weekendje Eindhoven

Weekendje Eindhoven: van Philipsstad tot designhoofdstad van Nederland

Eindhoven stond in een nog niet zo ver verleden synoniem voor Philips. Maar het kan verkeren. Toen Philips eind 20ste eeuw zijn Eindhovense vestigingen begon te sluiten vreesden velen het begin van het einde. Niks is minder waar. Anno 2023 is de immense Philips-site ontmanteld en verveld tot een fascinerend kluwen van creativiteit, bruisende hotspots en innovatieve bedrijven.

weekendje Eindhoven

Weekendje Eindhoven voor winkeltoeristen
Wij verkenden Eindhoven in 48 uur en waren nog geen klein beetje verrast door de fascinerende mix van design, levenslust en bruisende ambiance. In Eindhoven kan je eindeloos shoppen. De populaire winkelstraten laten we links liggen en we concentreren ons op enkele leuke wijken. Zoals De Bergen, een heftig vibrerende wijk vol gezellige winkels, cafés en eettentjes. Of neem nu Strijp-S, een vroegere Philips-site, getransformeerd tot een vernieuwende stadswijk. Wij dwaalden met plezier rond in Urban Shopper, een voormalige Philips-fabriekshal, nu omgebouwd tot een gezellig mix van trendy winkels en unieke shops. Pik in het aangrenzende Strijp-R zeker de winkel/exporuimte van de bekende ontwerper Piet Hein Eek mee.

Weekendje Eindhoven voor cultuurliefhebbers
Aan musea geen gebrek in Eindhoven. Wij belichten de drie meest markante: het Philips Museum, het Van Abbemuseum en Evoluon. In het Philips Museum word je ondergedompeld in de geschiedenis van Eindhovens belangrijkste werkgever. Wij hadden soms het gevoel in een teletijdmachine te zitten. Het Van Abbemuseum is dan weer het meest prestigieuze museum van Eindhoven en bevat niet enkel een ijzersterke vaste collectie – met werken van o.a. Picasso, Mondriaan en Kadinsky – maar ook een aanbouw vol interessante wisselende tentoonstellingen. Een must voor cultuurliefhebbers! Evoluon is een soort toekomstgericht wetenschapsmuseum, dat ondergebracht is in een iconische koepel die veel wegheeft van een UFO. De tentoonstelling RetroFuture loopt nog tot 3 september en focust op de toekomst, gezien door de ogen van een legertje kunstenaars. Dit museum is een aanrader voor families met kinderen.

Weekendje Eindhoven voor culinaire lekkerbekken
Onze twee dineradressen waren absolute top. Niet in het minste omwille van hun unieke omkadering, maar ook omwille van het hoge culinaire niveau. Radio Royaal is gehuisvest in het voormalige energiehuis van Philips en presenteert een populaire brasseriekeuken vol weerhaken. Het restaurant van hotel Kazerne is ondergebracht in een voormalige marechausseekazerne uit de 19de eeuw, recent omgetoverd tot een designhotel/annex restaurant. Verwacht je aan een mediterrane keuken met lokale toetsen. Als afsluiter trokken we naar Down Town Gourmet Market, een toffe foodhall in hartje Eindhoven, volgestouwd met een 20-tal culinaire eettentjes. Wij lieten ons stevig gaan – voor de prijs moet je het niet laten – en verwenden ons met sushi, mini hamburgers en een paar uiterst smakelijke Indonesische stoofgerechtjes.

weekendje Eindhoven

Heerlijk doorzakken
Nachtbrakers en aanverwante levensgenieters worden tijdens hun weekendje Eindhoven verwend met een breed aanbod aan cafés, bruine kroegen en andere horecazaken. Met het Stratumseind – of Stratum – telt Eindhoven zelfs de langste uitgaansstraat van de Benelux. Op een lengte van 250 meter vind je maar liefst 54 horecazaken. Vooral tijdens het weekend is het hier ‘volle bak’. Kleine Berg bevat dan weer een mix van eetadresjes en gezellige terrassen.

In de rooftopbar Vane Skybar genoten wij van een verleidelijke cocktail, met zicht over de binnenstad. Het buitenterras was wegens omstandigheden gesloten – het was winter – maar vormt zeker een stevige meerwaarde bij mooi weer. Als afsluiter nog een ultieme tip: De Verlenging, een café dat ingekapseld zit in het PSV-stadion. Hier kan men van een drankje genieten, met zicht op het voetbalplein.

weekendje Eindhoven

Eindhoven als fietsparadijs
In Eindhoven is het heerlijk fietsen. Wat direct opviel: wij waren de enigen die een fietshelm droegen. Maar vrijheid, blijheid zeker. Een fiets is eigenlijk geen overbodige luxe voor toeristen die Eindhoven willen verkennen. Met ongeveer 240 000 inwoners is Eindhoven best een uitgestrekte stad. We huurden onze fietsen bij VElorent op het NRE-terrein aan de Gasfabriek 3. Toeristen die de buitenwijken willen verkennen, kunnen altijd de bewegwijzerde fietsroute Een Rondje Eindhoven volgen. De route leidt niet enkel door het centrum en de buitenwijken, maar ook langs enkele aanpalende natuurgebieden.

Slapen in een kazerne
We sliepen in De Kazerne, een knap designhotel, ondergebracht in een voormalige  Marechaussee kazerne, daterend uit 1825. Het hotel telt 8 luxe kamers, suites en lofts. ’s Avonds kan men voor het diner terecht in het Loods-gedeelte, daterend uit 1925. Dit gedeelte bevat één permanent restaurant en een pop-uprestaurant. Bij mooi weer is het heerlijk toeven in de sfeervolle binnentuin. Het hotel telt tevens een expositieruimte waar wisselende tentoonstellingen plaatsgrijpen.

Genoot jij al eens van een weekendje Eindhoven?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een bijzonder plekje? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Eindhoven | Internet: thisiseindhoven.com
Toerisme Noord-Brabant | Internet: visitbrabant.com/nl
Toerisme Nederland | Internet: holland.com/be_nl/toerisme.htm
Overnachten
Designhotel De Kazerne | Internet: kazerne.com
Bezienswaardigheden
Philips Museum | Internet: philips.nl/a-w/philips-museum.html
Van Abbemuseum | Internet: vanabbemuseum.nl
Evoluon | Internet: evoluon.com/nl
Eten en drinken
Radio Royaal | Internet: strijp-s.nl/ondernemers/radio-royaal
Down Town Gourmet Market | Internet: downtowngourmetmarket.com
Rooftopbar Vane Skybar | Internet: vane-eindhoven.nl
De Verlenging | Internet: eetcafedeverlenging.nl
Restaurant (hotel) Kazerne | Internet: kazerne.com/en/eat-drink/fine-dining-restaurant
Shoppen
Winkelcentrum Urban Shopper | Internet: urbanshopper.nl
Fietsen
Fietsverhuur VElorent | Internet: velorent.nl

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *