fietsvakantie in de Achterhoek

Uitgetest: zo beleef je een prachtige fietsvakantie in de Achterhoek

Tijdens een fietsvakantie in de Achterhoek brengen fietspaden je door afwisselende landschappen met malse akkers en weiden, slingerende beken en rivieren naar bijzondere veenmoerrassen en heuvelachtige bossen. Maar je vindt er ook prachtige kastelen en landgoederen uit een rijk historisch verleden van de oud-Gelderse adel!

fietsvakantie in de Achterhoek

Oostelijk Gelderland: ontdekkingen in de Achterhoek
Toen Amsterdam en Rotterdam in de middeleeuwen nog kleine dorpjes waren, ontwikkelden de steden in het oosten van Nederland zich tot machtige handelscentra langs de IJssel. De rivier bracht honderden jaren geleden rijkdom en voorspoed dankzij haar verbinding met de open zee en het Duitse achterland. De eeuwenoude Hanzesteden met hun Gotische gevels en de pittoreske straatjes zijn nu toeristische trekpleisters met een bloeiende culturele agenda. Minder bekend is het meest oostelijke deel van de provincie Gelderland. Tot nu, want wij beleefden een heerlijke fietsvakantie in de Achterhoek, een fietsregio met prachtig aangelegde paden en perfect uitgestippelde routes!

Verwenarrangement in Winterswijk
We trappen onze fietsvakantie in de Achterhoek af richting het meest oostelijk gelegen dorpje Winterswijk. Daar wacht ons een koninklijke kamer in het Oldschool Hotel. Het statige gebouw van de Rijks Hoogere Burgerschool is smaakvol gerenoveerd en herbergt naast 30 woonunits ook 10 hotelkamers, elk met hun eigen karakter en faciliteiten. Zo heeft The Principal een bubbelbad en The Professor een sauna op de kamer. Daar maken we graag gebruik van terwijl we genieten van een glaasje bubbels. Als je de streek in stijl wilt verkennen, dan kan je de oldtimer Burton boeken om langs de mooiste motorroute van de streek te cruisen of kiezen voor een elektrische shopper (Ebero Bike), afhankelijk van jouw voorkeur.

Culinaire beleving bij LEV by Mike
Voor ons staat er een gastronomisch viergangenmenu klaar bij LEV by Mike, een high-end restaurant gelegen in een nostalgisch paviljoen aan het Strandbad te midden van een beschermd natuurgebied. Als Jeune Restaurateur brengt de chef een wereldse keuken met verse, regionale ingrediënten van de hoogste kwaliteit. Het is gezellig druk in de lounge met een trendy kookstudio. Het goed georganiseerde team van Mike is duidelijk gepassioneerd bezig met het creëren van mooie, verrassende gerechten die ze iedere keer serveren op twee bordjes per gang. Dat vinden ze “gewoon leuk” en wij ook.

fietsvakantie in de Achterhoek

Coulissen en flamingo’s
Zo noemen we de fietsroute die we volgen uit een selectie van 300 routes, vanwege de naam of omdat we simpelweg niet konden kiezen? Het zogenaamde coulisselandschap omvat bijna alle Nederlandse landschappen in het klein of “achter elke hoek verrast een nieuw uitzicht”, oftewel Achterhoek. Met behulp van de online routeplanner achterhoek.nl/routes volgen we de perfect uitgestippelde route die ook op elke hoek van de straat duidelijk aangegeven staat met nummerplaatjes. We rijden over mooi aangelegde wegen die breed genoeg zijn om naast elkaar te fietsen. We genieten van de rust en de uitgestrektheid van het landschap. In het begin fietsen we voornamelijk door groene weiden met grazende koeien en uitgestrekte maïsvelden, maar al snel verandert het landschap zodra we de Duitse grens naderen. Hier bevindt zich het Zwillbrocker Venn waar jaarlijks zo’n veertig flamingo’s broeden in het voorjaar, maar vandaag zien we alleen aalscholvers. We volgen een pad door een uitgestrekt natuurgebied waar vroeger leem werd uitgegraven en maken een tussenstop in het historische vestingstadje Groenlo, dat nog steeds is omringd door de originele stadswallen met bastions en grachten.

Bierstadje Groenlo
Hier bezoeken we het Brouwersnös of brouwersnest, een ambachtelijke brouwerij die in 2018 werd opgericht aan de Grolse gracht, de plek waar vroeger Grolsch werd gebrouwen. De twee neven Frans en Andries de Groen van de brouwersfamilie runnen in het buitenland verschillende vestigingen met craft bier, waaronder Wilderen in België. Ze kwamen terug naar het nest om hier een kleinschalige brouwerij van speciaalbieren te openen.

De oude directeurswoning Villa Adriana werd in ere hersteld en doet nu dienst als proeflokaal. Je kan er 12 bieren van de tap proeven met bijpassende hapjes. In de shop vind je mooi verpakte flesjes met trendy biertjes en zelfs biershampoo. De locatie is een hit, temeer omdat je in deze brouwershaven ook met een fluisterboot een tochtje op de Grolse grachten kan maken; een ideale uitstap voor de hele familie. We houden het bij één drankje, want er wacht ons nog een halte aan de Piepermolen in Rekken met een fietstocht van 10 km tot aan hotel de Kastanjefabriek in Eibergen.

Fietsroute langs Achtkastelenroute
We vertrekken in Vorden, een pittoresk dorpje in Gelderland, voor de legendarische achtkastelenroute. Deze fietstocht bestaat al sinds 1913 en heeft zijn eigen speciale routebordjes. De meeste kastelen zijn nog steeds particulier bewoond en niet toegankelijk voor het publiek, al konden we hier en daar toch binnenkijken. Zo kan je in het kasteel Vorden enkele authentiek ingerichte vertrekken bezoeken en iets eten in de Bosloods. Ook het kasteel Huis Berg in ’s Heerenberg met zijn imposante toren kan je bezichtigen. In de middeleeuwse verdedigingskamer is een wapencollectie ondergebracht.

fietsvakantie in de Achterhoek

Kasteel Ruurlo: architectonische bouwgeschiedenis
In het Kasteel Ruurlo bleef vijf eeuwen architectonische bouwgeschiedenis bewaard. Het kasteel werd in 2013 door het echtpaar Melchers gekocht en grondig gerenoveerd om dienst te doen als museum. Er werden kosten noch moeite bespaard met een nieuwe glazen entree, een moderne toegangsbrug en rijkelijke restauraties van parketvloeren en wandbekleding. In 2017 werd er de intrigerende collectie van de neorealistische kunstenaar Carel Willink in ondergebracht. Dit jaar dobbert er in de slotgracht een wit aluminium bootje dat lijkt op een bootje van papier. Het werk is een ode aan luchtkastelen, aan dromen die met een speld kunnen worden lekgeprikt.

Afsluiting van fietsvakantie in de Achterhoek
We sluiten onze fietsvakantie in de Achterhoek af met een lekkere lunch in de orangerie terwijl we genieten van de landschapstuin. Toen we langs het Landgoed de Wiersse kwamen, werden we onder de voet gelopen door een massa volk die naar de tuinbeurs kwam. Naar verluidt zijn de 16 hectare tuinen geïnspireerd op Engelse, Franse en Italiaanse ontwerpen, met prachtige vergezichten op nog eens 32 hectare landschapspark. Kasteel Hackfort is dan weer omringd door uitgestrekte landerijen met een wandelbos, koetshuis, watermolen en tuinmanswoning. Te midden van deze weelde van weleer, liggen tal van actieve boerderijen waar je ook op zondag producten kan proeven en kopen.

Ging jij ook al op fietsvakantie in de Achterhoek?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je er iets bijzonders? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. prachtige foto’s geschoten tijdens je fietstochten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Achterhoek | Internet: achterhoek.nl
Toerisme Gelderland | Internet: geldersestreken.nl
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Zien en doen tijdens je fietsvakantie in de Achterhoek
Achterhoek fietsrouteplanner | Internet: achterhoek.nl/routes
Fietsroute Coulissen en Flamingo’s  | Internet: achterhoek.nl/Coulissen-en-Flamingos
Acht kastelenroute | Internet: achterhoek.nl/Acht-kastelenroute
Zwillbrocker Venn | Internet: groenlo.nl/detail/natuurgebied-zwillbrocker-venn
Kasteel Vorden | Internet: kasteelvorden.nl
kasteel Huis Berg | Internet: huisbergh.nl
Kasteel Ruurlo | museummore-kasteelruurlo.nl
Landgoed de Wiersse | Internet: dewiersse.com
Kasteel Hackfort | Internet: keukenvanhackfort.nl
Eten en drinken
LEV by Mike | Badweg 4, 7102 EG Winterswijk | Internet: levbymike.com
Brouwersnös | Internet: brouwersnos.nl
Bosloods 1873 | Internet: bosloods1873.nl
Overnachten
Oldschool Hotel | Internet: oldschoolhotel.nl
Hotel de Kastanjefabriek | Internet: kastanjefabriek.nl

📌 PIN nu en plan later

fietsvakantie in de Achterhoek

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Een reactie op “Uitgetest: zo beleef je een prachtige fietsvakantie in de Achterhoek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *