ijsgrot eisriesenwelt

Op avontuur in de grootste ijsgrot ter wereld

Austriantime staat synoniem voor genieten. Gedurende acht dagen gaat reisreporter Bruno op zoek naar unieke plekken en momenten in enkele Oostenrijkse plaatsen en regio’s. Aangekomen in het frivole Salzburgerland wil hij absoluut het prachtig schouwspel van licht en ijs zien in de grootste ijsgrot ter wereld: Eisriesenwelt.

Duizendvijfhonderd trappen en evenveel indrukken leiden me langs spectaculaire ijskamers.

Op naar de grootste ijsgrot ter wereld
Water speelt een belangrijke rol in Salzbugerland, zo informeert me de toeristische website. Water kan verfrissend zijn, kristalhelder of ijskoud ijs. Dat laatste element, ijs, maakt de zesde dag van mijn Austriantime roadtrip bijzonder. Hier vind je namelijk de grootste ijsgrot ter wereld: Eisriesenwelt.  De wandeling er naartoe belooft spectaculaire vergezichten. Verrassend, want ik verwachtte de ingang aan de voet en niet in de ‘top’ van een berg. Eenmaal de auto geparkeerd zijn mijn blogmakkers en ik klaar voor het ondergronds ijsavontuur!

Hohewerfen

Gracieus kijkt het Hohewerfen fort uit over de Salzachvallei

Pronkerig prijkt het Hohewerfen fort boven de Salzachvallei
Majestueus prijkt achter ons, in de Salzachvallei, het Hohewerfen fort. Op een steile heuvel priemt als het ware één van de mooiste Oostenrijkse kastelen boven alles uit. Het negenhonderd jaar oude versterkte kasteel is goed bewaard en de moeite om te bezoeken. Helaas ontbreekt me de tijd hiervoor en moet ik het stellen met het fraaie postkaartzicht. Dus stappen we naar het 1.000 meter hoog gelegen bezoekerscentrum. Tot haast vervelens toe waarschuwen er bordjes voor de vrieskou in de grot.

ijsgrot eisriesenwelt

Achter elke bocht verschijnt steeds een fenomenaal uitzicht!

Lunchen in honderd jaar oude berghut
Nonchalante toeristen in T-shirt of hemd die de waarschuwingen negeren worden onverbiddelijk teruggestuurd om iets warmers te gaan zoeken. Wie wil kan het hele traject naar de ijsgrot wandelen. Wens je wat energie te bewaren? Kies dan zoals wij voor de kabellift die je ruim 500 meter hoger voert. Het zonnige terras van het bijna honderd jaar oude Oedl-Haus is een ideale plaats om iets te drinken of te eten. Het prachtige panorama krijg je er gratis bij!

ijsgrot eisriesenwelt

Het lijkt wel of de weg regelrecht verdwijnt in een wijd opengesperde mond.

Sensationele zichten leiden naar de ijsgrot
Oorspronkelijk diende het huis, bij opening in 1924, als beschermhut voor bergwandelaars. Later kwamen daar diensten bij als een droogruimte, slaapzaal, sanitair en een eetplaats. De pasta kan ik je er alvast aanbevelen. Voorzien van extra calorieën stappen we nog zo’n half uurtje om de toegang te bereiken op een hoogte van 1641 meter. Het slingerende pad, uitgehouwen in de rotswand, zorgt voor spectaculaire zichten. Van ver lijkt het wel of de weg regelrecht verdwijnt in een wijd opengesperde mond.

ijsgrot eisriesenwelt

Het in de rotswand uitgehouwen slingerende pad zorgt voor spectaculaire zichten.

Duizendvijfhonderd trappen door koude en donkere kamers
Wachtend op onze beurt om binnen te mogen, neem ik de tijd om nog enkele foto’s te schieten. In de grot zijn foto’s nemen of filmen verboden. Als de deuren openen, raast een ijskoude wind over ons. Het lijkt wel of we een enorme vrieskamer binnenstappen. Verschillende bezoekers krijgen een mijnlamp toegestopt omdat nergens elektrische verlichting aanwezig is. De gids vertrouwt ons toe dat de wandeling niet minder dan duizendvijfhonderd trappen telt. Zevenhonderdvijftig treden omhoog en evenveel naar beneden grapt hij.

ijsgrot eisriesenwelt

Duizendvijfhonderd trappen en evenveel indrukken leiden me langs spectaculaire ijskamers © Eisriesenwelt

Indrukwekkende ijsstructuren verdringen de koude
We zullen dan ruim één van de tweeënveertig kilometer gezien hebben die Eisriesenwelt telt. Onderweg verlicht de gids regelmatig een ijskamer waarbij indrukwekkende ijsstructuren zichtbaar worden. Met wat fantasie herken je figuren en dieren in de natuurlijk gevormde sculpturen. De verwondering doet je algauw de koude, die rond het vriespunt schommelt, vergeten. Eenmaal opnieuw buiten voelt de temperatuur tropisch aan. Ben je goed te been en in Salzburg of Salzburgerland? Dan raad ik je dit ijskoud avontuur warm aan!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Salzburgerland | Nederlandstalig
Toerisme Oostenrijk |Nederlandstalige website met meer info over de Austriantime beleving
Overnachten
Motel One Salzburg – Mirabell | Alpenstrasse 92-94, 5020 Salzburg
Zien en doen
Eisriesenwelt | Eishohlenstrasse 30, 5450 Werfen
Kasteel Hohenwerfen | Burgstrasse 2, 5450 Werfen
Eten en drinken
Oedl Haus | Tel: +43 (0)6 468 524 812
Bereikbaarheid
Met de wagen | Afstand Brussel – Werfen: 960 km
Met het vliegtuig vanuit Brussel | Wij vlogen met Lufthansa vanuit Brussels Airport via Frankfurt naar Innsbruck. Daarna huurden we een wagen bij Sixt om onze roadtrip te vervolgen.

Foto’s: © Bruno Loockx

Over deze auteur

Deze fervente fietser verkende de grenzen van België, ontdekte de Straffe cafés en proefde van de Straffe streekbieren. In de artikels van Bruno Loockx lees je mee over de schouders van deze straffe levensgenieter en gunt hij je een kijk op zijn avonturen in ons land en ver daarbuiten.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *