Vakantie in Canet-en-Roussillon

De vele troeven van een vakantie in Canet-en-Roussillon

Aan de voet van de Oostelijke Pyreneeën, op 10 km van Perpignan ligt een vredig badstadje dat heimelijk geniet van alle geneugten van de Middellandse Zee ver weg van de drukke en dure Côte d’Azur. Dit is Frankrijk op zijn best: zon, zee, zand à volonté, heerlijk frisse lokale wijntjes en een overvloedige Catalaans gekleurde keuken.

La vie en rose
Mijn vakantie in Canet-en-Roussillon start aan het einde van de Promenade Charles Trênet. Daar waar het meer van Canet in de zee vloeit met het zicht op de toppen van de Canigou ligt het Grand Hotel Les Flamants Roses. Precies op de plek waar in het midden van de 19e eeuw de traditie ontstond om te komen baden in de zee, omdat de zee hier heel lang ondiep op het brede zandstrand vloeit. Vandaag loop ik in de vroege ochtend vanuit mijn luxueuze kamer over hetzelfde zachte zand naar de diepblauwe zee. Ik ontmoet er een groepje “waterwandelaars”, mensen van een respectabele leeftijd die kilometers door het ondiepe water waden, gekleed in een wetsuit en beschermd met een brede zonnehoed. De traditie van “Les Bains de Mer” van weleer wordt hier in ere gehouden.

Vakantie in Canet-en-Roussillon

Puur natuur
Recht tegenover het hotel bevindt zich de lagune van Canet, waar de echte roze flamingo’s wonen. Je kan hier kilometers wandelen langs aangelegde paden doorheen de ongerepte natuur. In deze beschermde zone vinden tal van vogels rust tussen het riet. Tot 200 verschillende soorten komen er hun nest bouwen of verblijven hier tijdelijk tijdens hun trek. De bescheiden strohutjes getuigen van een ver verleden waarin hier volledige vissersfamilies woonden en leefden van de palingvangst. Een cultuur die dreigt aan zijn einde te komen door de komst van de Aziatische blauwe krab. Die beschadigt met haar venijnige poten de netten en beestjes, maar is gelukkig wel een lekkernij op je bord.

Vakantie in Canet-en-Roussillon

Boomgaarden vol lekkers
We maken een wandeling langs een aangelegd kanaal dat loopt van Perpignan naar Canet en de omliggende akkers bevloeit. We vertrekken vanuit het arboretum waar we een uitgebreide collectie olijfbomen en lokale druivensoorten leren kennen. Er huizen ook enkele unieke exemplaren van eucalyptus- en kamferbomen die naast de parasoldennen voor een verkoelende schaduw zorgen. De reuzewaterlelies die zelfs het gewicht van kinderen kunnen torsen zijn een bezienswaardigheid, maar wij zijn meer geïnteresseerd in de boomgaarden vol vers fruit: je kan er zelf abrikozen, perziken en nectarines komen plukken.

Vakantie in Canet-en-Roussillon: dat is ook wijnproeven!
Op de hellingen boven de stad liggen een vijftal kleine wijndomeinen van de Appelation Côtes de Roussillon, die je in een fietsronde kan bezoeken. Zelfs na een lange hete zomer zijn de ranken in augustus nog fris groen. Dat hebben ze te danken aan de keienbodem van de rivier de Têt en de wind die er stevig te keer gaat: de mistral uit de zee of de tramontane uit de bergen. Wij bezoeken wijndomein Mas Baux, waar Serge en Marie-Pierre Baux gepassioneerd voor bioteelt kiezen. Hun kwaliteitswijnen die poëtische namen dragen zoals ‘Rouge à Lèvre’ een frisse rosé van grenache en mourvèdre, een droge witte op eiken vaten gerijpte ‘Autant en Emporte le Blanc’ of de licht rode ‘Loulou’ op basis van Syrah-druiven genieten een internationale erkenning.

Vakantie in Canet-en-Roussillon

Oud en nieuw in de haven
Canet-en-Roussillon is de 2de grootste haven van het departement Occitanie met ruim 1 300 aanlegplaatsen voor boten tot 35 meter en een aanzienlijke commerciële activiteit. Grote namen zoals Catana en Jeanneau hebben er hun scheepswerven en er wordt gewerkt aan een nieuwe kaai speciaal voor catamarans. De firma Windelo die ecologische catamarans bouwt aangedreven met een hybride motor waardoor de CO²-uitstoot met 50% daalt, heeft hier haar thuisbasis.

Vakantie in Canet-en-Roussillon

Varen met traditioneel zeiljacht
Tijdens onze vakantie in Canet-en-Roussillon maken wij een uitje in de haven aan boord van een traditioneel zeiljacht. Dat maakt deel uit van een collectie oude houten schepen die bewaard bleven door de Association de Bateaux du Patrimoine et de Legende de Canet en Roussillon. Zij vormen een kleurig plaatje in de haven naast de hedendaagse jachten die aangemeerd liggen te blinken in de zon. Maar je kan ook een daguitstap maken op de vrolijk gele Navivoile, de grootste Franse catamaran die de mooiste plekjes van de Côte Vermeille aandoet.

Het scenografische aquarium Oniria
Eveneens in de haven bevindt zich het nieuwe prestigieuze aquarium Oniria dat in 2021 opende en zijn gelijke niet kent op gebied van onderwaterbeleving en educatieve aanpak. Tijdens je bezoek trek je op avontuur met een druppel water. Het begint op de top van de berg Canigou (3 000 m), waar de druppel zich in de wolken nestelt, zich ontpopt tot sneeuw, neerkomt op de hellingen om uiteindelijk een stroom te vormen in de rivier de Têt en uitmondt in de Middellandse zee. Hier ontmoet Druppel allerlei vissen in zijn tocht naar de donkere diepten (-3 000m) voor hij toekomt in de tropische wateren van de zwoele jungle met mangroven. Onderweg krijgen we een inkijk in het belang van water voor de wereld en wordt de bezoeker geconfronteerd met de ecologische uitdagingen van vandaag.

Canet Plage
De allergrootste troef voor een vakantie in Canet-en-Roussillon blijft echter het 9 km lange strand met fijn zand en een grote ondiepe turquoise zee met een zon die altijd op het appel is. Wat mij betreft het best bewaarde geheim van Frankrijk, want het is hier niet druk en de prijzen zijn naar Belgische normen normaal. Sport en spel zijn hier in overvloed aanwezig en in de mooi ingerichte beachclubs geniet je onder de schaduw van een strooien dak van een slaatje, “les fruits de mer” en een lokaal glaasje rosé. Voor wie het wat gastronomischer mag zijn, zou ik de Pub del Mar aanraden. Dit prachtig ingericht restaurant met zicht op de bootjes biedt een fusion keuken met Zuid-Amerikaanse en Japanse toetsen. Op het terras kan je ook heerlijke cocktails drinken met tapas. La vie est Belle!

Ging jij al op vakantie in Canet-en-Roussillon?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring of verhaal! Laat het ons weten met een reactie hieronder.

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Canet-en-Roussillon | Internet: ot-canet.fr  | Tel: +33(0)4.68.86.72.00
Toerisme Pyrénées-Orientales | Internet: tourisme-pyreneesorientales.com/nl
Toerisme regio Occitanie | Internet: tourisme-occitanie.com
Toerisme Frankrijk | Internet: france.fr/nl
Overnachten
Grand Hotel Les Flamants Roses ****| Internet: hotel.les-flamants-roses.com/fr
Eten en drinken
Wijndomein Mas Baux | Internet: mas-baux.com
Pub Del Mar | Internet: pubdelmar.fr

📌 Pin nu en plan later

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *