Getest en goedgekeurd in Zwitserse Adelboden: overnachten in een iglo

‘Wintersporten in Zwitserland is anders’, zegt reisreporter Tom. Dat komt, denkt hij, door de rustige mentaliteit van de Zwitsers in de eeuwenoude bergdorpen. Geen uitgelaten après-skitoestanden hier, maar gezellig met elkaar vertoeven met zicht op de besneeuwde bergpieken. En op die witte bergen gingen wij overnachten in een iglo.

Buitenbad Hotel The Cambrian Adelboden

Stomende buitenbaden als op een postkaart
Hoogtepunt van deze reis in het Zwitserse Berner Oberland moet het overnachten in een iglo worden. Maar voor het zover is, dompel ik mij in Hotel The Cambrian in Adelboden voor het ontbijt nog even onder in het stomende buitenbad. Het bijbehorende plaatje van mistige damp met bergen op de achtergrond, is zelfs bekend in Azië. Dat vertellen mij twee koppels uit Maleisië. Het was voor hen de belangrijkste reden om dit hotel te boeken. Wanneer ik na mijn ontbijt door de ramen naar het bad kijk, zie ik ze nog genieten.

Skiën, langlaufen en sleeën in een skidomein
Het skidomein van Adelboden-Lenk bestaat uit 8 skigebieden. Het hoofdgebied met 81 km pistes ligt tussen Adelboden en Lenk. Voor mij bevinden zich hier de meest uitdagende afdalingen. Het huisdomein van Lenk met 42 km pistes is gemakkelijker en eerder familiaal van sfeer. Kandersteg maakt ook deel uit van het domein. Dit wintersportoord behoort tot de Zwitserse top 3 van de langlaufgebieden. Een mooie break is ons slee-avontuur op de Tschentenalp. Dan is iedereen weer even kind. De gondel daar naar toe vertrekt vlakbij ons hotel.

Gezellige sfeer zonder opzichtig toerisme
De Nederlandse Marieke is onze skilerares. Zij verzeilde hier tien jaar geleden dankzij een tip van een Nieuw-Zeelandse skileraar. Die vertelde haar dat je in Zwitserland goed kan verdienen en dat er ook nog respect is voor skileraren. Daarin onderscheidt Zwitserland zich echt van veel andere wintersportbestemmingen. Marieke is blij dat het toerisme de dorpssfeer niet te veel heeft aangetast. Hier kun je nog de koeien horen loeien in de stal en welgestelde wintersporters etaleren hun rijkdom niet te opzichtig. Bovendien zijn de pistes fantastisch, goed geprepareerd en heerlijk breed.

Adelboden

Pasta met appelmoes
Voor we vandaag verhuizen naar ons iglohotel op de Engstligenalp ontdek ik nog een gastronomisch weetje over hoe Zwitsers hun pasta bolognese opfleuren. Ze doen er steevast appelmoes bij. Volgens onze gastheer is dat hier een heel gebruikelijke combinatie. Interessant, maar ik pas voor deze specialiteit. Naar de gondel van Engstligenalp is het maar een busritje van tien minuten. Ik merk in de groep toch wel enige nervositeit over wat ons te wachten staat. De vrees voor een ijskoude nacht is groot.

Overnachten in een iglo

Overnachten in een iglohotel
Wanneer we, op tweeduizend meter, naar ons iglohotel wandelen, merk ik het aanvankelijk niet eens op. Het is gewoon een sneeuwheuvel in het witte landschap waar meerdere heuvels zijn. Pas bij het rondwandelen, zie ik een houten deur. Binnen is de iglo veel groter dan ik dacht. Er is een ruime lounge met een zithoek en een bar gemaakt van ijsblokken, daarachter een lange gang met aan weerskanten kamers. Er zijn vijf 2-persoonskamers en drie 4-persoonskamers. Speciaal zijn de decoraties die zijn aangebracht op de sneeuwwanden.

Overnachten in een iglo

Opgespoten sneeuw rond enorme ballon
De eigenaar legt uit dat het hotel in negen dagen is gebouwd, volgens een systeem waarbij op enorme ballonnen sneeuw is gespoten. Zodra de sneeuw hard wordt, haalt men de ballonnen weg. Het sneeuwplafond boven mijn bed is maar liefst een meter dik. Dat is in elk geval goed voor de isolatie, want met de koude valt het reuze mee. Maar, we liggen nog niet in bed, eerst gaan we eten in het verderop gelegen iglo-restaurant.

Overnachten in een iglo

Kaasfondue met kirschdoop
Het iglo-restaurant telt 200 zitplaatsen, verdeeld over een 8-tal zaaltjes. Kaasfondue is het enige gerecht op de kaart. Tijdens de vier maanden dat het restaurant open is, dopen zo’n 150 000 liefhebbers hun stukjes brood in de gesmolten kaas. Correctie, vooraf dopen in een glaasje kirsch, met 40% alcohol, is ook mogelijk. Ik doe dat iets te heftig. De bedoeling is dat het stukje brood de kirsch licht aanraakt, niet voor de helft opzuigt, zoals ik per ongeluk deed. Dat is absoluut een sterke smaakervaring.

Overnachten in een iglo

Verwarmen met je eigen lichaamswarmte
Tijdens het eten houden we weliswaar onze jassen aan, maar ik hoor ook niemand klagen over de kou. Om na het eten ons iglohotel te vinden, hoeven we geen zaklantaarns te gebruiken. Overal branden er lichten. In onze kamer zijn ook stopcontacten zodat ik mijn smartphone kan opladen. En dan komt het moment van uitkleden. Een belangrijke regel, is ons verteld, houd zo min mogelijk aan, enkel ondergoed is prima. Door je eigen lichaamswarmte verwarmt het bed het snelst. Om naar het toilet te gaan, moet ik naar een gebouwtje naast de iglo, daar zijn ook de douches.

Overnachten in een iglo

Overnachten in een iglo als vuurdoop
Ik heb prima geslapen. Voor ik naar het ontbijt ga, drink ik eerst een kopje thee in de iglo-lounge. Zo raak ik in gesprek met een jong Zwitsers koppel. Volgende maand gaan ze trouwen. Het was al een lange wens van vooral haar om eens in een iglo te overnachten. “Als we dat samen overleven”, lacht zij, “dan kunnen we de wereld aan”. Hij grinnikt: “Ja, het was mijn vuurdoop”. Het is hem enorm meegevallen, geeft hij toe. “Het was een zéér bijzondere romantische ervaring”.

Ging jij al overnachten in een iglo?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring.
Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Adelboden-Lenk-Kandersteg | Internet: meine-berge.ch/de
Toerisme Zwitserland | Internet: myswitzerland.com
Vervoer
Met de trein | Reisreporter Tom spoorde vanaf Brussel, via Parijs en Bazel naar Frutigen. Het laatste stukje naar Adelboden ging met de bus. Totale reistijd ca 8 uur. In Zwitserland gebruikt hij de Swiss Travel Pass. Geldig voor trein, bus en boot en met 50 procent korting op de meeste bergtreinen. Bovendien gratis toegang tot ruim 500 musea. Voor meer info: rail.myswitzerland.com/#/nl/home
Overnachten
The Cambrian Adelboden | Internet: thecambrianadelboden.com
Iglo-hotel-restaurant EngstligenAlp | Internet: engstligenalp.ch

? PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *