Peisey–Vallandry

Authentiek Peisey-Vallandry centrum van Paradiski

Reisreporter Tom houdt van authentieke skidorpen en juicht al helemaal als daar ook nog een mooi skigebied aan vasthangt. Bij Peisey-Vallandry is dat absoluut het geval. Honderd jaar geleden trokken de wintersporters hier al naar toe. Nu vormt het een domein met Les Arcs en La Plagne. Welkom in Paradiski.

Met de TGV rechtstreeks van Parijs naar Landry (Peisey–Vallandry)
Ik overnacht in chambre d’hôtes Maison Caramel in Landry, een dorpje in de Ponturin-vallei. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van Landry, laat staan van Peisey–Vallandry gehoord. Verbaasd ben ik dan ook wanneer de eigenaar Serge mij vertelt dat de TGV uit Parijs in Landry stopt. Maison Caramel is een groot herenhuis met vijf gastenkamers en een winterbestendige jacuzzi op het terras. ’s Avonds mag ik aanschuiven aan de table d’hôtes en dat is gezellig.

Bezoek aan de mini-brouwerij La Peiserote
Sahra van de toeristische dienst haalt mij op om naar het skigebied te gaan, een kwartiertje rijden. De andere gasten brengt de eigenaar weg. In Landry stopt trouwens ook de skibus. Voor we gaan skiën, bezoeken we in Peisey eerst nog de mini-brouwerij La Peiserote van de 38-jarige Julia Pages. Een voormalige boekhoudster die in de zomer van 2022 met deze brouwerij haar leven een nieuwe wending gaf. Ik vind het fascinerend om te zien hoe zij haar droom waarmaakt op nauwelijks 50 vierkante meter.

Frans biertje met mout uit België
Julia brouwt vier verschillende bieren, waar zelfs nog een Belgisch tintje aan zit, want haar mout komt uit ons land. Maandelijks brouwt ze zo’n duizend liter. Terwijl we praten komen er klanten binnen, want de brouwerij is tegelijk de winkel. Het geheel speelt zich af op de begane grond van een groot historisch pand. Dat werd in 1905 gebouwd door iemand uit de streek die zijn geld verdiend had in Parijs. In deze omgeving zijn bovendien verschillende voorbeelden van deze ‘Maisons Parisiennes’.

Peisey–Vallandry

Toerskiën in Peisey–Vallandry
Bij de skiverhuurder huren we niet alleen ski’s, maar ook vellen om onder de ski’s te doen. Vandaag staat ski randonnée op mijn programma ofwel ski -touring. Dat houdt in dat we op eigen kracht de berg opgaan. De vellen helpen tegen het terugglijden. We starten op 1 600 meter en onze finish ligt bij Restaurant Aux Enfants Terribles op 2 200 meter. Onze gids schotelt ons een schitterende route voor, door de maagdelijke sneeuw en door het bos, maar bijna elke stap is er een omhoog. Dat is hijgen geblazen.

Peisey–Vallandry

Eigen tempo tegen verzuring
Ski randonnée is echt een uitdaging. Om op adem te komen, houd ik op tijd eventjes rust om foto’s te maken. Eigen tempo, weet ik uit ervaring, is bij deze uitputtende activiteit belangrijk, anders verzuren je spieren. Nooit te snel beginnen, heb ik in het verleden van een andere gids geleerd. Het laatste gedeelte van deze tocht is ongelooflijk zwaar. Die gaat over een lengte van zeker 300 meter over een ijzige rode piste. Het is nu echt uitkijken om niet naar beneden te glijden.

Oefenweide op 2 200 meter
Eenmaal boven glijdt de moeheid snel weg en overheerst een voldaan gevoel. Ik ben wel blij dat we nu aan tafel gaan. Ik bestel een Tartiflette. Dat is stevige boerenkost bestaande uit warme kaas, spek, ui en aardappelen. Vlakbij het restaurant wijst Sahra mij op de nieuwe oefenweide voor beginners. Voorheen was die weide op 1 600 meter, maar deze op 2 200 meter is uiteindelijk veel beter: sneeuwzeker en een mooier uitzicht. Bovendien gaat vanaf hier ook een blauwe piste naar het dal toe.

Peisey–Vallandry

Gratis streekmuseum langs de piste
Naast de oefenweide staat een groot gebouw. Daar kan je even op adem komen en je lunch opeten. Binnen is ook een gratis toegankelijke ruimte met klederdrachten, gebruiksvoorwerpen en opgezette dieren. We lopen daar onze brouwer Julia nog tegen het lijf. Zij komt net met haar kind van de oefenweide af. Het kleine museum vind ik interessant en mooi verzorgd. Er is ook een soort snackbarautomaat met lokale producten. Ik trek er een stuk Beaufort kaas uit.

In Peisey-Vallandry wachten je 425 km aan skipistes
Tijdens deze tweedaagse reis kom ik niet echt aan het gewone skiën toe, maar ik weet van mijn vorige reizen naar Paradiski dat het een domein is voor kilometervreters. Sinds Les Arcs, via de Vanoise Express in Peisey-Vallandry, verbonden is met La Plagne zijn er 262 pistes. Samen zijn die goed voor 425 km skiplezier. Het hoogste vertrekpunt ligt op 3 226 meter, de finish op 1 200 meter. De Vanoise Express is een uitzonderlijk grote gondel, bestaande uit twee verdiepingen met plaats voor zo’n 200 wintersporters.

Sterrenkijken met een rendier
Tijdens mijn trip geniet ik ook graag van andere winteractiviteiten. Zo werd mijn slee gisterenavond voortgetrokken door een rendier. Eigenlijk vond ik dat niet zo’n gelukkige activiteit om’s avonds te doen. Ik zag niet alleen weinig van de omgeving, het was ook berekoud. Waar ik wel van genoot, was de ongelooflijk mooie sterrenhemel omdat hier bijna geen lichtvervuiling is. De eigenaar van het rendier bood weliswaar een glas wijn bij een kampvuur aan, maar een volgende keer voor mij graag overdag bij een winterzonnetje.

Peisey–Vallandry

Sneeuwactief buiten de piste
Vandaag gaan we sneeuwwandelen naar de bedevaartkapel Notre-Dame des Vernettes, gebouwd in de 18e eeuw. Vroeger zou ik, fanatieke skiër, nooit gedacht hebben dat ik sneeuwschoenwandelen of langlaufen leuk zou gaan vinden, maar ik word er steeds enthousiaster over. De rust van de natuur in combinatie met een gezonde activiteit doen mij enorm goed. Wat ik deze keer ook heerlijk vind is om de skidag voor het diner ontspannend af te sluiten in de jacuzzi.

Wandelen naar barok-rococo
Op weg naar de kapel passeer ik nog enkele oeroude houten huizen, daarna heerst de natuur. Het is ruim een uur wandelen. Een vermoeiende wandeling is het niet, we hoeven weinig hoogteverschil te overbruggen. De kapel, veel groter dan ik dacht, doemt plotseling op in het witte landschap. De bouwstijl omschrijft mijn gids als Savoie barok met rococo. De deur van de kapel is elke dag open. De muurschilderingen van Luca Valentino zijn prachtig. Dat is weer eens een andere emotie dan een sensationele afdaling.

Koos jij ook al voor een skivakantie in Peisey–Vallandry?
Laat in een reactie weten wat je er van vond en deel je ervaring met ons.

P.S. prachtige foto’s geschoten op of naast de skipistes?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Peisey–Vallandry
| Internet: peisey-vallandry.com
Toerisme Savoie | Internet: france-voyage.com/frankrijk-toerisme/savoie-departement.htm
Vervoer
Auto | Brussel – Landry ca. 930 km
Trein | Een duurzame vakantie start natuurlijk met de trein! En voor deze bestemming lukt dat optimaal. Vertrek je met de TGV uit Brussel-Zuid dan ben je 6,5 uur later fit en wel in Landry.
Eten en drinken
Restaurant Aux Enfants Terribles | Internet : restaurant-auxenfantsterribles.com
Overnachten
Chambre d’hôtes – Maison Caramel | Internet: maisoncaramel.com
Bezienswaardigheden
Mini-brouwerij La Peiserote | Internet: peisey-vallandry.com/commerces/la-peiserote-1.html
Bedevaartkapel Notre-Dame des Vernettes | Internet : peisey-vallandry.com/site-et-monument-historiques/chapelles-du-sanctuaire-n-d-des-vernettes.html

📌 PIN nu en plan later

Foto’s reportage Peisey–Vallandry © Tom Marees

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *