sneeuwvakantie Val Thorens Frankrijk

Skiing into spring: perfecte sneeuwvakantie in de Franse Alpen

Wat? Nog nooit gaan skiën in de lente? Dan ben je ook nog niet in slow ski heaven ge-weest? Toegegeven, er bestaan veel misvattingen over ‘lenteskiën’. Maar na een weekje puur genieten was reisreporter Fien helemaal overtuigd. Zon, sneeuw en zalige tempera-turen, dat is Frankrijk op zijn best verklapt ze.

Best bewaard geheim
Geen wintersport met de auto dit jaar, we kiezen resoluut voor een zorgeloze treinrit naar het skioord. Onze eerste stop, La Rosière, staat synoniem voor het best bewaarde geheim uit de Tarentaise vallei werd ons gezegd. La Rosière situeert zich aan de Italiaanse grens en is het enige internationale skigebied in de noordelijke Franse Alpen. Met zijn 160km aan skipistes is dit gebied ideaal voor elk niveau van skiër: van zachte, zonovergoten hellingen aan de Franse bergkant tot uitdagende pistes aan de Italiaanse zijde.

sneeuwvakantie franse alpen

Aan jou de keuze: zonovergoten hellingen aan de Franse bergzijde of de Italiaanse uitdagende pistes.

Skiën met een vleugje la dolce vita
Er ligt geen sneeuw meer in de lente, alles zal toe zijn, in de lente ski je op stenen! Vergeet die klassieke vooroordelen! Hier bevestigt elke local dat er geen lente zonder sneeuw is. Maar wel tijdig opstaan. Om 9u stipt nemen we onze eerste pistes aan de zuidelijke bergkant. De eerste zonnestralen zorgen voor fluweelzachte sneeuw. Het creëert de impressie door poeder te skiën. Wordt de sneeuw toch te zacht? Dan steek je gewoon over naar de Italiaanse zijde voor topsneeuwcondities. Tip! Stop voor een lekkere grappa (Italiaans digestief).

sneeuwvakantie franse alpen

We kiezen voor een sneeuwschoenwandeling in de adembenemende landschappen.

Zonovergoten dilemma’s
Na een dagje intensief wintersporten, kiezen we ervoor vroeger te stoppen dan dat we in de winter zouden doen. De langere lentedagen laten je toe deel te nemen aan tal van andere activiteiten. Vanop een zonnig terras twijfelen we over onze volgende stap. Maken we een stevige wandeling in de adembenemende landschappen, kiezen we voor een sessie snowkiting of gaan we even shoppen? Hmm, blijven plakken op dit heerlijke zonnige terras is ook een optie die ik in overweging neem.

sneeuwvakantie Franse alpen

Onderweg stop ik even in een authentieke berghut.

Als muziek in de oren
Na enkele dagen in het hart van de Haute Tarentaise zetten we onze lentetrip verder en verhuizen naar ‘het witte dak van Europa’. Met zijn 2300 meter hoogte is Val Thorens het hoogstgelegen Europees wintersportdorp en daarmee zéér sneeuwzeker in de lente. Val Thorens maakt deel uit van het skigebied Les Trois Vallées dat liefst meer dan 650 km pistes aanbiedt. Een waar paradijs, dat bevestigen we graag, voor zowel de beginnende als gevorderde skiërs. Onze eerste sporen trekken we in vers krakende sneeuw die ons als muziek in de oren klinkt.

sneeuwvakantie Franse alpen

Op de Cime de Caron, de tweede hoogste wintersportberg in Val Thorens, heb je een 3.300 meter hoge panoramisch uitkijkpunt.

Het witte dak van Europa
’s Anderendaags trekken we naar de top van de Cime de Caron, de tweede hoogste wintersportberg in Val Thorens. Hier moet je zeker een kijkje nemen vanaf het 3.300 meter hoge panoramisch uitkijkpunt. Je vergaapt je aan wondermooie vergezichten die uitgeven op de Mont Blanc, de Weisshorn en Matterhorn. En dan, je gelooft het misschien niet, dalen we af op een vers pak diepsneeuw. In de lente notabene!

sneeuwvakantie Franse alpen

Yoga with a view!

Adrenalinejager of rustzoeker
Val Thorens heeft naast eindeloos veel skiplezier ook een enorm activiteitenaanbod langs de piste. Adrenaline liefhebbers maken een vlucht tegen 100km/u aan de hoogste ’s werelds zipline, racen op de 6 km lange rodelbaan of kiezen voor een gletsjerafdaling op een echte fatbike (sneeuwmountainbike). Doe je het toch liever iets rustiger zoals ik? Kies dan voor een verkwikkende sneeuwschoenwandeling in combinatie met pranayama yoga (ademhalingsoefeningen). Mijn batterijen waren weer snel helemaal opgeladen.

sneeuwvakantie Franse alpen

Tijd nemen om te genieten van streekproducten is een ‘must-do’!

Alle argumenten op een rijtje
Bijna vergeet ik nog te zeggen dat die wondermooie Franse bergen, zachte temperaturen en adrenaline kicks al voldoende redenen zijn voor een winterse lentetrip. Wie sprak daar van wachtrijen of een mensenmassa? Daar zag ik helemaal niets van. Na februari verdwijnt de drukte snel wat skiën in de lente niet alleen rustiger, maar tegelijkertijd ook goedkoper maakt. Maximaal genieten aan voordelige prijzen? Aanleiding genoeg om die ski’s nog eens boven te halen.

sneeuwvakantie Franse alpen

Feeëriek wolkenspel boven de skiliften.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Le Printemps du Ski | Internet: www.skiingintospring.com
La Rosière | Internet: www.larosiere.net
Val Thorens | Internet: www.valthorens.com
France Montagnes | Internet: www.france-montagnes.com
Toerisme Frankrijk | Internet: nl.france.fr
Bereikbaarheid
Skigebieden La Rosière en Val Thorens zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto, de trein of het vliegtuig.
Wij kozen voor de trein.
Voyages-SNCF | het volledige aanbod (prijzen en dienstregelingen) zijn beschikbaar op de website www.voyages-sncf.com en de mobiele applicatie ‘V’.
Overnachten
Residence SPA CGH Les Cimes Blanches | Internet: www.cgh-residences.com
Le Club Med | Internet: www.clubmed.be
Eten en drinken
Antigel restaurant | Internet: www.lantigel.com
Restaurant Les Marmottes | Internet: www.larosiere.net/restaurant/les-marmottes
Restaurant Le Base Camp | Internet: www.hotelpashmina.com
Restaurant Hotel Fahrenheit 7 | Internet: www.fahrenheitseven-valthorens.com

Foto’s: © Fien Van Lint

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *