fiets-gps op zoek gaat naar een uitdagende route: er zijn veel fietsroutes te vinden op de website van toerisme Vlaams-Brabant. Wij kozen voor de R.EV 1703 Cycling Route: de favoriete wegen en hellingen van wereldkampioen Remco Evenepoel. Op de website kan je het gpx-bestand downloaden, maar de route is ook heel duidelijk bewegwijzerd. Heb je minder tijd of ben je met kinderen op stap, dan kan je op de website ook een verkorte versie van de fietsroute vinden tussen de kleine kannibaalroutes.

Wouter en ik trekken er vaker op uit met de fiets, maar wat een ontdekking is het Pajottenland! Met een afstand van 94 km en 840 hoogtemeters is de R.EV 1703 Cycling Route een uitdagende weg, maar wel een absolute aanrader. Mits voldoende pauzes onderweg is dit zeker een haalbaar parcours voor de gemiddeld-sportieve fietser.

Tussen de kasseistroken en klimmetjes door genieten we van prachtige landschappen en open vergezichten. We hebben het gevoel dat er om elke bocht wel weer een nieuw uitzicht zou opduiken, zalig om te fietsen! Je passeert ook enkele fietsklassiekers en -iconen, zoals het supporterscafé van Remco Evenepoel, de Kanarieberg en de muur van Geraardsbergen.

weekendje in het Pajottenland

3. Ontdek de lekkere streekproducten van het Pajottenland
Wie Pajottenland zegt, zegt Geuze. Een bezoek aan een plaatselijk café om enkele lokale geuzes te proeven, mag dan ook niet aan onze trip ontbreken. Aan de ingang van het café prijkt een groot vintagebord van Geuze Boon: hier zijn we duidelijk aan het goede adres. Het uitgebreide drankassortiment geeft ons keuzestress en dus kiezen we voor een proeversplankje. We krijgen drie verschillende geuzekes en een portie kaas, ferm genieten na zo’n fietstochtje!

‘s Avonds staat er nog een gezellig diner op de planning bij Cadiz in Pepingen. Het restaurant bevindt zich in een mooie vierkantshoeve (ja, je ziet overal hoeves opduiken in het Pajottenland!), en we worden er warm ontvangen door de mensen in de zaal.

Sinds het begin van ons weekendje in het Pajottenland, heeft Wouter de smaak van geuze te pakken. Zelf ga ik deze keer voor een ander lokaal biertje NeRoes. Lekker! Bij Cadiz serveren ze Belgische klassiekers en werken ze met vlees en vis van topkwaliteit. Daarom kiezen we allebei een wildgerecht met gestoofde appel en witloof, en kroketjes. Ik begin opnieuw te watertanden bij het selecteren van de foto’s. Heerlijk om onze sportieve fietsdag af te sluiten met zo’n feestmaaltijd.

4. Waan jezelf in het landschap van Bruegel tijdens een wandeling in het Pajottenland
De volgende dag trekken we onze wandelschoenen aan en ontdekken we de omgeving, ook wel het land van Bruegel genoemd. De schilder Pieter Bruegel liet zich namelijk in zijn laatste jaren inspireren door het Pajotse landschap. We volgden de Heikruiswandeling, eveneens een route vanop de site van Toerisme Vlaams-Brabant. We wandelen langs tientallen hoeves, je kan soms kilometers ver kijken en aan de horizon duiken steeds nieuwe kerkjes op. Op een bepaald punt kunnen we zelfs de skyline van Brussel zien!

5. Bezoek de idyllische dorpjes in het Pajottenland
Heel het weekend doorkruisen we verschillende dorpen in het Pajottenland. En wat ons opvalt, is dat ze vaak een heel authentiek karakter hebben. Oude hoeves, boerderijen, kleine rijhuizen en schattige dorpspleinen katapulteren ons ‘terug in de tijd’. In verschillende Pajotse dorpen heb je trouwens wekelijks nog een boerenmarkt. Op zaterdag kan je in de voormiddag lokale producten kopen in Dilbeek, in de namiddag staat de boerenmarkt in Gaasbeek. Leuke ontdekking!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Pajottenland | Internet: pajottenland.be
Toerisme Vlaams-Brabant | Internet: toerismevlaamsbrabant.be
Overnachten in het Pajottenland
B&B Kamerrijk | Internet: kamerrijk.be
Eten en drinken
Fietscafé ’t Rustinneke | Internet: rustinneke.be
Restaurant Cadiz | Internet: cadiz.be

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *