Megève

Slow Snow in de Haute Savoie: op rustige wintervakantie in Megève

Al ruim honderd jaar is Megève een van de top bestemmingen van de Franse Alpen. Ook vandaag weet dit authentieke dorpje in de Haute Savoie nog steeds een veeleisend cliënteel te charmeren met het beste van het beste in een sfeer van rust en elegantie. Tijd om de temperatuur op te meten van wat er zoal schittert in de sneeuw.

Megève

De magie van de Mont Blanc
Op ongeveer een uur rijden van Genève ligt de vruchtbare vallei van de Val d’Arly die uitkijkt op het indrukwekkende massief van de Mont Blanc. Op 1 113 meter hoogte, omgeven door geurende sparrenbossen en tussen twee stromende riviertjes in, ligt het dorpje Megève pittoresk als een postkaart. Rondom het kerkplein spreiden zich de traditionele chalets en hotels uit en beconcurreren elkaar in charme en comfort. Er zijn niet minder dan 9 vijfsterrenhotels, een schare aan luxueuze catered chalets, 15 spa’s en 135 restaurants die elkaar de loef afsteken. Het was barones Noémie de Rothschild die in 1921 hier haar eigen skistation creëerde naar het voorbeeld van St. Moritz in Zwitserland. Het “Palais des Neiges” werd vervolgens gretig bezocht door de aristocratie. De aanleg van de ijsbaan, de eerste skiliften en de golfterreinen maken van het Domaine du Mont d’Arbois een gegeerde bestemming voor een welgesteld cliënteel. Door de aanleg van een luchtbrug met Parijs krijgt Megève een prestigieus karakter en nemen de sportieve en culturele activiteiten snel toe. Sinds de jaren ‘60 heeft het dan ook de reputatie van het St. Tropez van de wintervakantie.

Megève

Met je voeten in de sneeuw en je hoofd tussen de sterren
Ondanks de rijkdom blijft de sfeer hier toch vooral “convivial”: gezellig, gemoedelijk en authentiek in combinatie met stijl en elegantie. Ons knusse hotel Coin du Feu is ook bijzonder gezellig. Het warme houten interieur werd recent vernieuwd door lokale ambachtslieden in de sfeer van de gerenommeerde architect Henry Jacques Le Même. We lunchen in 4-sterrenhotel Le Coeur de Megève waar de jonge chef ons een luchtige keuken met veel groentjes voorschotelt. In het Grand Hotel Soleil d’Or is het vieruurtje met warme chocolademelk een belevenis op zich en in de rooftop bar ga je werkelijk dromen van een miljonairsbestaan. Wanneer we afdalen naar de spa en omringd worden door natuurlijke elementen als water, mineralen en planten dan vraag je je af waarom je nog op de latten in de sneeuw zou gaan staan?

Skiën, stappen of sleeën
Met zijn 230 pistes kan je vlotjes 400 km skiën in Les portes du Mont Blanc, maar je kan ook op zoveel andere manieren van de sneeuw genieten. Met de paardenkoets, met een honden- of ponyslee, op ski’s voortgetrokken door een paard of in de 4-seizoenenslee op rails. Of gewoon te voet. Het plateau biedt onbeperkte mogelijkheden langs aangelegde wandelwegen die vertrekken van de verschillende zetelliften en/of gondelbanen. Wij kozen ervoor om de Calvarieberg mindfull af te leggen. Onder het gekraak van je voetstappen word je je bewust van de omgeving en ontdek je een waterval, mystieke kapelletjes in het bos en leer je luisteren naar de geluiden van de natuur. Als beloning eten we traditionele gerechten in de Refuge du Calvaire en gaan we zwemmen in het heerlijk borrelende warme water van het binnen- en buitenzwembad van Le Palais.

Megève

Slow food van farm to fork
Tijd om af te dalen naar de reële wereld die we vlakbij vinden in de kleine bergdorpjes van de Val d’Arly. Dit is het land van de uitgestrekte alpenweides en oude boerderijen, waar de tradities een nieuwe dynamiek krijgen. Sinds de oprichting van de Coopérative Fruitiere du Val d’Arly in 1969 is de duurzaamheid van de lokale kwaliteitslabels verzekerd. In de 7 winkels vind je naast de wereldwijd bekende kazen (Chevrotin, Reblochon, Beaufort, Abondance, Tomme de Savoie en Raceltte) ook boter, yoghurt, ijs, droge worsten, vlees en wijn. Wij logeren in Le Toî du Monde waar Florent met zijn vrouw Laetitia en hun vijf kinderen de boerderij van zijn mémé Olga ombouwde tot een eco-gîte & restaurant. Er wordt gekookt met zelfgekweekte producten en onder het motto van Paul Bocuse ”La véritable cuisine sera toujours celle du terroir”. Ze hanteren ook het principe Slow Travel, waarbij ze de tijd nemen om hun filosofie te delen met hun gasten en alles doen om echte ontmoetingen aan te moedigen. In de monumentale schuur wordt er regelmatig livemuziek gespeeld, dé ideale manier om jong en oud, local en voorbijganger samen te brengen.

Slow Tourism
De volgende ochtend begrijp ik pas ten volle het principe, als ik het gordijn opentrek en een sneeuwtapijt van veertig centimeter voor mijn raam aantref. Hier zitten we dan, te midden van de glooiende weiden te kijken naar een sprookjesachtig decor! Toeval wil dat er sneeuwschoenen voor ons klaarliggen en twee sympathieke berggidsen ons willen meenemen op een wandeling naar hun berghut. Het wordt puffen, hijgen en zweten, maar twee uur later kunnen we ons verwarmen aan de houtkachel en staat er een tafel gedekt met lokale kazen, worsten en wijn. Een welverdiende beloning, die zo fantastisch goed doet, dat er wat mij betreft geen vijfsterren spa kan aan tippen. Iedereen daalt vervolgens met een grote glimlach de berg weer af, met de nodige val en glijpartijen, waardoor we kletsnat beneden aankomen. Maar wat maakt het uit? We hebben zo veel plezier gehad, dat er nog wel een sessie Snowga bij ondergaande zon bij kan. Voor de neofieten: yoga op een matje in de sneeuw. Dat is voor iederéén waggelen. Met spijt in het hart nemen we de taxi naar Genève. Schluss met de Shuss, vanaf nu ga ik voor slow snow.

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen

Megève Tourisme | Internet: megeve-tourisme.fr
Tourisme du Val d’Arly | Internet: valdarly-montblanc.com
Skipas Megève | Internet: lesportesdumontblanc.fr
Tourisme Savoie – Mont Blanc | Internet: www.savoie-mont-blanc.com
Atout France Dienst voor toerisme Frankrijk | Internet: be.france.fr/nl
Eten en drinken
Hotel Coeur de Megève | Internet: coeurdemegeve.com
Le Grand Hôtel du Soleil d’Or | Internet: lesoleildor-megeve.com
Le Refuge du Calvaire | Internet: lerefugeducalvaire.com
Overnachten
Hotel Au Coin Du Feu | Internet: coindufeu.com/
Hotel Le Toî du Monde | Internet: letoidumonde.com

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *