Adembenemend zweven boven Grindelwald

Wolfgang Goethe schreef de eerste toeristische teksten over de heerlijke natuur. Zowel in de zomer als winter geniet je hier van adembenemende vergezichten. Om nog maar te zwijgen van de typische Zwitserse feeling voor avontuur en comfort. Het kleine Grindelwald, in het midden van Zwitserland, brengt de avonturier in je naar boven.

Al jaar en dag een aanrader
Neem zeker een fototoestel mee om de visuele definitie van ‘Idyllisch’ vast te leggen. De teksten van Goethe waren begin 19de eeuw niet voor niks het startschot voor de eerste toeristen. Met paard en kaar reisden de eerste welgestelde Duitsers richting Grindelwald waar later ook onder meer Brahms en Mendelssohn toe behoorden. We laten het ons allemaal vertellen in een smaakvol kader van stevige bergmaaltijden met de typische houten chaletsfeer.

De natuur in Grindelwald belooft idyllische beelden!

De natuur in Grindelwald belooft idyllische beelden!

De Swiss Pass brengt je overal
Van het Swissair vliegtuig via een comfortabele trein naar een vlotte regionale buslijn, de Zwitserse stiptheid van het openbaar vervoer blijft toch iets om jaloers op te zijn. Dankzij de Swiss Pass ontsnap je aan het gedoe van verschillende ticketjes: 1 Swiss Pass geeft meteen toegang tot alle niet-toeristische treinen, bussen én boten. Bovendien krijg je er nog eens grote kortingen mee in allerhande musea en toeristische bergtreinen of kabelbanen.

Uitrusten aan de Bachalpsee.

Uitrusten aan de Bachalpsee.

Aan een kabel boven 2000m
De bus daalt met ons af tot in Grindelwald-centrum (1.050m) tot aan de kabelbaan naar First. Wie past voor een bergbeklimming te voet of per mountainbike kan al zwevend boven de weiden en wandelpaden opstijgen. Je houdt halt in Bort (1.570m) en Schreckfeld (1.955m). Eindstation is First, boven de magische grens van 2000m waar we ons laten verleiden tot een wandeling naar de Bachalpsee. Mooi aangelegde wandelpaden brengen je langs weidse berggezichten en overgebleven sneeuwlagen.

Afdalen: niet voor doetjes!

Afdalen: niet voor doetjes!

Afdalen voor beginners en gevorderden
Afdalen is een hele belevenis. De wandelpaden leiden je stevige bergschoenen dalwaarts, pijnlijke voeten stappen dan weer in de cabine van de kabelbaan. Echte avonturiers kunnen ook kiezen voor waaghalzerij. Met de First Flieger vlieg je bij goed weer in openlucht over 800 meter terug naar Schreckfeld. Op topmomenten haalt de attractie tot ongeveer 80 km/u. Kinderen dalen vanuit Bort met de Trottibike over het aangelegde parcours al steppend terug naar Grindelwald.

Romantische tête a tête
Aan de andere kant van Grindelwald zweef je naar Pfinstegg in een ruime cabine. Wie plannen heeft in de vorm van grootse huwelijksaanzoeken of romantische onderonsjes bengelend boven een steeds kleiner wordend dal, kan de cabine afhuren. Maar ook minder romantische zielen laten hun hart sneller slaan door, eenmaal boven aangekomen, met de uniek aangelegde rodelbaan naar beneden te sjezen. Wij starten er alvast onze Climat Excursion op de Eiger.

De gletsjers tegen de flanken van de Eiger leveren ondanks het wisselvallige weer magische plaatjes op!

De gletsjers tegen de flanken van de Eiger leveren ondanks het wisselvallige weer magische plaatjes op!

Gletsjerverhalen in een nieuw klimaat
Infopanelen zijn het ideale excuus om even te verpozen tijdens de beklimming. Tijdens onze geleide wandeling ontdekken we dat de ijsgletsjers enkele eeuwen voor Christus nog kleiner waren dan vandaag. Believers van de klimaatverandering zien hun stelling dan weer bevestigd als blijkt dat de voorbije 30 jaar de gletsjers veel sneller krompen dan de voorbije millennia. Maar bovenal is de wandeling vol gletsjersporen meer dan de moeite waard.

Gletcher Schlucht: een plek waar je kan bungee jumpen!

Gletcher Schlucht: een plek waar je kan bungee jumpen!

Langs mijnsites en watervallen
Op de flanken van de Eiger heb je een mooi zicht op de gletsjers. Enkele dagen per jaar schijnt de zon via een oog in de rotsen op het dal, op de (bewust?) gebouwde kerk. Niemand die het gat vandaag alvast een duivelsoog durft noemen. Al dalend wandelen we nog een oude gang in. De restanten verraden de mijnactiviteiten naar marmer die er plaatsvonden. Ook het vervoeren van gletsjerijs tot zelfs naar Parijs (geïsoleerd door zaagsel) was ooit een lucratieve handel.

Adembenemende Gletcher Schlucht
Tijdens het afdalen stokt mijn adem plots. We staan aan de afgrond van de Gletscher Schlucht waar enkele jongeren zich klaarmaken voor een ‘Canyon Jump’ tussen de rotswanden met zicht op een gigantische waterval. Terwijl avonturiers de rotsen beklimmen en bespringen naar hartenlust, wandelen kijklustigen onderaan door de Schlucht op de wandelplatformen.

Keuze genoeg tussen de Zwitserse wijnen!

Keuze genoeg tussen de Zwitserse wijnen!

Hotel Blümslisalp Mühlebach in Grindelwald.

Hotel Blümslisalp Mühlebach in Grindelwald.

Degusteer eens een Zwitserse Wijn
De kleine hoeveelheden geproduceerde wijn vind je vaak enkel in Der Schweiz terug. Je vindt ze terug op de wijnkaart van Hotel Alpenblick in Wilderwil. Vooral de witte wijn Païen bleef me bij door zijn fruitigheid en het volle aroma dat doet denken aan een rode wijn. Topchef Richard Stögli leerde ons dat een rosti perfect kan dienen als aperitief met hesp en een zweem honing-mosterdsaus.

Ideale uitvalbasis om op stap te gaan
Overnachten deed ik in Hotel Blümslisalp Mühlebach in Grindelwald tussen de bergen. Geniet er van een ontbijtbuffet met zelfgemaakte confituur en boter nadat je bent opgestaan in de eenvoudige, maar comfortabele kamers. ’s Avonds ontdekten we dat er ook een geweldige kok huist die met eigen producten uit de boerderij aan de slag gaat.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
My Switzerland
| www.MySwitzerland.com
Bereikbaarheid
SwissAir |
www.swiss.com
Swiss Travel System |
www.swisstravelsystem.com
Grindelwald Bus |
www.grindelwaldbus.ch
Bezienswaardigheden
Grindelwald – Firstbahn
| Firstbahn AG  Dorfstrasse | 187 3818 Grindelwald
E-mail: [email protected] | Tel: +41 (0)33 828 77 11 | Internet: www.jungfrau.ch/de-ch/
Pfinsteggbahn | Luftseilbahn Grindelwald-Pfingstegg | AG Rybigässli | 25 CH-3818 Grindelwald
E-mail: [email protected] | Tel: +41 (0)33 853 26 26 | Internet: www.pfingstegg.ch
Climate Excursion
Grindelwald Tourismus | Dorfstrasse 110 Postfach | 124 3818 Grindelwald
Internet: grindelwald.ch/en/summer
Gletscherschlucht | E-mail: [email protected] | Tel: +41 (0)33 854 12 50
Internet: grindelwald.ch/en/summer
Eten en Drinken
Hotel Alpenblick | Oberdorf Strasse 3 | 3812 Wilderswil | Interlaken
E-mail: [email protected] | Tel: +41 (0) 33 828 35 50  | Internet: www.hotel-alpenblick.ch
Overnachten
Hotel Blümlisalp Mühlebach
Tel: +41 (0)33 853 63 60 | Internet: www.bluemlisalp-hotel.ch

Foto’s: © Karel De Rudder

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *