5 tips voor een actieve vakantie in Vanoise Nationaal Park

De Franse bergen lonken. Reisreporter Lynse kan niet langer aan hun lokroep weerstaan en trekt per trein en taxi richting Nationaal Park Vanoise. Vlak bij het park vormen Peisey-Vallandry en Brides-Les-Bains de ideale uitvalsbasissen voor een avontuurlijke bergvakantie. En dat met een vleugje luxe. Benieuwd naar haar aanraders?

actieve vakantie in Vanoise

Vertrekpunt tweedaagse wandeltocht naar Refuge d’entre le Lac

Peisey-Vallandry: toegangspoort tot de Vanoise
Genesteld in het hart van de Franse Alpen, is Peisey-Vallandry een ideale bestemming voor berg- en natuurliefhebbers die zoeken naar een actieve vakantie in Vanoise. De twee belangrijkste stadjes van de regio zijn Landry en Peisey-Nancroix. Vlak bij Nationaal Park Vanoise verrast Peisey-Vallandry met meer dan 149 kilometer aan fietstrails en eindeloze wandelopties voor elk type wandelaar. De talrijke meren, riviertjes en watervallen nodigen uit om even af te koelen bij warme temperaturen of om je uit te leven met een van de watersportmogelijkheden zoals raften, kajakken en canyoning.

Overnachting in een yurt bij Refuge d’Entre le Lac

Tweedaagse hike naar Refuge d’Entre le Lac
Vanuit Peisey-Nancroix, bij Refuge de Rosuel, begint de beklimming richting Refuge d’Entre le Lac. Zo’n drie uur lang wandel ik langs prachtige uitzichten, watervallen en rivieren en eindig uiteindelijk bij de meertjes van de refuge. Naast frisse berglucht, lekker eten en een indrukwekkende omgeving, kunnen we kiezen uit verschillende overnachtingsmogelijkheden: van een slaapzaal, over privétenten of bivakplaatsen tot zelfs een yurt met ruimte voor 11 personen. Wij brengen de nacht door in de bijzondere yurt.

actieve vakantie in Vanoise

’s Morgens worden we gewekt door het rinkelen van de koebellen terwijl de zon zich langzaam uitrekt om de vallei in een warme gloed te hullen. Naast koeien, die de refuge van dagverse melk voorzien, heb je er uitzicht op paarden die heen en weer crossen in de wei. Marmotten hebben de vallei als hun thuisbasis uitgekozen en de schuchtere kat van de refuge paradeert heen en weer. Er is hier zo veel natuurschoon te bewonderen dat we haast niet meer willen vertrekken.

Tweedaagse hike terugtocht vanaf Refuge d’Entre le Lac

Na het ontbijt wandelen we langs de andere zijde van de meertjes weer terug richting Peisey-Nancroix. De tocht neemt tweetal uurtjes in beslag. De route is minder goed aangegeven dan de heenweg, maar via deze trail passeer je aan een van de watervallen die je de dag voordien van aan de overkant kon spotten. Wil je zeker op het juiste pad blijven, regel dan een berggids die meteen ook al je vragen over de lokale fauna en flora kan beantwoorden.

actieve vakantie in Vanoise

Oppikken fietsen ter verkenning van het Bikepark

Mountainbiken in het bikepark van Peisey-Vallandry
Voor de echte adrenalinejunkies is een bezoek aan het uitgebreide bikepark van Les Arcs / Peisey-Vallandry niet te versmaden. Je vindt er trails voor elk type mountainbikesport: 8 downhill trails, 2 cross-country trails, 7 enduro trails, 5 VTTAE en zelfs 1 pumptrack trail. Wat je voorkeur ook heeft of welk level je hebt, in het park is er voor elk wat wils. Als ultiem mountainbikegroentje, waag ik me deze trip aan een gematigd downhillparcours van groene en blauwe routes.

Zin om de talrijke trails zelf te ontdekken tijdens een actieve vakantie in Vanoise? Regel je mountainbike en begeleider bij de Intersportwinkel in het centrum, spring in je beschermpak met passende helm en neem de kabellift naar boven. Hier worden je basis-mountainbike-skills nog even getest en vervolgens is het tijd voor de afdaling. Met twee vingers op de rem, je pedalen op gelijke hoogte en je poep in de lucht, baan je je een weg door smalle, bochtige paadjes vol heuvels en obstakels.

Brides-Les-Bains: wellness in alle vormen en maten
In het hartje van de Tarentaise-vallei pronkt ook Brides-les-Bains met tal van troeven voor outdoorliefhebbers. Het stadje zet het hele jaar door in op wellness en gezondheid. Zo lanceerde de toeristische dienst zelf een eigen gezondevoedingslabel om innovatieve, evenwichtige en heerlijke gerechten te certificeren. Met een kuur op maat krijg je er niet alleen voedingsadvies, maar ook spabehandelingen of passende sportieve activiteiten voorgesteld. Al kun je natuurlijk ook gewoon op eigen houtje genieten van wat Brides-les-Bains en de omgeving te bieden hebben.

actieve vakantie in Vanoise

Velo hydrogène in Brides-Les-Bains

Rondje Brides-Les-Bains met een vélo hydrogène
Kies je liever voor een wat gemoedelijke fietstocht? Dan ben je bij Obiclou in het centrum van Brides-Les-Bains aan het juiste adres. Huur hier een vélo hydrogène, een alternatief voor elektrische fietsen, en trek er samen met Jean-Pierre op uit om Brides-Les-Bains en omgeving per fiets te ontdekken.

Golf Hotel in Brides-Les-Bains

Baden in gezondheid in Le Grand Spa Thermal
Brides-Les-Bains staat overigens bekend als een vooraanstaand kuuroord dankzij de aanwezigheid van de natuurlijke thermen. Le Grand Spa Thermal Brides-Les-Bains is namelijk een van de grootste thermale spa’s van Frankrijk met een uitgebreid ontspanningsaanbod voor zowel mentale als fysieke rust. Wil je je lichaam extra in de watten leggen, dan kun je in het Golf Hotel genieten van gebalanceerde gastronomische gerechten die speciaal zijn samengesteld om bij te dragen aan een gezonde levensstijl. Verder telt het stadje nog 10 andere restaurants met dit unieke dieetlabel.

Dagtocht naar Refuge de la Glière

Dagtocht naar Refuge de la Glière
Ook vanuit Brides-Les-Bains sta je in slechts een twintigtal minuten aan de rand van Nationaal Park La Vanoise. Bij Le Laisonnay d’En Bas, net voorbij skidorpje Champagny en Vanoise, vertrekken verschillende tochten die je uren of zelfs dagen wandelplezier in het nationaal park bezorgen. Wij kiezen voor de tocht naar Refuge de la Glière waarbij je na een tweetal uurtjes klimmen over een makkelijk pad uitkomt bij een charmante refuge. Hier kun je genieten van het uitzicht en de huisgemaakte salades, soep of pannenkoeken.

Beleefde jij ook al een actieve vakantie in Vanoise Nationaal Park?

Dan zijn we benieuwd naar jouw outdoor ervaring! Beleefde je er iets leuks of ontdekte je er iets bijzonders? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. prachtige foto’s geschoten tijdens je bergvakantie?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Peisey-Vallandry | Internet: peisey-vallandry.com
Toerisme Brides-Les-Bains | Internet: brides-les-bains.com
Toerisme France Montagnes | Internet: france-montagnes.com
Toerisme Frankrijk / Explore France | Internet: explorefrance.be
BereikbaarheidVanuit Brussel spoor je in een viertal uur comfortabel naar Lyon met de Thalys of TGV. Regel van hieruit een taxiservice om je op te pikken en je staat nog geen twee uur later in Peisey-Nancroix aan de rand van het prachtige Parc National de la Vanoise.
Een andere optie is de TGV naar Moutiers, waar je met de taxi verder kunt naar Brides-Les-Bains of Le Laisonnay d’En Bas, een andere toegangspoort tot La Vanoise.
Overnachten
Naast de talrijke refuges in de bergen, kun je ook opteren voor een luxueuzere overnachting in de nabijgelegen dorpjes tijdens je actieve vakantie in Vanoise.
Refuge Entre le lac | Internet: refugeentrelelac.fr/
Hôtel Spa la Vanoise*** | Internet: hotel-la-vanoise.com/fr/spa-et-bien-etre.html
Golf Hôtel**** | Internet: golf-hotel-brides.com
Activiteiten
Bikepark Peisey-Vallandry | Internet: en.peisey-vallandry.com/summer/bike-map-prices.html
Velo Hydrogène Brides-les-Bains | Internet: brides-les-bains.com/ete/activites/un-nouveau-cycle-pour-brides-les-bains-le-v-a-e-a-hydrogene/
Grand Spa Thermal de Brides-les-Bains| Internet: thermes-brideslesbains.fr/spa-thermal
Eten en drinken
Le Cœur de Vall’| Centre Commerciam, Vallanadry | Internet: peisey-vallandry.com/restaurant/le-coeur-de-vall.html
l’Altis Valvert| Quartier de l’Olympe 30, Rue Emile Machet, Brides les Bains | Internet: altisvalvert.com

Meer vakantietips voor Frankrijk vind je via: reisreporter.be/tag/frankrijk

Foto’s actieve vakantie in Vanoise Nationaal Park: © Lynse Coomans

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Reisreporter Lynse houdt ervan om in de natuur te verdwalen, leuke eettentjes en barretjes te ontdekken en de lokale cultuur op te snuiven. Ze dagdroomt dagelijks over (toekomstige) reizen, dichtbij of ver weg, en plant stiekem een wereldreis.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *