Wandelen in Vlaams-Brabant

Wandelen in Vlaams-Brabant: doorheen de fruitkorf van Vlaanderen!

Op een zonnige zomerdag trekt triptipper Steven de wandelschoenen aan voor een stevig wandeling tussen Zoutleeuw en Diest. Hij volgt de Streek GR Hageland op ontdekkingstocht doorheen de fruitkorf van Vlaanderen. Door bloeiende boomgaarden en schitterende uitgestrekte landschappen wandelt hij met een heerlijk zonnetje in de rug. Pluk de dag!

wandelen in vlaams-brabant

Bij de Sint-Leonarduskerk en de Lakenhalle valt mijn mond meteen open

Het rijke leeuwtje
Wanneer de lijnbus de deuren opent aan de halte bij de Sint-Leonarduskerk, valt mijn mond meteen open. Zoutleeuw mag nu wel een rustig stadje zijn, de aanwezige monumenten getuigen van een rijk verleden. Ik ben op de Grote Markt en word omgeven door de historisch interessante kerk, erkend als werelderfgoed, de lakenhalle en het oude stadhuis. Fijn dat ook de huidige bezoeker nog steeds van de rijkdom van het Leeuwtje kan mee genieten.

wandelen in vlaams-brabant

Aan de Kleine Gete wandel ik langs het prachtig gerestaureerde hôpital.

Langs de Kleine Gete
Een beetje verder steek ik de Kleine Gete over en wandel ik langs het prachtig gerestaureerde hôpital, dat nu het OCMW van de stad herbergt, en het vredegerecht. De tol die hier vroeger op zout geheven werd, als ook de handel en nijverheid hebben duidelijk goed opgebracht.

Het avontuur lonkt terwijl bijtijds een ‘alleen op de wereld’ gevoel me overvalt.

wandelen in vlaams brabant

Tussen fruitbomen en over heuvels
Het avontuur lonkt en doet mij verder trekken. Ik passeer de wandelboom, een knooppunt van GR-routes, aan de Verbrande Brug en vang de voetreis van 26 km aan. Daarbij laat ik me leiden door de geel-rode bewegwijzering van dit pad en valt mij op hoe variërend het Hagelands landschap onderweg wel is. Ik trek immers zowel langs vlakke weides als doorheen de talrijk aanwezige appel- en peerboomgaarden, die zich genesteld hebben in het glooiende heuvellandschap. Deze streek mag zich terecht fruitkorf van Vlaanderen noemen.

Onderweg geen gebrek aan charmante plekjes om te verpozen.

Langs Gods wegen
De weergoden zijn me gunstig gezind, wat me doet stilstaan bij het gegeven dat ik best veel kapelletjes tegenkom in alle vormen en groottes. In het gehucht Bos wandel ik bijvoorbeeld langs een bijzonder charmant kerkje welke dateert uit de 16de eeuw. Je waant je meteen terug in de tijd door de serene rust die hier uitgestraald wordt. Maar de plicht roept, ik heb nog even te stappen.

Behaaglijk Hageland
Elk seizoen heeft zijn eigen schoonheid met lentebloesems, zomervruchten en uitgestrekte herfst- en winterlandschappen. Extra pluspunt is het gegeven dat her en der zitbanken met vuilbakjes verspreid opgesteld staan. Onderweg kun je daardoor op tijd en stond even op adem komen en/of genieten van het meegebrachte lekkers.

wandelen in vlaams brabant

De wandeling voert me langs de druivelaars van wijndomein Kluisberg

Vloeibaar lekkers
Dat herinnert me eraan dat deze streek niet alleen gekend staat voor zijn fruit, maar dat je hier ook kan genieten van vloeibaar lekkers: de Hagelandse wijnen! In de omgeving van Rijnrode dropt de Streek GR Hageland me zelfs letterlijk binnen bij een wijnboer. Het pad voert immers doorheen de tuin van de eigenaar van wijnkelder Kluisberg. Ik heb echter pech dat op het moment dat ik langskom de kelder gesloten is.

wandelen in vlaams brabant

Mijn eindpunt, Diest, komt in zicht.

Vliegend varken
Ik trek verder over verharde wegen en bospaden, wanneer ik plots in de verte een eigenaardig verschijnsel in de lucht te zien krijg. Het is niet Maria die zich aan mij vertoont, maar een vliegend varken! Dat doet me beseffen dat ik steeds meer mijn einddoel nader. Het varken is de luchtballon die in Schaffen opgelaten wordt voor het beoefenen van valschermspringen. De parachutisten deel uit van een nabijgelegen militair bataljon. Wie durft, kan zelf ook de sprong wagen.

wandelen in vlaams brabant

Tijdens mijn passage aan recreatiedomein De Halve Maan zie ik in de verte ‘het Varken van Schaffen’. | Op pad met de wandelgids Streek GR Hageland

Genieten in de Oranjestad
De Oranjestad biedt meer dan voldoende voorzieningen voor levensgenieters zoals mij. Verder stappend in de richting van de Schaffense Poort wandel ik bijvoorbeeld langs het provinciedomein Halve Maan, waar jong en oud genieten van de zon, het strand en het water. Gastronomisch bekomen van de fysieke inspanning kan dan weer in het centrum van de stad, dat zeker een bezoek waard is. Zo verdient het begijnhof, dat vlakbij het eindpunt van deze wandeling aan de Schaffense Poort gelegen is, zeker een bezoek.

Honger naar meer
Zelf trek ik voorbij de wandelboom aan de Schaffense Poort verder om me naar het treinstation te begeven en deze tocht af te ronden. Moe en voldaan ga ik naar huis met herinneringen op zak. Dit stukje van de Streek GR Hageland heeft me aangenaam verrast en doet me hongeren naar meer.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Toerisme Diest | Internet: www.toerismediest.be
Toerisme Zoutleeuw | Internet: www.zoutleeuw.be
Toerisme Vlaams-Brabant | Internet: www.toerismevlaamsbrabant.be
Toerisme Vlaanderen | Internet: www.visitflanders.com/nl
Vlaanderen Vakantieland | Internet: www.vlaanderenvakantieland.be
Wandeling
Streek GR Hageland | Deeltraject Zoutleeuw – Diest  (26 km) | Internet: www.groteroutepaden.be
Bereikbaarheid

Zoutleeuw
| vanuit Diest met buslijn 22 en 23 enkel op weekdagen, in het weekend met de belbus | Internet: www.delijn.be
Diest
| vlot bereikbaar met de trein en verschillende buslijnen | Internet: www.nmbs.be
Bezienswaardigheden

Wijnkelders in het Hageland | www.straffestreek.be
Provinciedomein Halve Maan | www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/provinciedomeinen
Wandelgids

Topogids Streek GR Hageland | Wandelen in Vlaams Brabant | Uitgeverij | www.groteroutepaden.be

Lees meer over het Hageland: www.reisreporter.be/tag/hageland

Tekst en foto’s: © Steven Loockx | Coverfoto via Pixabay – Skitterphoto: Rudy and Peter Skitterians

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *