zomervakantie in Crans-Montana

Leuke tips voor je zomervakantie in Crans-Montana

De Zwitserse bergen hebben ook in de zomer een grote aantrekkingskracht. Zeker in mondaine plaatsen waar the rich & famous neerstrijken om te genieten van de frisse lucht. Crans-Montana wist zich heruit te vinden met een brede waaier aan sporten en activiteiten en viert vandaag zijn 125 jarig bestaan in volle glorie.

Beleef een heerlijke zomervakantie in Crans-Montana
In mijn zoektocht naar top vakantietips trek ik naar het betoverende Crans-Montana. Op de fiets, met wandelschoenen en met een flinke portie nieuwsgierigheid dompel ik me onder in de adembenemende schoonheid van dit alpiene paradijs. Ik verken ook het fascinerende Ecomuseum, waar ik een glimp opvang van de lokale geschiedenis en tradities. En natuurlijk geniet ik van de smaakvolle geneugten van de regio in enkele gastronomische restaurants. Dit zijn enkele insider tips voor een onvergetelijke zomervakantie in Crans-Montana!

zomervakantie in Crans-Montana

De eerste zomervakantie in Crans-Montana
Het verhaal van het plateau Crans-Montana begint in 1893 met de opening van het Hotel du Parc, waar de welgestelden voor langere tijd komen kuren. Algauw volgt er een sanatorium voor tuberculosepatiënten en met de aanleg van een kabelspoorweg in 1911 is de weg vrij voor het Palace de Montana, later het hotel Bellevue en la Clinique Bernoise dat vandaag het grootste oncologische hospitaal van Zwitserland vormt.

zomervakantie in Crans-Montana

Tegelijk ontwikkelt zich in de heuvels van het nabijgelegen Crans een toeristische infrastructuur met in 1906 de aanleg van de 18 holes golfbaan met adembenemend uitzicht, waar gekroonde hoofden en veel Britten spelen. Sinds 1939 vindt hier ieder jaar in september het Omega European Masters toernooi plaats, een vaste afspraak voor de internationale elite. Uiteraard mag ook een casino niet ontbreken in het plaatje.

Alternatief voor een zomervakantie in Crans-Montana is een wintervakantie. Prachtige skipistes, de schaats- en bobsleebaan maken Crans-Montana tot een winterse topbestemming met als kers op de taart de Wereldkampioenschappen alpineskiën in 1987 en opnieuw in 2027! Ter gelegenheid van de 125ste verjaardag vind je op 12 iconische locaties een monumentale letter van CRANS-MONTANA met videoportretten van lokale beroemdheden die de luisterrijke geschiedenis tot leven brengen.

zomervakantie in Crans-Montana

Wat heeft een zomervakantie in Crans-Montana allemaal te bieden?
Op 1 500 meter hoogte, in de alpenweiden waar de koeien van 6 dorpjes in de Rhônevallei in de zomer grazen, hebben Crans-sur-Sierre en Montana zich in 1960 verenigd tot een veelzijdig vakantieresort van 10 km². Het wordt omringd door een spectaculair panorama van 18 bergtoppen van boven de 4 000 meter hoogte. Van de bijna 1 miljoen bezoekers komt er 40% op zomervakantie in Crans-Montana! Koploper blijven de 550 km wandelpaden, maar er wordt steeds meer gefietst over goed aangegeven en perfect onderhouden routes (270km).

zomervakantie in Crans-Montana

Erg populair zijn ook de zeven meren die ieder hun eigen functie hebben. Sommige zijn een echt attractiepark met Beach Club; zo kan je er zwemmen, zeilen, suppen, waterfietsen en wakeboarden aan een kabel. Er is een gratis shuttlebus en in het laagseizoen zijn zelfs de liften gratis. Voor gezinnen is er de leuke marmotmascotte “Bibi” die je meeneemt in een speurtocht langs speeltuinen en pretparken, genoeg om het label “Family Destination” mee te krijgen.

zomervakantie in Crans-Montana

Pittoresker kan niet
Het is half juni en nog heerlijk fris in de bergen. Terwijl wij al een eerste hittegolf te verwerken kregen, schommelen de temperaturen hier om en rond de twintig graden. Ideaal dus om je wandelschoenen aan te trekken en op stap te gaan voor een eerste verkenningstocht langs de Bisse du Tsittoret. Onze zomervakantie in Crans-Montana vertrekt op 1 850 m aan het gehucht Colombire waar enkele typische Walliser-huisjes gerestaureerd werden tot Ecomuseum. Hier wordt het eenvoudige leven van de herders die ’s zomers met hun kudden in de alpenweiden verbleven aanschouwelijk gemaakt.

Sommige huisjes zijn omgebouwd tot refuge. We lopen langs een irrigatiekanaaltje dat het smeltwater van de Rätzliggletsjer (2 935m) verdeelt over de malse groene hellingen die volop in bloei staan. De weg kronkelt langzaam omhoog tussen het dennenbos en biedt prachtige uitzichten op de massieve bergketen tegenover ons. Ik probeer enkele herkenbare pieken zoals de Weisshorn, de Matterhorn of de Mont Blanc te herkennen om op adem te komen.

Aan een fris watervalletje vullen we onze drinkbus voor we terug afdalen langs dezelfde weg. Verrassend genoeg is het uitzicht nu we naar beneden lopen nog mooier en we worden getrakteerd op het klingelende geluid van de koeienbellen. Wanneer een collega een drone boven de kudde runderen uitstuurt kijken ze verbaasd op, één stier protesteert luidkeels. Wie komt hier hun rust verstoren?

Fietsen en wandelen door de prachtige natuur
De volgende ochtend krijgen we de Rolls Royce van de elektrische fietsen toebedeeld voor een sportief ritje langs de VTT-trails. Geen klim is te lastig, geen paadje te stijl. Onder de vakkundige begeleiding van de gidsen van de École Suisse de Ski volgen we het idyllische pad naar Aminona dat in de winter wordt gebruikt voor sneeuwschoenwandelingen en touringski. Het is onze favoriete uitstap van de week en dus meteen dé tip voor je zomervakantie in Crans- Montana!

zomervakantie in Crans-Montana

Wie het nog avontuurlijker wil kan opteren voor een Monsterstep. Dankzij zijn extra dikke banden kan je door de bossen en wijngaarden afdalen tot in Sierre, 1 000 meter lager. Een echte belevenis voor wie het aandurft. De moedigsten werden beloond met een wijnproeverij om vervolgens de kabelspoorweg terug naar boven te nemen. Met een zak vol nootjes kies ik voor de rustigere “Promenade des écureuils”, maar kan de eekhoorntjes niet verleiden om dichterbij te komen.

Wie geen hoogtevrees heeft moet zeker de uitdagende wandeling maken langs de Bisse du Ro. Het pad loopt over hangbruggen en stellingen langs kale rotspartijen naar het stuwmeer. Geen nood, je ziet het diepblauwe Lac de Chermignon ook als je de gondel naar Cry d’Er neemt en te voet afdaalt langs de skipistes. Hier ligt het designhotel Chetzeron dat door zijn desolate ligging en duurzame architectuur alleen al het bezoeken waard is. De robuuste betonconstructie van het voormalige gondelstation werd in 2009 gerestaureerd en in 2014 omgebouwd tot een verfijnd viersterrenhotel midden in de ongerepte natuur.

Charmant bergdorp met sterallures
Crans-Montana heeft de charme van een bergdorp en de allure van een stad. Ondanks zijn uitgestrektheid en zijn 15 000 bewoners blijft de plek zijn authenticiteit bewaren. Zelfs met zijn 35 hotels en 150 restaurants hangt hier een zeker rust en sereniteit. Dat heeft wellicht met zijn bezoekers te maken (voor 80% Zwitsers) die voornamelijk in residenties verblijven en wellicht ook iets ouder zijn of in familieverband komen. Dat het cliënteel ook eerder begoed is, valt op te maken uit het aantal luxeboetieks en het wagenpark in de straten.

Links: trouwerij bovenop de Cry d’Er / Rechts: genieten van Italiaanse keuken bij Le Farinet

Wat mij opviel was dat de restaurants en bars goed gevuld waren. In het Club House Sporting van de golf was er zelfs geen tafeltje vrij. Her en der waren er recepties, drinks, feestjes en grote feesten aan de gang. Een keer zaten we er middenin, toen we champagne aangeboden kregen tijdens een halte op de gondel onderweg naar een trouwfeest bovenop de Cry d’Er. Het gelag zou uiteindelijk drie dagen duren. Wij aten eerder sober en traditioneel (restaurant La Rôttiserie, Le Mayen) of konden genieten van de goed vertegenwoordigde Italiaanse keuken (Le Farinet, Gerber).

Genoot jij ook al van een zomervakantie in Crans-Montana?
Dan zijn we benieuwd naar jouw verhalen! Beleefde je iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Crans-Montana | Internet: crans-montana.ch
Crans-Montana voordeelkaart | Explorer Card: crans-montana.ch/fr/explorercard
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Crans-Montana: 834 km
Met het vliegtuig en de trein | Wij vlogen met Brussels Airlines richting Genève om vervolgens een trein te nemen van Genève tot Sion (een traject van 2 uur)
Bezienswaardigheden
Ecomuseum en dorpje Colombire | Internet: colombire.ch
Activiteiten
Fietsschool ESS | Internet: esscrans-montana.ch/bike-school-2
Golf Club Crans-Montana | Internet: golfcrans.ch
Evenementen in Crans-Montana | Internet: crans-montana.ch/fr/agenda
Eten en drinken
Restaurant La Rotisserie | Internet: restaurantlarotisserie.com
Restaurant Le Mayen | Internet: mayen.ch
Restaurant Le Farinet | Internet: le-farinet.ch
Restaurant Gerber | Internet: brasseriegerber.ch
Overnachten
Designhotel Chetzeron | Internet: chetzeron.ch

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *