Flore twijfelt niet lang bij de vraag wat ze voor haar communie wenst: 2 dagen in attractiepark Efteling. Voor kinderen, volwassenen én bezoekers met beperkingen blijft dit pretpark dan ook een reis naar een wonderlijke sprookjeswereld. Je beleeft en ontdekt er steeds nieuwe dingen. Bovendien is 2022 een feestjaar, want Efteling wordt zeventig!
Attractiepark Efteling begon met echte sprookjes
In 1952 opende Efteling het bekende Sprookjesbos. In de tijd dat er nog geen tv-programma’s en spelconsoles – laat staan gsm, dvd en tablet – bestonden, was het tot leven komen van de sprookjes, die de meeste kinderen alleen uit boeken kenden, dé revelatie. Het begon met een speeltuintje en tien sprookjes, getekend door Anton Pyck en technisch tot leven gebracht door Peter Reinders. De Efteling werd een hype avant la lettre waar menig zeventig- en tachtigjarige met heimwee aan terugdenkt. Bij elk nieuw bezoek was het park een beetje uitgebreid en was het uitkijken naar weer een nieuwe attractie.
Sprookjespark groeide uit tot één van de beste pretparken ter wereld
Aanvankelijk was de Efteling alleen open in de zomermaanden. In 1990 opende de Winterefteling en vanaf 2010 is het park het jaar door te bezoeken. Er werd een bungalowpark aangelegd en een hotel gebouwd. Jaren later zorgde het vakantiepark Bosrijk met zijn Boshuysen, Dorpshuysen en Landhuys met appartementen voor meer overnachtingsmogelijkheden. Bosrijk, met zijn indrukwekkende Poorthuys en het zandkasteel van Klaas Vaak, heeft een eigen restaurant, een overdekt zwembad en een kleine winkel. Toen dat niet meer voldoende bleek, werd een tweede park aangelegd, het Loonsche Land, aan de rand van het gelijknamige natuurgebied, met vakantiewoningen en een hotel. Momenteel zijn de plannen al getekend voor een nieuw Efteling-hotel in het park.
In attractiepark Efteling geniet jong én oud
Het grote succes van attractiepark Efteling is dat het zich richt tot alle leeftijden en zowel durvers als niet-durvers boeit. Het Sprookjesbos blijft na al die jaren een topper, een feeërieke plaats waar regelmatig nieuwe sprookjes bijkomen. Ook de iets oudere baby geniet al volop van attracties zoals Carnaval Festival, Droomvlucht en de speeltuintjes voor de allerkleinsten. Het is ook prettig om te zien hoe de kinderen bij elk nieuw bezoek meer durven en kunnen, want uiteraard speelt de lengte een rol bij de ruigere attracties.
Zo kon de 10-jarige Flore voor het eerst met haar papa plaatsnemen in de Baron 1898, de spectaculairste achtbaan van de Efteling. Angstvallig keken we toe hoe ze op 30 meter boven de grond onder een hoek van 45 graden bleef hangen om vervolgens met een snelheid van 90 km per uur naar beneden te duiken en te eindigen met nog enkele angstaanjagende loopings. We vreesden haar lijkbleek te zien uitstappen, maar met een grote glimlach kondigde ze aan dat ze onmiddellijk terug wilde aanschuiven. De volgende dag had ze wel geen stem meer van het roepen.
Samen met haar zusje verkozen we het fascinerende Symbolica, het paleis der Fantasie. Het is de duurste attractie uit de geschiedenis van de Efteling en tevens de duurste attractie van de Benelux. De Raveleyn-show met zijn vuurspuwende draken en galopperende paarden is dan weer ideaal om even uit te rusten. Een klassieke afsluiter van de dag is genieten van Aquanura, de derde grootste fonteinshow ter wereld en eveneens een topper voor elke leeftijd. Vier kikkers veranderen de Vonderplas twaalf minuten lang in een muzikaal schouwspel en een fantastisch kleurrijk spektakel.
Nieuw in attractiepark Efteling
Omdat Mister Kannibal sommige bezoekers tegen de borst stootte, werden de soeppotten vervangen door schuitjes en heet de attractie voortaan Sirocco. Met Sinbad de Zeeman ga je er op handelsreis en trotseer je daarbij een duizelingwekkende storm. Ook de nieuwe waterattractie Archipel – een oosters avontureneiland uit de verhalen van Duizend-en-een-nacht op de plaats van het vroegere Avonturendoolhof – behoort tot Reizenrijk.
Nieuw is ook Max & Moritz, die de Bob vervangt. Het is de laagste en traagste achtbaan in het park zodat het geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar. De attractie bestaat uit twee achtbanen, de blauwe baan Max en de groene baan Moritz, die in tegengestelde richting van elkaar vertrekken. De attractie is gebaseerd op het Duitse beeldgedicht van Wilhelm Busch over twee deugnieten Max en Moritz die de inwoners van hun dorp tot wanhoop drijven met hun kattenkwaad. In Bäckerei Krümel (Bakkerij Kruimel) het nieuwe horecapunt met talrijke aanlokkelijke zoete en andere lekkernijen, krijgen kinderen die de 25 verborgen deugnietjes spotten als beloning twee deugnietjes van koekendeeg.
De Efteling feest
Een 70ste verjaardag is een goede reden voor een sprankelend feestje. De eerste dag hadden we al gemerkt dat om vier uur in de namiddag feesthoedjes en vlaggetjes werden uitgedeeld en de bezoekers werden uitgenodigd om mee de polonaise te dansen. Maar het echte feest gaat tot en met 3 oktober door in Efteling Wonderland, een tijdelijk sprookje geïnspireerd op Alice in Wonderland. Bezoekers komen via het konijnenhol terecht in de moestuin van de Maartse Haas waar de hele dag door van alles te beleven valt en er altijd vrolijke muziek klinkt. Iedere dag organiseren de Gekke Hoedenmaker en de Maartse Haas ook een opmerkelijk verjaardagstheefeestje. Ze nodigen dan de bezoekers als eregasten uit aan de feestelijk gedekte theetafel vol theekopjes, taartjes en feesthoedjes. Stipt om 16 uur zingen ze samen met alle gasten het speciale lied voor de jarige en nodigen ze iedereen uit om mee te dansen.
Aandacht voor mensen en kinderen met beperkingen
Wat attractiepark Efteling ook siert, is hun aandacht voor volwassenen en kinderen met beperkingen. In Villa Pardoes, vlak bij het park en respectvol verscholen in het groen, kunnen Belgische en Nederlandse kindjes met een levensbedreigende ziekte genieten van een gratis weekje vakantie met hun ouders, broertjes en zusjes. Alles wordt er in het werk gesteld om enerzijds de zieke kinderen te omringen met de nodige medische zorgen, maar anderzijds ze de kans te geven om zich volledig uit te leven als kind. Bezoekers kunnen Villa Pardoes sponsoren door hun plastiek leeggoed in de voorziene bakken aan de restaurants te deponeren in plaats van het statiegeld op te vragen.
Wie slecht te been is, kan aan de ingang een rolstoel lenen. Nieuw zijn de scootmobiels die eveneens te huur zijn en wat voor menig bezoeker, zeker jongere, een lagere drempel is om er gebruik van te maken. Het Efteling Theater is voorzien van een ringleiding voor slechthorenden. Daarnaast zijn er ongeveer 200 gehandicaptenparkeerplaatsen en bij de meeste attracties is er een aparte ingang voorzien. Drie attracties zijn niet toegankelijk omdat het te moeilijk is om mensen die niet zelfredzaam zijn te evacueren. Bij Droomvlucht wordt er een Virtuele Droomvlucht als alternatief aangeboden.
Speelbos Nest is een nieuw speelbos ontworpen met speciale aandacht voor kinderen met een beperking. Alles is er goed toegankelijk met de rolstoel. Regelmatig is er animatie met speciale aandacht voor kinderen met autisme die zich hier ook kunnen terugtrekken in een rustig hoekje. Felle kleuren zorgen ervoor dat kindjes met een visuele handicap zich beter kunnen oriënteren.
Om van de voorzieningen voor bezoekers met een beperking gebruik te kunnen maken, heb je wel een faciliteitenkaart nodig, die je moet aanvragen, invullen en nadien downloaden en opslaan of printen. Deze kaart is persoonsgebonden en alleen geldig voor de duur van het toegangsbewijs. Tijdens de aanvraag verklaar je dat je niet in staat bent om de attracties via de gewone wachtrij te bezoeken. Je geeft aan of je de attractie zelfstandig kunt bezoeken, met behulp van een begeleider of eventueel een attractiemedewerker.
PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Attractiepark Efteling | Internet: efteling.com
In de gratis Efteling-app vind je een plattegrond met o.a. alle attracties, de snelste routes van de ene naar de andere attractie, de wachttijden en kan je een tafeltje in één van de Efteling-restaurants reserveren.
📌 PIN nu en plan later
Foto’s: © Frans Oyen
Laat een bericht achter