mountainbiken in Verbier

Getest en goedgekeurd: e-mountainbiken in Verbier

Reisreporter Tom mag dan wel bijna 70 jaar zijn, dankzij de ‘E’ op z’n mountainbike kan hij elke berg aan. Apetrots vertelt hij over het e-mountainbiken in Verbier. Het Zwitserse dorp is ’s winters een bekend skioord, ‘s zomers dé Zwitserse bestemming voor mountainbikers. Bovendien is het een gezellig bergdorp.

Weg met die generatiekloof
De e-bike en in het verlengde daarvan de e-mountainbike vind ik geweldige uitvindingen. Met plezier pedaal ik nu de bergen op, genietend van het uitzicht. Dat je samen de bergen verkent ongeacht je leeftijd, beschouw ik als geweldig. Jongeren zetten de ‘e’ op eco, ouderen als ik ondersteunen zichzelf met de elektrische turbostand. Zo fiets je samen gezellig naar boven zonder dat er een ‘kloof’ ontstaat. Een goede conditie is natuurlijk wel een vereiste. Want de ‘e’ is geen motor, je moet wel fietsen. Dat ondervind ik tijdens het e-mountainbiken in Verbier.

mountainbiken in Verbier

Koeien zijn nog steeds de baas in de bergen

Beter voorkomen dan genezen: oefen vooraf een kwartiertje
Met de e-mountainbike heb ik wel enige ervaring. Het is 3-dubbel schakelen. Met de gewone versnellingen, met de extra e-krachten én met de hoogte van het zadel. Dat laatste kun je zelfs tijdens het fietsen doen. Gewoon een hendeltje indrukken bij het stuur en door je gewicht zakt je zadel naar beneden. Dat is belangrijk bij afdalingen. Omdat ik ook maar twee of drie keer per jaar mountainbike, oefen ik al die handelingen met zo’n gehuurde mountainbike het liefst op een niet te steile weg. Een kwartiertje is voldoende om daarna de bergpaden aan te vallen.

Eerste groene trail
Tijdens het e-mountainbiken in Verbier krijg ik de kans een afdaling te maken op een heuse trail. Een smal, onverhard bergpad, speciaal aangelegd voor mountainbikers. De bergflank, waar ’s winters skiërs naar beneden razen, telt negen trails. Samen zijn ze goed voor 19 km. Deze is nieuw, de eerste groene trail van Verbier. De andere zijn blauw, rood en zelfs zwart gekwalificeerd. Met veel bewondering heb ik altijd gekeken hoe mountainbikers zich op die trails naar beneden storten. Nooit gedacht dat ik dat ooit zelf zou doen.

Doodeng maar fantastisch
Mijn 1,7 km lange trail vol haarspeldbochten mag dan wel als groen zijn gekwalificeerd, het gemiddelde dalingspercentage ligt wel boven de 10 procent. Ik zeg het eerlijk: mijn eerste afdaling vind ik doodeng. Bij elke bocht ben ik bang dat ik over de rand tuimel. Maar ik leer wel hoe ik de bochten moet nemen. Door niet naar voren te kijken, maar al in de richting na de bocht. Daardoor gaat mijn tweede poging fantastisch. Het geeft mij een euforisch gevoel en versterkt mijn zelfvertrouwen.

mountainbiken in Verbier

Verbier: toplocatie voor mountainbikers
Niet dat ik nu meteen de ambitie heb om ooit nog blauwe of rode trails te doen. Dat hoeft hier ook niet. De regio van Verbier telt zo’n 800 km aan mountainbikeroutes over grindpaden, karresporen en geasfalteerde bergwegen. Volgens Elise Farquet van de toeristische dienst is het hier zo populair dat de sportwinkels ‘s zomers meer werk hebben dan in de winter. Mijn gids Rémi uit het luxe wintersportoord Gstaad bevestigt dat ook. Verbier is voor hem een van de Zwitserse toplocaties voor mountainbikers.

mountainbiken in Verbier

Fotogenieke stuwmeerroute
Met Rémi maak ik een prachtige tocht langs het stuwmeer van Mauvoisin. Vanuit Verbier nemen we eerst de gondel naar beneden, naar Le Chable. Vervolgens nemen we de bus naar Mauvoisin. Over de 18 km doet de bus 55 minuten. Terug fietsen we dat in 35 minuten. De stuwdam is indrukwekkend. Met 250 meter is het de hoogste dam van Europa. Vanaf de dam heb ik een schitterend uitzicht over het meer en, aan de andere kant, over de vallei van Bagnes.

Gratis opladen bij berghut
Voordat we het stuwmeer bereiken, moeten we door een reeks spaarzaam verlichte tunnels. Dat is uitkijken geblazen. Maar de beloning is groot. Een fascinerend decor van turquoise water, schuimende watervallen en een stoer berglandschap. Zelfs de koeienbellen ontbreken niet. We fietsen een kleine 10 km over grindpaden langs het meer en gaan vervolgens bergopwaarts naar de hut van Chanrion. Daar lunchen we heerlijk op het zonnige terras met wederom een prachtig uitzicht. Ondertussen laden onze accu’s gratis op bij een laadpaal.

Rocklette met gesmolten kaas
Terug in Mauvoisin wacht ons een optreden van een stevige rockgroep. De show in de volle natuur is onderdeel van Rocklette, een festival dat deze week in de regio plaatsvindt. Er heerst een goede, relaxte sfeer. De ‘klette’ slaat op raclette, het bekende Zwitserse gerecht van gesmolten kaas. Dat is hier vanzelfsprekend ook verkrijgbaar. Zowel de muziek, als de kleding en de haardracht doen mij denken aan mijn eigen festivalverleden. Alleen de massaal getatoeëerde lichamen ontbraken bij ons.

Gevarieerde zomeragenda
De persmap maakt mij al snel duidelijk wat het geheim van het zomersucces van Verbier is. Want naast de goede infrastructuur voor mountainbikers, bergwandelaars en trailrunners staan in de agenda een 20-tal evenementen vermeld. Dat zijn niet alleen activiteiten van sportieve aard voor een breed publiek. Vermaard is het klassieke Verbier Festival met tal van wereldbekende topmusici. Daarnaast laten Rocklette en Electrolette de bergen goed beven en komen ze weer tot rust tijdens het yoga-festival.

mountainbiken in Verbier

Verbier bleef een authentiek bergdorp
Zelf maak ik een deel van het E-Bike Festival mee. Overdag profiteer ik van de uitgestippelde tochten langs sfeervolle boerendorpen en bij terugkomst bezoek ik stands van gerenommeerde merken. Bovendien zorgt zo’n evenement voor heel veel gezelligheid op straat en op de terrasjes. Zonder dat het te druk is. Ongetwijfeld is Verbier door het toerisme enorm gegroeid, maar de karakteristieke chalets overheersen het dorpsbeeld, nergens zie ik hoogbouw. En waar ik ook kijk, zie ik de omliggende bergen. Imposant, groen en uitdagend.

Ging jij ook al (e)-mountainbiken in Verbier? Of elders?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Ontdekte je bijzondere, bangelijke trails of vond je net enkele rustige en gemakkelijke routes? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Verbier | www.verbier.ch
Toerisme Valais | Internet: valais.ch/en/home
Zwitserland Toerisme | Internet: myswitzerland.com/nl-be/bestemmingen/verbier
Vervoer
Om te e-mountainbiken in Verbier, vloog Reisreporter Tom met Brussels Airlines naar Genève (vliegtijd 85 min). Verder met de trein, die vertrekt vanaf de luchthaven, naar Le Chable (één keer overstappen, reistijd 2u 14 min). Prachtige treinrit langs het Meer van Genève. De trein stopt onder andere in Lausanne en Montreux.
Logeren
Hotel Mirabeau | Internet: mirabeauhotel.ch

📌 Pin nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *