salzburg citytrip

Salzburg is meer dan de Sound of Music en Mozart

Austriantime staat synoniem voor genieten. Gedurende acht dagen gaat reisreporter Bruno op zoek naar unieke plekken en momenten in enkele Oostenrijkse plaatsen en regio’s. De laatste stop, Salzburg, verovert meteen zijn hart. Verwijzend naar de Sound of Music neemt hij afscheid: “I hate to go and leave this pretty sight”!

Salzburg raakt meteen je hart. Zelden voelde ik me zo verliefd op een stad!

Waar klassieke muziek en een musical de wereld veroverde
Salzburg doet de meesten wellicht spontaan denken aan de wereldvermaarde componist Mozart. Of is de filmset van de Sound Of Music hét beeld van Salzburg voor ons? Want steevast entertaint de familie von Trapp Vlaanderen tijdens de kerstdagen op TV. Als afsluiter van mijn Austriantime roadtrip bezoek ik Salzburg in de voetsporen van de Nederlandse gids Sandor. De stad bruist van liefde en romantiek weet hij me te vertellen. En hij kan het weten, want hij verloor hier zijn hart aan zijn vrouw.

salzburg citytrip

Shloss Mirabell is één van de schitterende decors uit de Sound of Music

Op de set van de Sound of Music
Schloss Mirabell, één van de ‘open’ filmsets uit de Sound of Music mag niet ontbreken tijdens je citytrip Salzburg. De prachtige tuin trekt veel bezoekers en net als de von Trapp kinderen huppel ik zingend rond de fontein. Snel maak ik een selfie om aan mijn moeder te laten zien! Onderweg vertelt Sandor boeiende verhalen aan de (te) vele mooie monumenten en gevels. Met de gedachte morgen te moeten vertrekken weet ik nu al dat mijn tijd te beperkt is.

salzburg citytrip

Langs de brug der verliefden naar de ‘altstadt’

Met open mond gapen we over de skyline
Langs de ‘brug der verliefden’ begeven we ons naar Altstad Salzburg. Sandor belooft ons een panorama over de stad dat slechts enkele locals kennen. Langs de Getreidegasse, dé charmantste winkelstraat, leidt Sandor ons naar de Mönchsberglift om zo de Mönchsberg te bereiken. Wandelen kan ook. Tip: koop een Salzburgcard en gebruik gratis de lift. Bovendien heb je vrije toegang tot vele bezienswaardigheden zoals het Museum der Moderne op deze heuvel. Even later staan we met open mond over de stad te kijken.

salzburg citytrip

Van een weinig bekend uitzichtpunt turen we eindeloos over Salzbrug

Bierschuim en foodbars
Tijd voor een werk van barmhartigheid zegt de gids knipogend: de dorstigen laven. Daarvoor bezoeken we de Augustiner Braustubl. Naar eigen zeggen is dit de grootste biertempel van Oostenrijk met eigen brouwerij. Verspreid over vijfduizend vierkante meter vind je er vijf grote ‘drinkzalen en een gang met verschillende foodbars. Aan deze eettentjes bestel je hartige gerechten om te eten bij een biertje. Zelf je lunchpakket of picknick meebrengen mag ook, zolang je maar een pint bier koopt. Soms kan je er wel over de koppen lopen!

Pinten pakken in een stationshal
Wij nestelen ons in de lichtste zaal waar op zondagen vooral families picknicken. Het vertrek, vernoemd naar abt Nicolas, is de oude marmeren stationshal van Salzburg. Het interieur kreeg een tweede leven na de modernisering van het hoofdstation. Bij mooi weer kan je proberen een plaats te bemachtigen op het duizendvierhonderd zitplaatsen tellende terras. De avond sluiten we af met een diner op het rustigere terras van Krimpelstätter. De keuken serveert lekkere traditionele gerechten. De tafelspitz, een Oostenrijks rundvleesgerecht, smaakte me zeer.

salzburg citytrip

Bezoek aan Mozart’s geboortehuis – De niet te versmaden enige echte Mozartkugln

De enige echte en onweerstaanbare Mozartkugeln
Omdat Mozart niet mag ontbreken op onze citytrip gaan we op onze laatste dag langs zijn geboortehuis. Onderweg krijgen we van Sandor de enige echte en onweerstaanbare Mozartkugeln. Alle andere Mozartsnoepjes smaken ook lekker, doch ze zijn niet authentiek erkend als origineel en streekproduct. Let dus op dat papiertje! Op weg naar Burcht Hohensalzburg passeren we nog enkele toppers als de Dom en het Salzburger Residenz. Wij ‘sjesen’ met de Festungsbahn naar boven. Zowel het bergtreintje als de toegang tot de burcht is gratis met de Salzburgkaart.

salzburg citytrip

Vanaf Festung Hohensalzburg geniet je prachtige vergezichten

Het witte goud van Salzburg
Eindeloos tuur ik vanaf de kasteelmuren over de regio en de stad. Het machtige Prinsaartsbisdom Salzburg bouwde Festung Hohensalzburg en regeerde vanuit wat zou uitgroeien tot één van de grootste vestingen in Europa. Weetje: niet geld of juwelen maar zout was het belangrijkste betaalmiddel in die tijd! En daar bezaten ze hier letterlijk hopen van. Daarmee leg je direct de link naar ‘salz-burg’! Sinds de eerste steenlegging in de elfde eeuw onderging het fort vele metamorfoses.

salzburg citytrip

Ook blogster Sofie van wonderfulwanderings.com is onder de indruk van de vergezichten

Met de fiets naar een buitenissig buitenverblijf
Die aanpassingen en uitbreiding zijn in beeld gebracht zodat je duidelijk kan zien hoe de burcht groeide tot zijn huidige omvang. Tijdens de rondgang wisselen rijkelijk gedecoreerde kamers af met tijdelijke en vaste tentoonstellingen. Zo verneem je meer over de geschiedenis en het leven in het kasteel en de stad. Tijd om naar andere rijkelijke bezienswaardigheden te trekken. Of beter gezegd te fietsen. Met een huurfiets pedalen we naar Schloss Hellbrun, het excentriek buitenverblijf prins-aartsbisschop Marcus Sittikus von Hohenems.

salzburg citytrip

Shloss Leopoldskron: nog één van die vele mooie buitenlocaties van de Sound of Music

Romantiek in de tuin van Schloss Leopoldskron
Onderweg stoppen we bij Schloss Leopoldskron. Rinkelt daar een belletje ? Het rococo paleis vormde één van de buitenlocaties voor de Sound of Music. Nu doet het statige optrekje dienst als hotel. Wij bewonderen het geheel vanaf de overkant aan de kasteelvijver of Leopoldskron Weiher. Met enige fantasie zie je Maria rond paraderen terwijl Liesl en Rolf hun liefde bezingen. Onderweg lunchen we op het lieflijke tuinterras van het Gwandhaus. Het gracieuze huis is eigendom van het prestigieuze kledingmerk Gössl, gespecialiseerd in traditionele Oostenrijkse klederdracht: lederhosen en dirndls.

salzburg citytrip

Lederhosen en dirndls zijn nog steeds populair vernemen we bij het prestigieuze kledingmerk Gössl

Verbluffende waterspelen en een plezierpaleis
Ik neem even een kijkje, maar van het dure prijskaartje schrik ik. De kleding is wel handgemaakt en bedoelt om een leven lang mee te gaan. Op naar Schloss Hellbrun de laatste halteplaats van onze reis. De landheer liet het plezierpaleis bouwen als buitenverblijf om er zijn entourage te overbluffen en animeren. De waterspelen zijn inderdaad verbluffend wanneer je beseft dat alles werkt op pure waterkracht en geen enkele andere energietoevoer. Onzichtbare  fonteinen spuiten op onverwachte momenten.

salzburg citytrip

In Shloss Hellbrun val je van de enige verbazing in de andere!

Waarom je moet terugkomen naar Salzburg
De topattractie is wellicht het mechanisch muziekspelende watertheater. We mogen even een kijkje nemen achter de schermen en zijn allen onder de indruk hoe iemand zo’n ingenieus systeem kon bedenken in de zeventiende eeuw. In het park staat het glazen paviljoen uit de Sound of Music waarin vele intieme, zeg maar liefdevolle, gesprekken gevoerd werden. De musical is alom aanwezig en misschien daarom wel het visitekaartje van Salzburg. Maar de stad heeft zoveel meer te bieden dat terugkomen een verplichte optie is.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme  Salzburg
Toerisme Salzburgerland  | Nederlandstalige website
Toerisme Oostenrijk |Met meer info over Austriantime beleving
Overnachten
Motel One Salzburg – Mirabell | Alpenstrasse 92-94, 5020 Salzburg
Zien en doen
Schloss Mirabell | Mirabellplatz, Salzburg
Mönchsberg (lift)
Geboortehuis Mozart | Getreidegasse 9, Salzburg
Burcht Hohensalzburg | Mönchsberg 34, Salzburg
Schloss Leopoldskron | Leopoldskronstrasse 56-58, 5020 Salzburg
Gössl |  Morzger Strasse 31, Salzburg
Schloss Hellbrun | Fürstenweg 37, Salzburg
Eten en drinken
Augustiner Braustubl | Lindhofstrasse 7, Salzburg | Heel het jaar geopend behalve op kerst- en nieuwjaarsdag
Krimpelstätter | Müllner Hauptstrasse 31, Salzburg
Gwandhaus | Morzger Strasse 31, Salzburg
Bereikbaarheid
Met de wagen | Afstand Brussel – Salzburg: 895 kilometer
Met het vliegtuig vanuit Salzburg | Wij vlogen met German Wings vanuit Salzburg rechtstreeks naar Brussels Airport.

Foto’s: © Bruno Loockx

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *