sneeuwschoenwandelen verbier

Sneeuwschoenwandelen in het Zwitserse Verbier

Reisreporter Stephanie vloog deze winter voor de eerste keer in haar leven naar Zwitserland. Ze verloor er haar hart aan wit ingeduffelde bergen, betoverende landschappen vol ijskristallen en een magische Narnia-wereld. Op de eerste dag reed ze met de trein richting het welgekende Verbier in Val de Bagnes, maar bleef weg van de drukte hangen voor een tripje op sneeuwschoenen in de bergen. Het doel: genieten en de berghut in Cabane Du Lein, 3 km verder en 400 m de hoogte in.

Sneeuwschoenwandelen in de bergen
Om die 3 km door diepe sneeuw te wandelen heb je meer nodig dan enkel stevige wandelschoenen. Je zou namelijk elke paar meter dieper wegzakken of terug naar beneden glijden. Vandaar de sneeuwschoenen die bergids Melanie stevig rond mijn schoenen bindt. Met de speciale schoenen verdeel je het gewicht van de wandelaar over een breder drijfvlak. De sneeuwijzers onderaan zorgen voor nog extra grip. Maar vergis je niet, sneeuwschoenwandelen is niet poepsimpel. Je zomaar omdraaien zoals je met gewone schoenen zou doen om snel een foto van het landschap achter je te nemen, raad ik je niet aan. Je zou net als ik wel eens op je achterste in een ijskoud deken kunnen belanden.

sneeuwschoenwandelen

Met Melanie naar Cabane Du Leine
Melanie is een berggids die onder de naam Alp Inspiration verschillende sneeuwschoenwandelingen doorheen de bergen rond haar thuishaven aanbiedt. Onder de noemer ‘Less Is More’ neemt ze me mee door het voor haar bekende winterse landschap. Wanneer ze langs sporen van dieren loopt, stopt ze even en vertelt ze in geuren en kleuren over het beest dat deze sporen achterliet. Ook over de bomen en planten die hier en daar moedig doorheen de sneeuw piepen, deelt ze met veel trots haar kennis.

Met rode wangen en koude vingers wandel ik 3 km ver en 400 m de hoogte in. De zon heeft plaatsgemaakt voor de maan wanneer we aan Cabane du Lein arriveren. Op het eerste gezicht is het een moderne berghut ver weg van de bewoonde wereld. In werkelijkheid was dit gebouw eerst een waterzuiveringsinstallatie voor het dichtbijgelegen bergmeer. Met een beetje inventiviteit werd deze plek uiteindelijk omgevormd tot een perfecte overnachtingsplek voor wel 12 gasten, terwijl de oorspronkelijke zuiveringsfunctie behouden werd.

Binnen is het warm en oogt het gezellig. Melanie toont zich niet enkel de perfecte berggids, maar ook de ideale gastvrouw. Ze voorziet haar hele entourage van verse thee, lekkere glühwein, een aperitief in de vorm van vlees en kaas met vervolgens een rijkelijke kaasfondue. Dat allemaal terwijl de berghut zalig warm gestookt wordt. Wanneer de buikjes vol zitten, is het bedtijd. Voldoende nachtrust is aangeraden, want morgen willen we uitgerust de berg aan de andere kant weer af.

De tocht naar beneden
De wekker gaat al om 7u. Met koffie of thee en heerlijk Zwitsers brood, vergezeld door huisgemaakte confituur, word ik langzaam wakker terwijl de zon prachtig opkomt. Een groot raam in de hut zorgt voor het mooiste vergezicht dat je je voor kan stellen. Met de rugzak weer gepakt, trek ik een uurtje later mijn sneeuwschoenen aan voor de afdaling.

Ook deze keer vertelt Melanie met veel trots. Over de lariksen of lorken die het hele jaar door een afwisselend uitzicht geven: zachtgroen in het voorjaar, donkergroen in de zomer en stralend geel in het najaar. Ze geeft me ook meer uitleg over de dorpen die je ver weg achter elke bocht ziet, zelfs over de koeien die in Zwitserland blijkbaar vechten. Niets laat ze zomaar passeren. De zon doet het hele landschap magisch oplichten. Narnia!

sneeuwschoenwandelen verbier

De afdaling duurt enkele uren, maar ik heb spijt wanneer ik beneden ben. Zo overweldigd door de Zwitserse natuur in de bergen, door de stilte en rust die ik mocht beleven, door de ervaring die ik rijker ben. Mijn sneeuwschoenen zijn nog niet uit en ik ben al een volgend tripje richting Verbier aan het plannen.

sneeuwschoenwandelen verbier

Wil jij ook naar Verbier?
Verbier is op verschillende manieren te bereiken. Je kan het vliegtuig nemen naar de dichtstbijzijnde luchthaven in Génève om vervolgens vanaf daar met de trein reizen. Je kan ook gewoon de auto nemen. Verbier is zo’n 800 km van Brussel en 850 km van Antwerpen verwijderd.

Ging jij al sneeuwschoenwandelen in Verbier of elders?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring. Beleefde je er iets leuks of ontdekte je een mooie route om te sneeuwschoenwandelen? Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Verbier | Internet: verbier.ch/winter/
Val de Bagnes | Internet: verbier.ch/summer/inside/destinations/tourist-destinations/upper-val-de-bagnes/
Toerisme kanton Valais | Internet: valais.ch/en/home
Toerisme Zwitserland | Internet: myswitzerland.com/nl-be/bestemmingen/wallis
Zien en doen
Alp Inspiration
: alpinspiration.com/
‘Less is More’ Experience | Internet: verbier.ch/winter/offers/sejour-less-is-more-2-jours-le-chable-en-winter-3422774/
Sneeuwschoenwandelingen | Internet: verbier.ch/winter/inside-winter/to-do/sports-activities/winter-sports-and-adrenaline-in-the-great-outdoors/snowshoe-hiking/
Overnachten
Cabane du Lein
| Internet: verbier.ch/winter/offers/cabane-du-lein-levron-en-winter-3410778/

📌 Pin nu en plan latersneeuwschoenwandelen verbier

Over deze auteur

Stephanie is een zero-waste & social media enthousiast die zo bewust mogelijk leeft. Daarom probeert ze zoveel mogelijk groen te reizen. Je komt haar niet tegen in een luchthaven als ze voor de trein of bus kan kiezen. Op haar persoonlijk Instagram account vind je een collage van Stephanie’s leven terug: citytrippen, katknuffelen, floaties en poëzie

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *