Crans-Montana

Crans-Montana: een sportieve wintervakantie in de Zwitserse Alpen

Het is geen geheim dat Zwitserland tot één van de mooiste plekjes ter wereld behoort. De besneeuwde bergtoppen en kraakheldere meren maken van Zwitserland een prachtige winterbestemming. Als fervente skifanaten en trouwe Frankrijk- en Oostenrijk-gangers vonden we het dan ook hoog tijd om Zwitserland aan dat lijstje toe te voegen. Met het oog op een sportieve sneeuwvakantie stappen we op het vliegtuig richting Genève.

Crans-Montana

Surfen in een atypisch landschap
Alvorens ons richting Crans-Montana te begeven, nemen we de trein van Genève naar Sion voor een toch wel heel originele activiteit. Surfen in de Zwitserse Alpen! Een verrassende surfspot aangezien Sion zich op 300 kilometer van de dichtstbijzijnde kust bevindt. Van waar komen die golven dan? Met jaren ervaring in extreme sporten opende de Alaïa Group in 2021 hun nieuw paradepaardje ‘Alaïa Bay’. De eerste openbare wavepool in Europa die toegankelijk is voor het grote publiek.

En ja hoor, we kunnen het beamen. Het is een aanrader! Met een dikke wetsuit, inclusief neopreen handschoenen en laarsjes, dompelen we ons onder in het 4 tot 10 °C koude water. Gelukkig doet de adrenaline je deze temperatuur weer snel vergeten. Na een korte initiatie op het droge scheuren we binnen de kortste keren over indrukwekkende golven met het Zwitsers berglandschap op de achtergrond. Al moeten we wel bekennen dat we een klein beetje hulp kregen. Ben je beginnend surfer? Dan kan je rekenen op iemand in het water die je met een duwtje in de rug de perfecte golf helpt te nemen.

Tip! Wil je je ook aan een surfsessie wagen? Reserveer dan zeker tijdig een surfslot via de website. De wachttijd kan tot enkele weken oplopen!

Overnachten bij Alaïa Lodge
We zetten onze reis verder richting Crans-Montana waar we de komende dagen zullen verblijven bij Alaïa Lodge. Doet dat al een belletje rinkelen? Klopt, Alaïa Lodge valt onder dezelfde groep als Alaïa Bay. Dankzij de centrale ligging sta je in een mum van tijd aan de skilift, de langlaufpiste, in de winkel of op het golfterrein, handig! De kamers zijn ruim en hebben een moderne, industriële look die wordt doorgetrokken doorheen het hotel. Elke kamer beschikt ook over een smart-tv, die je makkelijk met je eigen gsm kan bedienen. Netflix, check! Niet dat dit een basisbehoefte is… maar wij vonden dit toch wel mooi meegenomen.

Crans-Montana

Skiën in Crans-Montana
Crans-Montana is een skigebied in de Zwitserse Alpen, op een halfuurtje rijden van de stad Sion. Gelegen op een hoogte van 1 500 meter, biedt Crans-Montana een spectaculair uitzicht over de regio Wallis en enkele van de mooiste bergtoppen in Europa. Met meer dan 140 km aan skipistes zal je je hier niet snel vervelen. Of je nu op zoek bent naar brede beginnershellingen, gevorderde off-piste afdalingen of een uitdagend funpark. Voor elk is hier wel wat wils. Het perfect onderhouden snowpark valt trouwens mee onder de Alaïa noemer (Alaïa Park) en is een waar walhalla voor waaghalzen.

Het hoogst bereikbare plekje in Crans-Montana is het Plaine-Morte-gletsjerplateau op 2 927 meter. De panoramische afdaling die je vervolgens weer naar 1 500 meter brengt is alvast een absolute aanrader. Vergeet niet om je heen te kijken, want bij helder weer kan je van hier zelfs de Matterhorn en Mont Blanc bewonderen.

Crans-Montana

Racen in een winters decor
Naast skiën kan je in Crans-Montana ook aan tal van andere winteractiviteiten deelnemen. Sneeuwschoenwandelen, tour-skiën, hondensleeën en snowtubing zijn slechts een kleine greep uit het aanbod. Een activiteit in het bijzonder trok onze aandacht: het E-Scoot Park vlak naast de skipiste. Aangezien we het plezier zo van anderen mensen hun gezicht konden aflezen, besloten we dat dit niet op ons programma mocht ontbreken. Met behulp van een 100% elektrische sneeuwscooter race je tegen je teamgenoten tegen een tempo van ongeveer 40km/h. Diegenen die me niet geloven dat dit bliksemsnel is, daag ik alvast eens uit voor een wedstrijdje! Dit ziet er echt wel makkelijker uit dan dat het in werkelijkheid is.

Alaïa Chalet: waar adrenaline-zoekers zich thuis voelen
Heb je nog wat energie over na een dagje op de piste? Spring dan zeker eens binnen in het lokale actiesportcentrum waar adrenalinezoekers zich helemaal kunnen laten gaan. Dit centrum, beter bekend als Alaïa Chalet, beschikt over een heus trampolinepark, verschillende bowls en ramps in alle vormen en maten. Op dit domein van wel 5 000 m² geraak je niet snel uitgekeken. Zijn deze extreme sporten niet echt aan jou besteed, of laat jij de kinderen liever gewoon hun ding doen? Ga dan even ontspannen in de gezellige bar.

Crans-Montana

Langlaufen op het mooiste golfterrein van de Zwitserse Alpen
Voor onze laatste activiteit van de week besluiten we het wat rustiger aan te doen, of dat dacht ik althans. Next up? Langlaufen! Hoewel ik al vaker ben gaan langlaufen, deed ik dat in België meestal op een plat traject. Laat ik zeggen dat je als onervaren langlaufer je in Crans-Montana toch behoorlijk in het zweet moet werken. Al kan dat natuurlijk ook aan mij liggen… Het langlaufparcours van Crans-Montana bevindt zich op een groot domein dat in de zomer als golfterrein dienst doen. Het 6 km lange traject kan onderverdeeld worden in verschillende delen. Het eerste stuk begint eerder plat en is ideaal om aan de techniek te wennen. Op deel twee word je al wat meer geconfronteerd met hellingen en tegen het einde toe slinger je tussen naaldbomen, obstakels en waterpartijen, net zoals je dat op een golfterrein zou doen. Een heerlijke activiteit, die achteraf toch wel intensiever bleek dan initieel gedacht.

Ging jij al wintersporten in Crans-Montana?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring of verhaal! Laat het ons weten met een reactie hieronder.
P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten? Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Crans-Montana | Internet: crans-montana.ch
Toerisme Wallis (of Valais in het Frans) | Internet: valais.ch/de/home
Toerisme Zwitserland | Internet: myswitzerland.com/nl/
Bereikbaarheid
Met de auto | Brussel – Crans-Montana: 834 km
Met het vliegtuig en de trein | Wij vlogen met Brussels Airlines richting Genève om vervolgens een trein te nemen van Genève tot Sion (een traject van 2 uur)
Overnachten
Alaïa Lodge | Route du Rawyl 10, 3963 Crans-Montana | Internet: alaialodge.ch
Zien en doen in Crans-Montana
Alaïa Bay | Domaine des îles, Rte d’Aproz 65, 1950 Sion | Internet: alaiabay.ch
Alaïa Chalet | Rte de Crans 81, 1978 Lens | Internet: alaiachalet.ch
E-Scoot Park | Internet: e-scootpark.ch
Alex Sports | Rue du Prado 31 3963 Crans-Montana | Internet: alexsports.ch

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *