bloesems

Zinnenstrelende wandeling doorheen Hagelandse bloesems

Vanaf half april kleuren bloesems talrijke landschappen. Ongetwijfeld heeft de fictiereeks Katarakt vele wandelaars en fietsers bewust gemaakt van deze natuurlijke schoonheid. Velen zakken dan af naar het mooie Haspengouw met grote drukte tot gevolg. Wie echter een haast ongekende bloesemprachtige wandelroute zoekt vindt deze op de Boomgaardenwandeling.

Kathedraal van het Hageland
De wagen parkeren we netjes aan de kerk van Kapellen, in de omgeving wel eens de kathedraal van het Hageland genoemd. Ondanks deze mooie titel imponeert het bedehuis ons niet. Mogelijk waren de rijke of adellijke bewoners des te meer onder de indruk want de toegangsweg naar de kerk is een berceau, een overdekte loofgang die de dames tegen al te veel zonlicht beschermde. Wie vroeger bruin was, werkte vooral op het veld en was dus arm(er). Een gesloten kerkdeur verhindert ons het naar het schijnt fraaie interieur te bewonderen.

bloesems vlaams-brabant

Een zeldzame keer kruisen wandelaars je pad op de boomgaardenwandeling

Grootste Hagelandse fruitstreek
Dan maar onmiddellijk op stap! We zijn tenslotte gekomen om te wandelen tussen de bloesems. Het Boomgaarden wandelpad is een 8 kilometer lange en bewegwijzerde wandeling tussen en langs vele fruitgaarden. Deze streek van het Hageland bezit procentueel de grootste oppervlakte fruitteelt. Wie zich wil bevoorraden met broodjes of koffiekoeken  kan terecht bij de plaatselijke bakker die je passeert tijdens de eerste meters van je wandeling.

Bloesems kleuren wandelroute
Al snel wandelen we volop tussen de bloesems. De lawaaivervuiling, die we in het dagelijkse leven nog nauwelijks opmerken, ebt nu merkbaar weg. In de Groenstraat heb je een weids zicht op de vallei van de Steenbeek. Het landschap wisselt mooi af, je passeert het  Krimmelbos, waar de waterscheidingslijn tussen de riviertjes Velpe en Demer ligt. De bloesems kleuren het landschap. We leren dat perelaars witte en appelaars wit tot roze bloesems produceren.

Educatieve borden informeren je over de fruitteelt en bloesems

Educatieve borden informeren je over de fruitteelt

Leerrijk wandelpad
Educatieve borden zijn altijd leuk om te lezen onderweg. We leren dat fruitteelt arbeid vergt gedurende 4 seizoenen en dat de fruittelers het milieu respecteren door een geïntegreerde werkwijze om de natuurlijke vijanden verslaan. Weg met giftige sproeistoffen begrijpen we daaruit. Jonge fruitbomen worden bovendien aan de stam beschermd voor wildvraat door een kippengaas aan te brengen. Zo steken we heel wat op en begrijpen we het harde labeur van de fruitboer beter.

Picknick tussen bloesems
In de tramstraat lopen we over de oude tramverbinding Tienen – Aarschot. Op een bank aan een veldkapel, omringd door de fruitbloesems nemen we de tijd voor onze picknick. Na deze korte, landelijke lunch verlaten we langzaam maar zeker de fruitgaarden en ondergaan we een minder fraai stuk van de wandeling. Mogelijk zijn we reeds verwend want buiten enkele passerende ruiters, een enkele paardenmenner en welgeteld één andere wandelpaar kruiste geen enkele passant ons pad.

Op enkele ruiters en een eenzame paardenmenner passeer je haast niemand op de wandelroute

Op enkele ruiters en een eenzame paardenmenner passeer je haast niemand op de wandelroute

Onontdekte bloesempracht
Op onze terugweg passeren we Glabbeek en moeten we de 83,5 meter hoge Venusberg bedwingen. Op het lokale hoogste punt zou men hier volgens een overlevering in vroege tijden Venus vereren. Pepijn van Landen en zijn opvolgers zouden er zelfs een tempel gebouwd hebben. Ondanks dat we geen horeca vonden met of zonder terras kunnen we je deze wandelroute aanbevelen. Onbegrijpelijk zelfs dat wandelaars en fietsers zich in andere fruitstreken haast vertrappelen tussen de bloesems terwijl je hier bijna overvallen wordt door een ‘alleen-op-de-wereldgevoel’.

PRAKTISCHE INFO
Wandeling

Het kaartje van de Boomgaardenwandeling route download je gratis op de website van Toerisme Vlaams-Brabant.
Vertrek- en parkeerplaats

Kerk van O.L.V Geboorte | Dorpsstraat | 3381 Kapellen  – Glabbeek
Afstand

8 kilometer, meestal verkeersvrij.
Horeca

Geen!
Bevoorrading

Dorpsstraat 55 | 3381 Kapellen  – Glabbeek | Tel. +32 (0)16 77 96 04 | Routebeschrijving

Lees meer over fietsen, wandelen en ontdekkingen tussen de bloesems in Vlaams-Brabant.

Foto’s: © Bruno Loockx

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *