Alle dagen kerst in Bettmeralp

Beeld je in, een oude kerstprentkaart met daarop dennentakken gebogen onder het sneeuwgewicht en zwaarbepakte witte daken. Of bedenk een winters decor waarin ouders en kinderen, dik aangekleed en voorzien van wollen handschoenen en een rode muts, kniediep dollen in de sneeuw. Dàt is Bettmeralp, waar elke winterdag Kerst lijkt!

Sporen naar autovrij geluk
Halfweg tussen Riederalp en Fiescheralp, in het Zwitsers kanton Wallis, ligt Bettmeralp in de ijskoude schaduw van de Aletschgletsjer. Deze laatste is de grootste ijsstroom van de Alpen en het smeltende hart van Zwitserland in het Jungfrau-AletschArena bergketen. Wie naar dit autovrij geluk wil sporen neemt de gondel beneden in het Betten Talstation. In welgeteld twintig minuutjes zoef je van 826 m naar 1.950 m hoog!

Niets dan sfeer op deze autovrije plek © Toerisme Zwitserland

Niets dan sfeer op deze autovrije plek © Toerisme Zwitserland

Dropping in feeëriek kersttafereel
Je ziet hier complete familiegeneraties die de gondel nemen richting sneeuwpret. Uitgelaten van winters geluk sjeest jong en oud met glijdende speeltuigen door het autovrije Bettmeralp. Overal zie ik vrolijke gezichten en dat verwondert me niet. Want wie eenmaal boven de gondel uitstapt, lijkt wel in een feeëriek kersttafereel gedropt. In het landschap lijken metershoge kerstbomen te kreunen onder pakken sneeuw.

Bettmeralp als nostalgisch kerstdecor
Niet alledaags voor ons maar hier heel normaal, doen de inwoners hun inkopen per slee. Onderweg stoppen ze om te nippen aan een dampend likeurtje als opwarmertje. Huizen bedolven onder dikke lagen sneeuw en gekleurd met groene deuren en rode raamkozijnen accentueren het kerstgevoel. Die sfeer versterkt nog bij mijn intrek in hotel Bettmerhof. Een houten chalet met knapperend vuur in de open haard en gezelschap dat me vrolijk uitnodigt.

Ontdek de regio als sneeuwschoenwandelend Niets dan sfeer op deze autovrije plek © Toerisme Zwitserland

Ontdek de regio als sneeuwschoenwandelend © Toerisme Zwitserland

Wintersport in ongerepte natuur
’s Morgens lonkt een maagdelijk witte natuur met prachtige skipistes. Ik treuzel niet langer om de latten aan te binden voor een paar uurtjes skiplezier. In de namiddag waag ik me zelfs aan een sneeuwwandeling met sneeuwschoenen. Vrolijk puffend en met rode wangen geniet ik van mijn winterse uitstap. Op het einde van de dag smul ik van een overheerlijke raclette met ‘pellepatat’ in het Bettmerhorn Restaurant. Ten slotte dommel ik ’s avonds in voor een open vuur en droom van deze ideale wereld.

Winters plezier van in de wieg
Ze kunnen amper lopen maar staan wel al op skilatten, die Zwitserse ukjes! Ze maken ongegeneerd plezier bij vriestemperaturen. Het aanbod voor een geslaagde wintervakantie is uitgebreid: half-pipe, freeride, fondski, alpijnse ski, gletsjertochten, sneeuwwandelingen met en zonder rackets, ski-parapente en sneeuwparken voor de kleinsten. Toboggan of vrolijk de berg afsleeën vervolledigen je sneeuwpret. Zelf was ik helemaal wild van de night ski fun.

Genieten van het uitzicht gaat in het panoramarestaurant Bettmerhorn © Pathara Buranadilok

Genieten van het uitzicht gaat in het panoramarestaurant Bettmerhorn © Pathara Buranadilok

Knipperende kerstballen
Tegen valavond neem ik de kabellift terug naar beneden. Amper een halfuur later is het al pikdonker. De straatlampen lijken van op afstand lichtgevende kerstballen. Door het heen en weer slingeren van dennentakken voor de lampen lijkt het alsof de lichten knipperen. Opnieuw  overvalt me die vrolijke kerststemming. Een kind naast me ziet in zijn verbeelding kerstpakjes hangen in de bomen.

Nog even een typisch Zwitsers éénpansgerecht
Natuurlijk hangen er geen pakjes in de bomen. Maar ik moet helaas wel inpakken. Vooraleer definitief te vertrekken proef ik nog van een typisch Zwitsers éénpansgerecht: Hafenchabis, een lams- of varkensvleesgerecht met kool. Dobberend op een modern rupsvoertuig geraak ik bij de gondel voor mijn traversée naar het dal. Met een afgeladen bergtreintje, vol met uitgelaten mensen, spoor ik terug huiswaarts en richting familie. Thuis wachten er wel pakjes onder de kerstboom! Maar toch, lang leve Bettmeralp, the better Alp!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Algemeen
Toerisme Valais/Wallis | Valais / Wallis promotion | Internet: www.valais.ch
Toerisme Aletsch Arena | Bettmeralp – Valais | Internet: www.aletscharena.ch
Toerisme Zwitserland | Internet: www.myswitzerland.com/nl-be/home.html
Eten & drinken
Restaurant Bettmerhorn | Specialiteit raclette | Internet: www.aletscharena.ch/life/gastronomy/restaurants/bettmerhorn-mountain-restaurant
Overnachten
Hotel Bettmerhof | Bettmeralp | [email protected] | Internet: www.bettmerhof.ch
Chalet – hotel | supervriendelijk!

Coverfoto: © Roberto Sysa Moiola

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *