valkenburg_wellness_thermae-2000

Heerlijk wellnessen in Valkenburg

Het Nederlandse mergelstadje Valkenburg aan de Geul ligt vlakbij het drielandenpunt tussen Nederland, België en Duitsland. De heuvelachtige, groene omgeving is de perfecte uitvalsbasis voor een weekendje wandelen of fietsen. Stramme spieren kun je achteraf laten verwennen in het bekende kuuroord Thermae 2000.

Heuvels in Nederland
Nederland mag dan zo plat als een vijg zijn, het Heuvelland rond Valkenburg is dat allerminst. De regio staat dan ook bekend als Nederlands populairste locatie voor wielerevenementen.  In en rond Valkenburg vonden verschillende wereldkampioenschappen  plaats, passeerden twee etappes van de Tour De France en in 2009 fietsten de Vuelta-rijders er doorheen. Op de top van de Cauberg, waar de Amstel Gold Race ieder jaar finisht, ligt het wellnesshotel Thermae 2000. Het is al enkele jaren uitgeroepen tot beste kuuroord van Nederland.

Center Parcs voor onthaasters
Thermae 2000 werd in 1989 door twee fysiotherapeuten gebouwd op drie thermale bronnen.  De idyllische ligging, op een heuvelflank middenin het groen, trekt  jaarlijks zo’n 220.000 bezoekers en 35.000 hotelgasten aan. In de trapsgewijze architectuur, onder een grote glazen dak, kun je genieten van 9 verschillende sauna’s, 2 stoombaden, binnen- en buitenzwembaden , een wildwaterbaan, whirlpools en een relaxbioscoop. Een high-class-versie van Center Parcs, maar dan zonder joelende kinderen en golfslagbad.

valkenburg thermae 2000

Heerlijk om bij koudere buitentemperaturen in het dampend buitenzwembad te plonsen

Van de slaapkamer naar het zwembad
We hebben voor het driedaagse arrangement gekozen, dat twee overnachtingen in het aangrenzende Thermaetel en drie dagen toegang tot de thermen bevat. Gewapend met badjas en handdoek staan we in een paar tellen van aan de ontbijttafel tot aan de rand van het zwembad. De vele hoekjes en kantjes zorgen ervoor dat je ondanks het grote aantal bezoekers geen echte drukte ervaart. Baden gebeurt in zwempak of bikini, maar in het saunagedeelte moeten de kleren uit.

valkenburg thermae 2000

Relaxen in de sauna

Volledige verwennerij
Ook als je niet in het hotel overnacht, kun je voor ongeveer € 30 (de prijs ligt enkele euro’s duurder tijdens het weekend) een hele dag gebruik maken van de wellnessfaciliteiten. Een hele redelijke prijs als je ziet wat je er allemaal voor in de plaats krijgt. Wil je jezelf helemaal laten gaan, dan kun je nog een massage of lichaamsverzorging bij bestellen.  Wie het uitgezwete vocht of de weggezwommen kilo’s terug wil aanvullen, kan daarvoor terecht in vier – ietwat prijzige – cafés en brasseries.

valkenburg thermae 2000

’s avonds zijn de buitensauna’s romantisch verlicht

Actief Heuvelland
Om te ontspannen moeten er uiteraard eerst inspanningen geleverd worden, en daar is het Heuvelland uitermate geschikt voor. Op het hooggelegen plateau heb je schitterende verzichten over de regio. In de lagere delen domineren holle wegen, kabbelende riviertjes, bossen en weilanden het landschap. De Stichting Natuur en Milieu bekroonde het Geul- en Gulpdal met vijf sterren, omwille van haar hoge belevings-, ecologische en cultuur-historische waarde.

Land van Maas is grotten en kastelen
Zuid-Limburg heeft  door zijn roerige verleden de grootste kastelendichtheid van Nederland. De regio telt een 250 km lang ondergronds gangenstelsel, waarin je kunt wandelen en mountainbiken. Gedetailleerde wandel- en fietskaarten zijn te koop voor  in alle VVV-infopunten. Pik er zeker een thematische wandeling uit, zoals de Wandeling kastelen, parken en tuinen of de Sittardse Toon Hermans Wandeling. Voor fietsers werden bloesemtochten en wijnfietsroutes uitgestippeld en wielrenners kunnen wielerklassiekers als de Amstel Gold Race in hun eigen tempo overdoen.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Wellness en overnachten  | Thermae 2000
Toerisme Valkenburg
Toerisme Zuid-Limburg
Actief
Wandelroutes
| Internet: www.wandelgidszuidlimburg.com
Scooter-verhuur | Internet: www.scooterverhuurlimburg.nl
Blote voetenpark | Internet: www.blotevoetenpark.nl
Bootje varen op de Maas | Internet: www.stiphout.nl
Bezoek aan het drielandenpunt | Internet: www.drielandenpunt.nl
Kano en rafting | Internet: www.kanomaastricht.nl – www.kajakmaasland.be

Foto’s: © Thermae 2000

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *