Rondje Davos Klosters: onze culinaire, culturele en recreatieve tips

Het kanton Graubünden in Zwitserland staat met stip op één als ’s lands favoriete familiebestemming zowel tijdens de winter als de zomer. Reisreporter Fons mocht er op prospectie en kwam thuis met eigenzinnige tips op culinair, cultureel en recreatief vlak. Kinderen toegelaten, of misschien beter niet?

Bier proeven op de top van Europa © Rhätische Bahn | © Biervision Monstein

Bier proeven op de top van Europa © Rhätische Bahn | © Biervision Monstein

Voor en door locals
In de hoogstgelegen bierbrouwerij van Europa nip je op 1.625 meter hoogte aan een huisbiertje. Brouwerij ‘Biervision Monstein’ in Graubünden werd 15 jaar geleden opgericht door locals en sindsdien belandt er jaarlijks 200.000 liter in flesjes. Bier dat bovendien niet wordt geëxporteerd. De belangrijkste afnemer is de regionale Coop-keten. De vijf biersoorten staan uiteraard op de kaart in de lokale herbergen, restaurants en hotels. De bierbrouwerij is gratis te bezoeken. Spendeer ook wat tijd in het dorpje Monstein, een levende prentkaart op zich.

de Schatzalp-Bahn © Fons Jacobs

de Schatzalp-Bahn © Fons Jacobs

All Inclusive Card
Graubünden blijft vakantiegebied nummer één van Zwitserland. Davos Klosters is een populaire vakantieplaats voor families in zowel de zomer als de winter. Misschien dat de ‘All Inclusive Card’, de we bij aankomst ontvangen, daar wel voor iets tussen. De kaart laat toe ongeveer alle bezienswaardigheden in de regio te bezoeken en geeft ook recht op onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer, de kabelbanen inbegrepen. Dat voordeel proberen we onmiddellijk uit op de Schatzalp-Bahn die ons in vijftien minuten naar Hotel Schatzalp brengt.

Hotel Schatzalp © Toerisme Zwitserland

Hotel Schatzalp © Toerisme Zwitserland

Toverberg
In het voormalige sanatorium en huidig Hotel Schatzalp herinnert hoteldirecteur Marc Linder er aan dat hier ooit Nobelprijswinnaar Thomas Mann zijn ‘Der Zauerberg’ (De Toverberg) schreef. Het hotel ademt geschiedenis uit. Het werd in 1900 als luxeherstellingsoord geopend en later tot berghotel verbouwd. De ziel van het gebouw, de architectuur, werd in zijn originele vorm bewaard. Hier vind je ook een botanische alpentuin, met meer dan 3.500 plantensoorten uit alle gebergten ter wereld, die bezoekers van overal trekt.

Spelen in Marisaland © Toerisme Zwitserland

Spelen in Madrisaland © Toerisme Zwitserland

Kabelbaan voor mensen met beperking
Met een lunchpakket in de rugzak hiken we twee uur van het Madrisa dalstation langs Schlappiner Joch naar het historische Schlappin. Madrisaland herbergt het grootste attractiepark van Zwitserland op de 1.900 meter hoge Sonnenberg. Gezinnen vinden er ’s zomers en ’s winters vermaak. Het park is voor mensen met een lichamelijke en visuele beperking toegankelijk. De kabelbaan die de bezoekers naar boven (en terug) brengt, is als eerste in Zwitserland, ook aan hen aangepast. Schlappin is een rustig en aantrekkelijk Walserdorp met overnachtingsmogelijkheden.

Het Kirchner Museum © Toerisme Zwitserland

Het Kirchner Museum © Toerisme Zwitserland

Kirchners moordwapen
In 1938 schoot kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner zich op 58-jarige leeftijd twee kogels door het hoofd. We zien het pistool waarmee hij zelfmoord pleegde, in het Kirchner Museum in Davos. De in Duitsland geboren Kirchner bracht de laatste twintig jaar van zijn leven in Davos door. Hij overwon er zijn pillenverslaving en begon na een jarenlange onderbreking weer te schilderen. Kirchner staat nu bekend als de belangrijkste vertegenwoordiger van het Duitse expressionisme. In het Kirchner Museum in Davos staan meer dan 1.400 van zijn werken tentoon.

Niet goedkope bestemming
Toen we Davos binnenreden, dachten we eerder in een stad dan in een bergdorp terecht te komen. Nochtans omringen weiden, bergen, bossen en meren de plaats. Davos behoort tot de Zwitserse vakantiedorpen met het keurmerk ‘Gezinnen Welkom.’ Als hoogstgelegen gemeente van Europa is het zowel een paradijs voor wintersporters als een zomerverblijfplaats. Maar denk er aan: Zwitserland is voor ons in het algemeen al niet goedkoop en in Davos Klosters doen ze daar nog een schepje bovenop. Om letterlijk ‘rekening mee te houden.’

PRAKTISCHE INFO
Toerisme Zwitserland
| www.myswitzerland.com
Toerisme Graubünden
| www.graubuenden.ch
Toerisme Davos | www.davos.ch
Toerisme Klosters | www.klosters.ch
Bereikbaarheid
Auto
| 777 km vanaf Brussel (Autowegenvignet!)
Vliegtuig | Dagelijks meerdere vluchten vanuit Belgische luchthavens naar Zurich
Bezienswaardigheden
Schatzalp
| www.schatzalp.ch
Hotel Schatzalp | swiss-historic-hotels.ch/en/hotels/davos_schatzalp.php
Brouwerij Monstein
| www.biervision-monstein.ch/
Kirchner Museum | www.kirchnermuseum.ch
Overnachten
Hotel Ameron | Scalettastrasse 22, Davos | www.ameron-hotel-davos.ch
Eten en Drinken
Walserhuus Sertig | www.walserhuus.ch
Gemsli | Das Berg (zu)Haus, Klosters | www.gemsli.ch
Veltliner Stüble | Monstein | www.veltlinerstuebli.ch

Coverfoto: © Toerisme Zwitserland

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *