familievakantie in Oostenrijk

Getest en goedgekeurd: met een peuter op familievakantie in Oostenrijk

Sankt Johann Im Pongau staat vooral bekend als familievriendelijk skigebied, maar ook in de zomer kunnen kinderen én volwassenen zich er uitleven. Kabelbanen, een sp(r)ookjesberg, wandelroutes tussen de bomen… Deze familievakantie in Oostenrijk biedt voor ieder wat wils.

familievakantie in Oostenrijk

Op avontuur met de trein voor een familievakantie in Oostenrijk
Sankt Johann Im Pongau mag met iets meer dan 10 000 inwoners dan een eerder bescheiden provinciestad zijn, je kan er wel degelijk met de trein naartoe vanuit België. Eerst spoor je van Brussel-Zuid naar Frankfurt, van daaruit naar Salzburg en dan zit je binnen het uur in de Oostenrijkse bergen. Als alles goed gaat, ben je met 10 uur treinreizen op je bestemming. Nog leuker: er rijdt ook een nightjet, of slaaptrein! Wees wel op tijd met boeken, tijdens onze lastminutetrip voor deze familievakantie in Oostenrijk waren alle plaatsen voor de nachttrein al bezet.

En we herhalen: als alles goed gaat. Op onze heenreis verliep de reis vlekkeloos en in dat geval zijn wij grote fan van reizen met de trein. De peuter heeft meer plaats om rond te lopen, iedereen kan een boekje lezen, geen files of parkeerstress.

Jammer genoeg liep onze terugreis volledig in het honderd. En fair is fair, daar had Oostenrijk bitter weinig mee te maken, maar wel de (beruchte) Deutsche Bahn. Meerdere treinen bleken afgeschaft, hadden serieuze vertragingen, of stopten gewoon in het midden van hun traject. Na een vervangende busrit, strandden we in een Duits gehucht met een veel te vermoeide peuter. Wij besloten dan ook de handdoek in de ring te gooien, een taxi naar Aken te nemen en ons daar te laten oppikken door onze ouders (dank u, mama en papa!).

Reizen met de trein, het is een avontuur op zich. En zonder kleine peuter zouden we het zo opnieuw doen, maar op deze manier was het wel heel stressvol reizen, jammer.

Ontspannen in alle luxe
Gelukkig hadden we net een zalig ontspannende vakantie met de familie achter de rug en konden we alles wat meer relativeren. Alleen al ons hotel, Alpina Alpendorf, bleek een oase van rust én – niet onbelangrijk – helemaal afgestemd op kinderen.

familievakantie in Oostenrijk

Een kinderbedje met eigen beddengoed, elke avond een kinderbuffet met verschillende kindergerechten, kinderservies, een hoge stoel en een slab die al klaar hangt. Daarnaast zijn er meerdere zwembaden: een echt kinderbadje, een groot binnenzwembad, een kleiner bad met glijbaan en een prachtig buitenbad. Onze dochter heeft zich fantastisch geamuseerd in dit zwemparadijs, en wij ook!

Het hotel biedt daarnaast ook een kinderopvangdienst aan voor ouders die even nood hebben aan ontspanning zonder kinderen. Zowel een crèche voor kinderen van 0 tot 3 jaar als opvang voor de grotere kinderen in een mini club.

familievakantie in Oostenrijk

Actieve familievakantie in Oostenrijk
Mooi weer en een zalig zwembad, toch betekent dat niet dat we een week hebben liggen luieren. Dat zou ook zonde geweest zijn, want Sankt Johann Im Pongau heeft veel te bieden. Voor de sportievelingen onder ons is er een prachtig golfterrein aan de voet van de bergen en om het ook voor kinderen leuk te houden is er een nieuw minigolfterrein. Elke hole beeldt een belangrijke bezienswaardigheid uit de buurt uit, leuk om inspiratie op te doen.

Natuurlijk biedt Sankt Johann ook tal van prachtige wandelingen. Wij hebben niet de grootste dagtrips gemaakt met onze tweejarige peuter en zwangere buik, maar genoten wel van de zogeheten panoramaweg. Een korte hike tussen de velden en bomen, langs maar liefst 30 verschillende boomsoorten.

Eén van de hoogtepunten van onze trip? Een bezoek aan de Liechtensteinklamm! Een kloof waarvan de eerste kilometer te bezoeken valt tussen mei en oktober. In topmaanden juli en augustus ben je zeker niet de enige bezoeker: op hoogdagen beklimmen maar liefst 2 800 mensen de helixvormige trap naar de smalle kloof. Het schouwspel van helderblauw water, rotsen en een waterval is dan ook echt de moeite. Je hebt geen uitzonderlijke conditie nodig, maar weet wel dat je 400 trappen betreedt in de kloof.

familievakantie in Oostenrijk

Spoken vangen
Sankt Johann Im Pongau doet ook zijn best om de plek waar in de winter wordt geskied ook in de zomer om te toveren tot een familievriendelijke bestemming. En dat is meer dan geslaagd! Wanneer het ijs en de sneeuw gesmolten zijn op de Gernkogel komen de aarde-, water-, lucht- en vuurgeesten tot leven op de zogeheten “Geisterberg” of “Ghost Mountain”.

familievakantie in Oostenrijk

Met de kabelbaan bereik je de spookberg op 1 800 meter hoogte. Van daar neemt de spookjestrein je nog verder mee richting top van de berg. Kinderen krijgen een verzamelkaart met stickers waarbij ze bij elke halte een stickertje op de juiste plaats kunnen plakken. Zo brengen we een bezoek aan de trollen, heksen, zeemeerminnen en elfjes. Speeltuigen en een heus speelkasteel staan verspreid opgesteld over de berg. Meer dan genoeg te zien en onze dochter kijkt haar ogen uit! Voor haar is dit, samen het zwembad, hét hoogtepunt van de familievakantie in Oostenrijk.

Sunrise Yoga
Ouders die nog meer tot rust willen komen kunnen zich in Sankt Johann wagen aan een yoga-sessie. Wij probeerden de sunrise yoga uit: om 7u30 op de mat met zicht op de Oostenrijkse bergen. De lesgeefster spreekt je rustig toe, doet ademhalingsoefeningen en doorloopt daarna verschillende yogaposes. Een combinatie van inspanning en ontspanning die deugd doet. De lessen zijn toegankelijk voor zowel beginners als meer gevorderde deelnemers.

Salzburg
Helemaal ontspannen en opgeladen vatten wij de rest van onze trip naar Salzburg aan. Een uurtje treinen vanuit Sankt Johann brengt je naar de romantische Oostenrijkse stad. Een citytrip is net wat uitdagender met een peuter, maar de vele musea, kastelen, cafés en leuke winkeltjes maken ook deze trip meer dan de moeite waard.

Ons hoogtepunt? Een bezoek aan Schloss Hellbrun en de wasserspielen. Laat je verrassen door fonteinen, waterpartijen en bewegende beeldjes. En let op, je gaat niet droog naar huis!

Extra tips
Voor mensen die een bezoek aan de regio nog willen uitbreiden: bezoek de zoutgrotten in Hallein en het daarbijhorende Keltische museum. Het werd ons door verschillende mensen aangeraden, maar jammer genoeg zijn kinderen onder de vier jaar niet toegelaten.

Ook de grootste ijsgrotten ter wereld liggen op minder dan een uurtje treinen van Salzburg en zouden naar verluid erg de moeite zijn (let wel, ze zijn enkel in de zomer te bezoeken).

Geschiedenisfanaten onder ons kunnen een bezoek brengen aan het (omstreden) “vakantieverblijf” van Hitler net over de Duitse grens: het “Arendsnest”. Vanuit Salzburg kan je er met de bus naartoe en er zijn ook verschillende organisaties die geleide tours aanbieden.

Deze extra tips staan allemaal nog op ons lijstje, wij zijn van plan over een paar jaar nog eens terug te keren naar deze heerlijke Oostenrijkse regio voor nog meer cultuur, ontspanning en Sachertorte.

Beleefde jij al ook een familievakantie in Oostenrijk?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Ontdekte je er nog andere leuke plekjes of beleefde je een bijzonder moment. Deel het met ons in een opmerking hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Sankt Johann Im Pongau | Internet: josalzburg.com
Toerisme Salzburg | Internet: salzburg.info/en
Salzburg Card | Internet: Salzburg Card : Salzburg all-inclusive offer
Toerisme Salzburgerland | Internet: salzburgerland.com/nl
Toerisme Oostenrijk | Internet: austria.info/nl
Bezienswaardigheden en activiteiten
Minigolf Sankt Johann | Internet: JOAdventure Minigolf 
Liechtensteinklamm | Internet: Liechtensteinklamm 
Geisterberg | Internet: Geisterberg im St. Johanner Alpendorf 
Yoga, Xund & Fit | Internet: Xund & Fit Aktivprogramm 
Overnachten
Hotel Alpina Alpendorf: Alpendorf 8 | A-5600 St. Johann – Alpendorf | Tel: +43 6412 8282 | Internet: sporthotel-alpina.com
Hotel Cocoon Salzburg | Internet: cocoon-hotels.de/de/cocoon-salzburg
Transport
Nightjet | Internet: nightjet.com/nl/reiseziele/oesterreich
NMBS | Internet: Oostenrijk met ICE en ÖBB Nightjet | NMBS Internationaal (b-europe.com) 

? PIN nu en plan later

familievakantie in Oostenrijk

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *