wintersport in Verbier

Op wintersport in Verbier: een bestemming boordevol superlatieven

De vredige Rhônevallei van Verbier is omringd door het meest indrukwekkende gebergte van de Alpen. Overal waar je kijkt zie je grillige toppen in rijke schakeringen van wit en grijs. De charmante authentieke dorpjes met houten chalets en besneeuwde daken verwelkomen je met open armen. Tot zover het plaatje van de winters in Zwitserland uit mijn jeugd. Ondertussen gaan zowel hippe oma’s (ondergetekende sic) als veggie kleindochter op wintersport in Verbier. Een update dringt zich dus op.

wintersport in Verbier

Op wintersport in Verbier

Toen de uitnodiging voor vier dagen wintersport in Verbier in mijn mailbox viel, waren we aan de zoveelste pandemiedievlaag bezig. Ik kon me geen mooiere vluchtroute bedenken dan eentje naar de Zwitserse Alpen. Met het vliegtuig naar Genève, de IC-trein naar Martigny en tenslotte het rode bergtreintje richting Le Châble. In Montreux priemt de zon plots door de nevel en schittert ze over het meer van Lausane. In het eindstation trek ik mijn masker af om mijn longen vol te zuigen met frisse berglucht en word ik overspoeld door een jubelend gevoel van geluk.

wintersport in Verbier

Het geheim van echte luxe

Hotel La Cordée des Alpes overtreft al mijn verwachtingen. Gebouwd in de traditionele chaletstijl met veel hout biedt het tegelijk warme charme en stijlvol hedendaags comfort van de Small Luxury Hotels of the World. Maar het zijn vooral de vriendelijke medewerkers die je het gevoel geven gepriviligieerd te zijn. Mijn kamer heeft een terras aan de zuidkant met een idyllisch uitzicht op een zonovergoten sneeuwlandschap. Ik kan niet anders dan onmiddellijk een paar fotootjes naar het thuisfront sturen, met jaloerse reacties tot gevolg.

Om helemaal in de Zwitserse sfeer te komen, genieten we, alvorens naar de skipistes trekken, eerst van een “croute de fromage” (ook wel, boterham met gesmolten kaas).

wintersport in Verbier

410 km perfect geprepareerde pistes

We trekken meteen ons skiuitrusting aan om de skipistes te verkennen. Maar eerst nog een “croute de fromage” (ook wel, boterham met gesmolten kaas) verorberen om in de mood te komen. We worden opgewacht door de ervaren skicoach Adrien Truwant die ons de volgende dagen wegwijs zal maken in het grootste skigebied van Zwitserland: 410 km pistes uitgesmeerd over “Les 4 Vallées”. We starten vlot op de brede, perfect geprepareerde pistes om onze verroeste reflexen terug te vinden. Dat lukt wonderwel op het verse sneeuwtapijt waar we zo goed als alleen over zoeven.

wintersport in Verbier

Verbier loopt over van de energie

De slogan van Verbier is “Pure Energy” en die zullen we nodig hebben om zoveel mogelijk te proeven van alles wat Verbier te bieden heeft. Op sportief vlak zijn er de freerides: 11 aangelegde en beveiligde diepsneeuwpistes, het uitgestrekte snowpark in La Chaux en de funslope in Tzoumaz voor de freestylers. Echte adrenalinezoekers kunnen zich zelfs met een helikopter laten droppen om hun eigen spoor in het maagdelijke poeder te trekken. Geoefende wandelaars kunnen op sneeuwschoenen of met zeehondenhuiden onder hun ski’s de stilte in trekken langs de aangelegde skitour of wandelroutes. Wij worden deskundig begeleid door Marie Berazategui, een van de 96 berggidsen die ons meeneemt in het bos en ons atttent maakt op de sporen van wilde dieren en de gevaren van de sneeuw.

wintersport in Verbier

Zeker doen! Sneeuwschoenwandelingen die je naar de ultieme stilte leiden.

Als VIP in Verbier

Ben je nog niet voldaan, dan zijn ook de parapente en de spectaculaire Mont4Zipline, waarbij je aan 130 km per uur vanaf de Mont Fort (3 300 m hoogte) over de gletsjer naar beneden (zo’n 1 400 m lager) zoeft, sen-sa-tio-neel! Je kan ook gaan schaatsen, klimmen en trampolinespringen en als het donker wordt, is er nog het centre sportif, de fitness of de yogastudio. De VIP-pass staat dan ook niet voor niets voor Verbier Infinite Playground. Gelukkig is er de ultra zen ingerichte wellness met zwembad in het hotel om te bekomen van zoveel activiteiten.

wintersport in Verbier

Save the climate! Voor de aandacht op de opwarming van de aarde ging men uit de kleren.

Respect voor natuur en ecologie is het thema van het 3D-sculpture park: een unieke project door de lokale kunstenares Kiki Thompson die jaarlijks een selectie van internationale kunstenaars uitnodigt om hier werk te creëren dat is geïnspireerd door de plek.

Respect voor natuur en ecologie

En toch schuilt de charme van Verbier ergens anders. Eerst en vooral is er de zuidelijk georiënteerde ligging: hierdoor ski je in de zon, op zachte sneeuw en kan je – zelfs in december – genieten van talrijke terrasjes. Het 360 gradenpanorama is zo imponerend dat je het gevoel krijgt bovenop de top van de wereld te staan. Hoewel ruim aanwezig, overheerst nergens de urbanisatie of de infrastructuur. Zelfs in het dorp, dat toch geëxplodeerd is in omvang, blijven de straten pittoresk, met houten huizen die zich aan strikte bouwregels houden en hotels, restaurants en bars die ver weg blijven van platte commercie. Respect voor natuur en ecologie is overigens het thema van het 3D-sculpture park: dit unieke project werd op touw gezet door de lokale kunstenares Kiki Thompson die jaarlijks een selectie van internationale kunstenaars uitnodigt om hier werk te creëren dat is geïnspireerd door de plek.

Wining & dining

Je voelt aan alles dat de gasten hier ondanks hun goed gevulde portemonnee vooral in alle discretie willen genieten. Zo heb je de exclusieve 67Pall Mall, een privéclub van Londense origine, waar je als lid kan kiezen uit 3 000 wijnen bij je exquise gerechtjes. We proefden er 6 Zwitserse wijnen van topniveau, een ontdekking. Beneden is er bovendien een ambachtelijke microbrouwerij die voor iedereen toegankelijk is. Ook in de meer toegankelijke trendy adresjes krijg je kwaliteit voor je geld: zo heb je Black Tap, het New Yorkse burgerrestaurant, dat is ondergebracht in de Igloo op de Col des Gentianes of Cabane du Mont Fort waar ze fondue serveren op extreme hoogte. Alleen het nieuwe Taratata waar je reuzesteaks geserveerd krijgt met glimmende Laguiole messen en luide dansmuziek kon ons minder bekoren. Geef mij dan maar het kneuterige Le Caveau waar de gesmolten kaas vanaf druipt of het heerlijke Italiaanse La Nonna, waar ze de truffels en de Grand Padano over je pasta komen schrapen.

Een wintersportverblijf in Verbier is altijd te kort, wat wellicht de bedoeling is. Maar, we will be back! Wie weet in de zomer, want ook dan valt hier heel wat te beleven.

Ging jij al op wintersport in Verbier?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Verbier | Internet: verbier.ch
Les 4 Vallées | Internet: 4vallees.ch
Toerisme Valais | Internet: valais.ch/en/home
Zwiterland Toerisme | Internet: myswitzerland.com/nl-be/bestemmingen/verbier
Zien en doen
VIP-pass | Een VIP-pass geeft je in de zomer toegang tot extra activiteiten | Internet: verbier.ch/vip-pass
Skipas | Een skipas voor je wintersport in Verbier kost 79,- CHF/dag, 67,- voor de jeugd en 40,- voor kinderen.
Overnachten
Hotel La Cordée des Alpes | Rue du Ctre sportif 24, 1936 Verbier, Zwitserland | Internet: kvhotels.com/fr/hotels-verbier/hotel-cordee-des-alpes.html

📌 Pin nu en plan laterwintersport in Verbier

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

0 reacties op “Op wintersport in Verbier: een bestemming boordevol superlatieven”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *