Davos Klosters

Stap per stap door Davos Klosters

Davos associeer je wellicht met het World Economic Forum en misschien met foto’s van Prins Charles op skilatten. Maar in de zomer valt er eveneens wat te beleven, zelfs voor de gewone sterveling! Wie van wandelen houdt, vindt er zeker zijn gading. En ook wie aan zijn eerste bergstapjes toe is, biedt Davos Klosters prachtige wandelroutes.

Davos Klosters

Welkom in Davos Klosters
Davos is de stad, het kloppend hart van de vallei, waar de congressen plaatsvinden, je de meeste musea hebt en culturele activiteiten het leven ritmeren. Heb je liever een wat rustigere en pittoreskere uitvalsbasis, dan verdient Klosters waarschijnlijk de voorkeur. Het dorpje, op 20 minuten sporen van Davos, viert dit jaar haar 800ste verjaardag en biedt een mooie mix aan moderne en traditionele infrastructuur. Laat je bijvoorbeeld verleiden door het hotel-restaurant Chesa Grishuna, sinds 1938 gerund door de familie Guler. Traditie, eenvoud en een echtheid die een resem belangrijke gasten voor jou wist te charmeren.

Davos Klosters

Op pad met Kabouter Purzel
Start de wandelbeleving met de Zwergenweg, een geweldige instapper voor de hele familie. Kabouter Purzel neemt de kinderen mee op sleeptouw en deelt zijn verhaal tijdens de 3 km lange wandeling. Sommige stukken zijn best steil voor de kleine beentjes, maar de vele speel-stopplaatsen maken het absoluut hapklaar. Wie het kind in zich deels kwijt is, zal waarschijnlijk meer genieten van de mooie uitzichten op Klosters en omliggende deelgemeenten dan van het ravotten of dat innerlijke kind terugvinden. De dwergen hebben dit najaar hun pad helemaal opgefrist zodat de pret en beleving nog groter wordt.

Davos Klosters

 

Leerzame boerderijwandeling
De didactische wandeling langs de Gadäwäg geeft wat meer inzicht in de wereld van landbouwers in berggebieden. Je volgt de vallei van de Landquart maar doet dat vanop zekere hoogte. Zo heb je bij het belopen van de 6 km op een makkelijk pad steeds een mooi uitzicht. Geregeld kom je een ingerichte hut tegen waarin je op ludieke wijze wat uitleg krijgt over een specifiek aspect van het boerenleven. Maaien van gras, melken van koeien, de rol van de bergkruiden, … QR-codes verschaffen je nog meer info en er is ook een ‘cultuurstal’ die plaats biedt voor het werk van plaatselijke artiesten.

Davos Klosters

Bergen bereikbaar voor iedereen
Vanuit Davos Klosters ben je met de ‘gondola’ in geen tijd in Madrisa waar alles in functie staat van ‘toegankelijkheid’. Bij een kopje koffie genieten van het zicht, eindeloos spelen in een gigantische speeltuin met bijhorend dierenparkje, een themawandeling met opdrachten onder begeleiding van Klara de koe, publieke barbecues, boomhutten, … zie zelf maar wat jou het beste past. Verschillende initiatieven proberen de bergen ook bereikbaar te maken voor mensen met een fysieke beperking zodat echt iedereen mee kan genieten van de prachtige omgeving.

Panoramaweg op grote hoogtes
Bekijk je graag de zaken vanuit de hoogte, dan is de Panoramaweg een absolute aanrader. Je loopt bijna voortdurend langs de bergflanken zonder ook maar ooit in een benauwende situatie terecht te komen. Voor een volledige ervaring start je in Davos Platz, klim je op naar Schatzalp met haar iconisch berghotel in art-nouveaustijl en ga je verder omhoog tot zo’n 2300 m. Vervolgens blijf je ongeveer op die hoogte en moet je vooral van het uitzicht genieten tot je de kabelbaan van Grotschnagrat bereikt. Die brengt je terug naar Kloster Platz.

Panorama light via kabelbanen
Is de hele wandeling van 16 km wat veel voor jou en zie je vooral op tegen de initiële klim, laat je dan helpen. Vanuit Davos Dorf brengt een kabeltrein jou tot ongeveer halfweg de wandeling en hoef jij alleen nog het vlakste en mooiste deel te lopen. De kabeltrein is een ervaring op zich en indien je puur van een adembenemend uitzicht over de hele regio wil genieten, dan raden we zeker aan om even tot op de top van de Weissflue te gaan. Van daar afdalen om op de panoramaweg terug te vallen kan, maar biedt weinig meerwaarde, de berg is er nogal kaal. Overbrug dit maanlandschap gewoon weer met de kabelbanen.

Meerdaagse wandeltocht op Via Valtellina
De Via Valtellina is een van de bekendste meerdaagse wandeltochten in deze hoek van de Alpen. De route werd vroeger gebruikt om wijn met muilezels van Italië naar Zwitserland en Oostenrijk te transporteren. Het moest wel goede wijn zijn aangezien het een hele onderneming is om die dikke 100 km af te leggen met een zware lading, dal in, dal uit. De wijn volgt nu een alternatieve weg, maar de wandelaars kunnen blijven genieten van de prachtige landschappen die de toch te bieden heeft. Je doorkruist drie landen, drie taalgebieden met hun cultuur en gewoontes en een al even grote variatie aan natuur en dorpen.

Davos Klosters

Op pad langs wijnroute
Je kunt de tocht probleemloos op je eentje doen, in haar geheel of gewoon een of meerdere secties uitkiezen. Er liggen voldoende dorpen en berghutten op jouw pad om het volledig op jouw ritme te doen. Wil je voor de volledige ervaring gaan, dan mik je best op de maand juli. Dan komt de route weer tot leven, vertrekt een groep met muilezels en hun vracht en zorgen alle stopplaatsen voor een blijde intrede van de caravaan en bijhorende festiviteiten. De hele vallei herbeleeft de Via Valtellina, nodigt jou uit om er deel van uit te maken en vergeet geenszins dat dit oorspronkelijk een wijnroute was.

Jöriseen: mooiste wandelbestemming
Schoonheid is subjectief, maar dit is zeker een van de mooiste wandelbestemmingen rond Davos. Vanuit Davos Dorf brengt bus 331 jou naar Wägerhus waar je kunt beginnen aan de klim naar Jöriflüelafurgga (2 725 m). De pas geeft je een prachtig zicht op de vallei terwijl je aan de andere kant de Jörimeren onder je voeten voorgeschoteld krijgt. Je hoeft enkel nog af te dalen om de oevers te bereiken en een frisse duik te nemen. De luswandeling brengt jou terug naar Wägerhus, maar je kunt ook doortrekken naar de Vereina berghut om nog wat meer variatie in de wandeling te brengen.

Genoeg gewandeld?
Indien het voor jou ook eens wat anders mag zijn dan al dat wandelen, dan zijn er genoeg opties om toch een actieve dag te hebben terwijl die wandelschoenen op stal blijven. Rafting, alpenhoorn leren spelen, paragliden … en vooral mountainbiken. Meer dan 700 km uitgestippelde routes bieden eindeloos fietsplezier. Wat je ook doet, vergeet nooit jouw Premium Card, een kaart die je een hele reeks kortingen en voordelen biedt en die je reeds ontvangt vanaf jouw eerste overnachting in een hotel in Davos Klosters. Veel plezier!

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Klosters | Internet: klosters.ch
Davos Klosters Mountains | Internet: davosklostersmountains.ch
Toerisme Zwitserland | Internet: myswitzerland.com
Bereikbaarheid
Auto | Brussel – Klosters = 750 km (tolweg)
Vliegtuig | Brussel – Zürich +  transfer per trein (2u tot Klosters Platz)
Verplaatsingen ter plaatse | Internet: swisstravelsystem.com
Overnachten
Hotel Piz Buin | Klosters Platz | Internet: pizbuin-klosters.ch
Hotel Restaurant Chesa Grischuna | Klosters Platz | Internet: chesagrischuna.ch
Eten & drinken
Hotel Restaurant Wynegg | Kloster Platz | Internet: wynegg.ch
Berghaus Vereina | Klosters | Internet: berghausvereina.com
Activiteiten
Madrisa-Land | Internet: madrisa.ch/en/madrisa-land
Belevingswandeling Via Valtellina | Internet: daniel-fluehler.ch
Via Valtellina (individueel) | Internet: graubuenden.ch/en/tours/30-via-valtellina
Shopping | Klosters Platz | Internet: marchtchaeller.ch
Davos Klosters Permium Card | Internet: davos.ch/en/information/guest-information/guest-card/premium-card

📌 PIN nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *