Fietsen door het Haslital in de sporen van Sherlock Holmes

Meiringen, het lijkt een gewoon Zwitsers dorpje in het midden van het Haslital, met hoge bergen en indrukwekkende watervallen. Maar daaronder schuilt een intrige: hier is immers Sherlock Holmes gestorven. Of niet? Net als Sherlock heeft het Haslital heel wat mysteries om te ontrafelen. Dat doen we op de fiets!

No kidding, Sherlock!
Sherlock Holmes is vandaag weer brandend actueel, dankzij het succes van de nieuwe Britse tv-serie met de briljante acteur Benedict Cumberbatch in de hoofdrol. Maar wat sommigen lijken te vergeten, is dat het gaat om slimme bewerkingen van de oude verhalen van schrijver Arthur Conan Doyle, zoals ‘The Final Problem’, met daarin een centrale rol voor de Reichenbach waterval, gelegen in… Meiringen! Geen toeval dat ik ’s morgens in dit stadje met de trein toekom om aan mijn avontuur te beginnen.

What what, Watson?
De wolken hangen laag en het miezert, wanneer Brigitte Leuthold van de toeristische dienst onthaalt mij met een gulle lach. “Ben je er klaar voor?”, vraagt ze me. Ik weet niet meteen wat ze bedoelt, maar haar enthousiasme is aanstekelijk en dus antwoord ik: “Tuurlijk”. “Goed, want vandaag gaan we de Reichenbach waterval bekijken; eerst via de tandradbaan, daarna met de fiets!” Ik hoorde het even in Keulen donderen, maar Brigitte meende het duidelijk serieus.

Onderweg komen we genoeg herdenkingsmonumentjes tegen voor Sherlock Holmes.

Onderweg komen we genoeg herdenkingsmonumentjes tegen voor Sherlock Holmes.

Dodelijke schoonheid
Terwijl we dus eerst met de Reichenbachfall-bahn naar de beroemde waterval stijgen, vertelt Brigitte dat schrijver Conan Doyle op zoek was naar een manier om zich te ontdoen van zijn bekend personage. Daarom bedacht hij een scène, waarbij Sherlock én zijn aartsrivaal Moriarty zouden sterven. De waterval, die hij tijdens een vakantie hier ontdekte, had zo’n indruk nagelaten dat zij die eer kreeg. En eerlijk gezegd, de waterval is inderdaad imposant. De kracht die het water uitstraalt doet me verstommen en met het gevecht voorstellen.

Met de voetjes op de grond
Maar er is geen tijd om te dromen. Het is gestopt met regenen en wanneer ik weer met de voeten op de grond van Meiringen ben, licht Brigitte me meteen verder in over de andere troeven van het Haslital. De waterval is een onderdeel van de Reichenbach die van de Grosse Scheidegg naar de Aare in Meiringen stroomt. Die vallei is autoluw en daardoor populair bij fietsers. Het is ook een flinke klim van meer dan 1.000m, wat ik iets later zelf mag ervaren.

Afzien en genieten op de fiets, gids Brigitte in de houtzagerij en de climax van het verhaal: de Reichenbachfall (© Wikimedia Commons)

Afzien en genieten op de fiets, gids Brigitte in de houtzagerij en de climax van het verhaal: de Reichenbachfall (© Wikimedia Commons)

Op de pedalen en klimmen dus
Gelukkig krijg ik een e-bike ter beschikking, waardoor ik ook als onervaren fietseling de top van de Grosse Scheidegg (1.962m) zou moeten kunnen bereiken. Brigitte heeft veel vertrouwen in mijn kunnen, ikzelf iets minder. Na enkele trappen dien ik echter toe te geven dat deze fietsen super zijn. Ik lijk wel te kunnen spurten. Toch zal ik spaarzaam met de batterij moeten omgaan, wil ik helemaal tot boven geraken. Maar de klim naar boven is de moeite. Onderweg houden we enkele indrukwekkende haltes.

In de ban van het monster
De eerste stop is hotel Zwirgi. Aan het terras staat een groep Japanners zenuwachtig te gniffelen met enkele monsterversies van steps in de hand. Hier worden het liefelijk trottis genoemd en zijn ze erg populair. Met de (post)bus kan je tot de startplaats rijden en dan is het de bedoeling om met de step naar de finish af te dalen, op eigen tempo. Ik vermoed dat die trip voor deze groep best lang zou kunnen duren; ze nemen meer foto’s dan ze vooruitgang boeken.

De oude houtzagerij op waterkracht

De oude houtzagerij op waterkracht.

De kracht van ijs en water
Weer wat hoogte gewonnen met mijn fiets, houden we halt in Rosenlaui om een ander fenomeen te aanschouwen: de gletscherschlucht. Dit is een immense kloof die in het gesteente uitgehouwen is door de pure kracht van het ijswater, afkomstig van de hoger gelegen gletsjer. Het is prachtig wat de natuurkracht zelf bewerkt, maar ik hou mijn tijd in het oog te en dus fietsen we verder naar de Schwarzwaldalp, waar waterkracht de motor is van een authentieke houtzagerij.

Op naar de top
Al gauw staat Brigitte me opnieuw aan te moedigen om verder te fietsen naar de top van de Grosse Scheidegg. “Pas aan het eind worden de prijzen verdeeld.” En dus trap ik door, bijna letterlijk. Want zelfs met een e-bike dien je kracht te zetten om tot aan die top te geraken. Het venijn zit in de staart en de laatste klim is steil. Echter boven, wordt die inzet dik beloond. Wat is het uitzicht hier schitterend. We nemen even adempauze, voor het kicken wordt.

Regionale trein Meiringen-Innertkirchen.

Regionale trein Meiringen-Innertkirchen.

What goes up, must come down
De klim naar de bergtop was een serieuze inspanning, maar dan volgt de afdaling. Ik ben blij dat hier quasi geen auto’s (mogen) rijden, want dat afdalen gaat in een rotvaart. De adrenaline giert door mijn lichaam en eenmaal terug beneden stralen we beiden door de euforie. Onze uitstap is meer dan geslaagd te noemen en ik snap het enthousiasme van Brigitte én waarom het Haslital een must is. En is hier zoveel te ontdekken. Een volgende keer? Ik hoop het.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen

Haslital
| Bahnhofplatz 12, 3860 Meiringen
Tel. +41 (0) 33 972 50 50 | Internet: www.haslital.ch
Tourist Center Innertkirchen | Grimselstrasse 2, 3862 Innertkirchen
Tel. +41 (0) 33 982 26 60 | Internet: www.haslital.ch
Grimselwelt | Grimselstrasse 19, 3862 Innertkirchen
Tel. +41 (0) 33 982 26 26 | Internet: www.grimselwelt.ch
Jungfrau Region Tourismus | Untere Bönigstrasse 8, 3800 Interlaken
Tel. +41 (0) 33 854 12 50 | Internet: www.jungfrauregion.ch
Switzerland Tourism | Luxemburgplein 1, 1050 Brussel
Tel. +32 (0) 800 100 200 29 | Internet: myswitzerland.com
Overnachten
Intersoc Palace Hotel | Im Gruebi 1443A, Postfach 370, 3823 Wengen | Tel: +41 (0) 33 553 24 90
Bereikbaarheid
SBB
(Zwitserse treinmaatschappij) | Internet: sbb.ch
Zentralbahn (Interlaken-Luzern-express) | Bahnhofstrasse 23, 6362 Stansstad
Tel. +41 (0) 58 668 80 00 | Internet: www.zentralbahn.ch
Meiringen-Innertkirchen-bahn | Internet: www.grimselwelt.ch/bahnen/mib
Junfrau Travel Pass (regionaal vervoerspas) | Internet: www.jungfrau.ch
Berner Oberland Regional Pas (regionaal vervoerspas) | BLS Reisezentrum Interlaken, Bahnhofstrasse 23, 3800 Interlaken
Tel. +41 (0) 58 327 47 50 | Internet: www.regionalpass-berneroberland.ch
Bezienswaardigheden
Haslital
| Bahnhofplatz 12, 3860 Meiringen
Tel. +41 (0) 33 972 50 50 | Internet: www.haslital.ch
Reichenbachfall-bahn| Willigen, 3860 Schattenhalb
Internet: www.grimselwelt.ch/bahnen/reichenbachfall-bahn
Sherlock Holmes museum | Bahnhofstrasse 26, 3860 Meiringen
Tel. +41 (0) 33 972 50 00 | Internet: www.sherlockholmes.ch
Rosenlaui Linie | PostAuto, Regio Bern/Zentralalpen, 3001 Bern
Tel. +41 (0) 58 448 20 08 | Internet: www.postauto.ch/de/ausflugstipps/rosenlaui-linie
2rad-Center (fietsverhuur) | Dorfstrasse 6, 3862 Innertkirchen
Tel. +41 (0) 33 971 51 51 | Internet: www.2rad-center.ch
Monster Ride – Sherlock Holmes (trotti) | Lenggasse 18, 3860 Meiringen
Tel. +41 (0) 76 572 95 90 | Internet: www.outdoor-for-fun.ch
Gletscherschlucht Rosenlaui | Rosenlaui, 3860 Meiringen
Tel. +41 (0) 33 971 24 88 | Internet: www.rosenlauischlucht.ch
Aareschlucht | Aareschlucht AG, 3860 Meiringen
Tel. +41 (0) 33 971 40 48 | Internet: www.aareschlucht.ch
Schwarzwaldalp Chalet-Hotel | Schwarzwaldalp, 3860 Meiringen
Tel. +41 (0) 33 971 35 15 | Internet: www.schwarzwaldalp.ch
Historische Säge Schwarzwaldalp | Schwarzwaldalp, 3860 Meiringen
Tel. +41 (0) 33 971 35 15 | Internet: www.saege-schwarzwaldalp.ch
Kristallmuseum Rufibach | Wirzen 141, 3864 Guttannen
Tel. +41 (0) 33 973 12 47 | Internet: www.kristalle.ch/sammlung/slidesGuttannen.asp

Foto’s: © Steven Loockx

Over deze auteur

Auteur Steven Loockx reist graag per openbaar vervoer naar zijn vakantiebestemming. Wandelvakanties in combinatie met lokaal transport genieten zijn voorkeur. Op reportage neemt hij je mee naar stilteplekken rekening houdend met het budget en duurzaamheid. Ook themaparken weten hem te bekoren. Op dit reisplatform deelt Steven zijn belevingen en geeft je praktische tips.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *