wandelen in Valkenburg

Uitgetest en goedgekeurd: een dagje wandelen in Valkenburg

Wandelen in Valkenburg stond al langer op hun wandellijstje. Wandelmaatjes Chantal en Marleen gingen op daguitstap naar de stad in het Geuldal en lieten er zich gidsen door de handige wandelapp Komoot. Of het een mooie wandeling werd, voorzien van gezellige rust- en eetplekjes, lees je in hun eerste wandelverslag aangevuld met praktische tips.

wandelen in Valkenburg
Wandelen in Valkenburg met Komoot
Wandelaars zijn we al lang en we hoorden al één en ander van de smartphone app Komoot. Maar de routeplanner gebruiken of testen deden we nog nooit. Daar zou vandaag verandering in komen. Dit is het verslag van onze eerste wandeling met Komoot!

Na het downloaden van de app vonden we enkele, op eerste zicht, leuke en mooie wandelingen in en rond Valkenbrug terug. Ons oog viel op de wandeling ‘Brug over de Geul – Mooie laan Rondjes vanuit Valkenburg’. Het werd een voor ons gemiddelde wandeling wat de afstand betreft, zo’n 15 kilometer, met makkelijk begaanbare paden. Enige conditie is wel vereist aangezien het een heuvelachtig gebied is.

Zo plannen wij graag onze wandeling
Aangezien we graag onze rustpauze tijdens het wandelen in Valkenburg inlassen en de auto niet in de stad willen parkeren, kiezen we ervoor om de wandeling te starten buiten Valkenburg. De wagen gratis(!) parkeren kan aan het station van ‘Schin op Geul’. Van daaruit kom je direct op de route, aan de Sint-Mauritiuskerk. Dit zorgt ervoor dat de meeste kilometers al in de benen zitten vooraleer we toekwamen in de stad.

Het wandelpad biedt prachtige uitzichten over het Geuldal. Hier zie je tal van kastelen, de mergelgroeves met hun gele kalksteen en het historisch stadje Oud Valkenburg.  Het is genieten geblazen in het prachtige natuurgebied rondom Valkenburg. De wandeling bevat een aantal pittige klimmen, dus waren we blij om na een vermoeiende klim aan te komen in Valkenburg, een stad waar veel te zien en te doen is.

Enkele hoogtepunten tijdens het wandelen in Valkenburg
Er zijn verschillende blikvangers zoals onder andere  de Cauberg (een befaamde plek en belangrijke helling tijdens de Amstel Gold Race), de mergelgrotten, de steenkoolmijn en het kasteel van Valkenburg. In de winkelstraat vind je tal van kleinere boetieks en op de vele terrassen is het gewoonweg genieten! Wij genoten er van een glaasje, een tapasschotel en een echte Limburgse vlaai.

wandelen in Valkenburg

Eens het energiepijl terug op niveau zijn we klaar voor het laatste, korte stuk, van de wandeling richting auto. Langs een mooie laan, zoals vermeld in de titel van de wandeling, keren we terug naar het dorpje ‘Schin aan de Geul’. Eens terug in het dorpje, lessen we onze dorst in een van de verschillende brasseries.

Hondvriendelijk wandelen kan er ook
Met een totaal van 15 km in de beentjes was onze dag mooi gevuld én we komen alleszins zeker nog eens terug naar Valkenburg. We hadden wel spijt dat we onze viervoeter niet meebrachten want onze daguitstap is zeker geschikt voor honden!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Valkenburg | Internet: veelzijdigvalkenburg.nl
Toerisme Zuid-Limburg | Internet: visitzuidlimburg.nl
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Eten en drinken
La Bodega | Grotestraat Centrum 1, 6301 CV Valkenburg : bodegavalkenburg.nl
Bistro bar De Michiel | Theo Dorrenplein 14, 6301 CV Valkenburg | Internet: demichielvalkenburg.nl
Bereikbaarheid
Met de auto
Brussel – Valkenburg: 135 km
Parking | Wij parkeerden aan het station van Schin op Geul: Baanweg 1, 6305 BE Schin op Geul

Beelden: Jan Goovaerts

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *