Opaalkust

Leven op het ritme van de zee aan de Opaalkust in Frankrijk

Ingeklemd tussen de haven van Calais en de Baai van de Authie, vind je de Opaalkust. Een grillige kustregio vol woeste krijtrotsen, stijlvolle badplaatsen, uitgestrekte duinengebieden en een zacht glooiend landschap vol pittige wandel- en fietspaden. Aan toppers geen gebrek. Dit zijn onze hoogtepunten.

opaalkust

© AS. FLAMENT

1. Nausicaa, het grootste aquarium van Europa
Nausicaa als hét grootste aquarium van Europa omschrijven is allerminst overdreven. Dit uniek bezoekerscentrum aan de Opaalkust telt een uitzonderlijk aquarium van nagenoeg 10.000m³, verspreid over verschillende verdiepingen. Daarbij wandelt u als bezoeker haast letterlijk tussen de haaien, mantaroggen en andere kleurrijke onderwaterspecimen rond. De vele unieke uitzichtpunten – zoals een doorschijnende tunnel van 18 meter lang en een glaspaneel van 20 bij 5 meter – bezorgen de bezoekers een ronduit verbluffende inkijk in een fascinerende onderwaterwereld die steeds in beweging is. Nausicaa bevindt zich pal aan het strand van Boulogne-Sur-Mer.

Opaalkust

De kathedraalcrypte. ©JL Bailleul

2. De historische bovenstad van Boulogne-Sur-Mer
Boulogne-Sur-Mer bestaat uit een boven- en een benedenstad. De bovenstad is omringd met indrukwekkende vestingwallen die dateren uit de 13de eeuw. Daarachter zit een middeleeuwse stad verstopt vol verborgen kroonjuwelen. Je vindt er ook een belfort uit de 12de eeuw en een kathedraal die hoog boven de omgeving uittorent en al vele eeuwen de skyline van Boulonge-Sur-Mer bepaald. Wie tijd overheeft, raden wij een bezoekje aan de kathedraalcrypte aan. Deze crypte werd na vijf jaar renovatiewerken terug voor het publiek opengesteld, en geldt als Frankrijks grootste crypte.

Wandelen langs grillige kusten. © Igor Vandenberghe

3. Les Deux-Caps
Het krijtrotslandschap tussen Cap Griz Nez en Cap Blanc Nez is voor velen wellicht hét meest iconische beeld van de Opaalkust. Terecht, want beide kliffen rijzen maar liefst 50 meter uit de zee op, en bepalen al vele eeuwen de aanblik van de regio. Dik 30 km verder wachten de witte kliffen van Dover, meteen het kortste punt tussen Engeland en het Europese vasteland. Bij helder weer zie je Engeland in de verte blinken in de zon. Een wandeltocht tussen de twee Caps is de beste manier om voluit te genieten van deze overweldigende regio. Spring vooraf misschien eens binnen in het Maison du Site des Deux-Caps in Audinghen.

Le Touquet. © Frederik Astier

4. Fietsen in Le Touquet-Paris-Plage
De stijlrijke badplaats Le Touquet wordt soms wel eens met Knokke vergeleken. Daar kunnen we gedeeltelijk inkomen, want Le Touquet ademt vooral tijdloze klasse uit. Met dank aan haar bosrijke omgeving – vol villa’s in Anglo-normandische stijl – en haar gezellige centrum vol merkenboetieks en prijsvriendelijke visrestaurants. Het weidse strand is bij laagtij – en bij voldoende wind – dé uitgelezen plek om te strandzeilen. Een ander alternatief is een e-bike tocht. Bij Energie Vélo (Rue de Metz 81, Le Touquet) kunnen e-bikes gehuurd worden.

5. De Cité Dentelle Mode in Calais
Het Kant- en Modemuseum in Calais viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. Het museum is ondergebracht in een voormalige collectieve kantfabriek uit de late 19de eeuw in Calais. Het museum presenteert een unieke inkijk in de industriële kantproductie in het noorden van Frankrijk. Naast de vaste collectie zijn er altijd verschillende tijdelijke expo’s.

Opaalkust

De bijzondere skyline aan de dijk van Wimereux. © Igor Vandenberghe

6. Wimereux
Aan pittoreske badplaatsen geen gebrek aan de Opaalkust. Als wij er toch eentje moeten uitkiezen, gaan we voluit voor Wimereux, een levendige badplaats gelegen tussen Boulogne-Sur-Mer en Wissant. De wandeldijk nodigt erg uit tot een slentertocht langs de vele Belle Epoque-villa’s die, in tegenstelling tot die aan onze Belgische kust, moeiteloos de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw wisten te overleven. Ook in de achterliggende straten vind je diverse Belle Epoque-pareltjes. Omringd door kliffen, maak je vanuit Wimereux verschillende wandeltochten in de duinen of pal bovenop de kappen.

© Igor Vandenberghe

7. Het kasteel van Hardelot
De regio is rijk ingekleurd met belforten, robuuste forten en stoere omwallingmuren. Het kasteel van Hardelot is van een heel andere orde, want dit kasteel dateert uit het midden van de 19de eeuw, al werd ze gebouwd op fundamenten van een fort uit de 13de eeuw. Van buitenaf heeft het kasteel veel weg van een kruising tussen een stijlrijk landhuis en een pronkerig neotudor kasteel. De Engels geïnspireerde kasteeltuinen zijn vrij te bezoeken, al moet je wel betalen voor een bezoek aan het kasteel. Het kasteel is rijk bemeubeld in een tijdloze stijl die vage herinneringen oproept aan het interbellum.

8. Slapen in Hotel Atlantic
De Opaalkust telt verschillende luxehotels, zoals het familiehotel Atlantic. Hotel Atlantic bevindt zich aan de dijk van Wimereux. Alle 18 kamers bieden frontaal zeezicht. Het hotel beschikt over een privé-parking. In het spa- en wellnesscentrum kom je helemaal tot rust in de sauna en hammam. Met het gastronomische restaurant La Liégeoise en het restaurant L’Aloze beschikt het hotel over twee restaurants, gespecialiseerd in visgerechten met zicht op zee.

Restaurant La Matelote. © La Matelote

9. Dineren in Pérard of La Matelote
Met de restaurants Pérard (Le Touquet-Paris-Plage) en La Matelote (Boulogne-sur-Mer) focussen we op twee toonaangevende restaurants die door een breed publiek worden geapprecieerd. La Matelote situeert zich pal tegenover Nausicaa en pronkt al enkele decennia met een Michelinster. Een uitgebreid lunchmenu heb je al voor 28 euro. Ook Pérard is een instituut, niet in het minste omdat het tegelijk een populaire viswinkel, een bistro, een oesterbar en een grillrestaurant herbergt. Wie van fruit de mers, bouillabaisse en andere overheerlijke visgerechten houdt, weet meteen waarheen.

© Eric Desaunois

10. Wandelen door de duinen van de Slack
Wandelliefhebbers worden aan de Opaalkust verwend met een immens aanbod aan wandelpaden, met de GR 120 als absolute topper. Deze wandelroute wordt ook wel eens de Sentier du Littoral genoemd, en loopt van De Panne tot aan Berck-sur-Mer. Verdwalen is geen optie, gewoon de rood-wit gestreepte bordjes volgen. Wandelen door de duinen en op het strand kan natuurlijk ook. Een van de leukste wandelgebieden zijn de duinen van de Slack, tussen Wimereux en Ambleteuse. Hier wandel je door een gevarieerd landschap met duinen, dennenbos en strand. Op het strand van Ambleteuse vind je zowaar een fort, ontworpen door Vauban.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Frankrijk | be.france.fr/nl
Toerisme Pas de Calais | www.pasdecalaistoerisme.com
Bereikbaarheid
Auto | De Opaalkust bevindt zich op 180 km van Gent en 230 km van Brussel.
Rijd via de A16 die evenwijdig met de kust loopt, en Frankrijk met de Belgische kust verbindt. Of ga via Kortrijk en Lille richting Opaalkust. Vanaf Boulogne-Sur-Mer moet er tolgeld betaald worden. Ga daarom eerder van de snelweg af (afritten 36, 37 of 38) en rijd via de kustweg richting Boulogne-sur-Mer en Le Touquet.
Overnachten
Evancy appartementen en hotelresidenties | Verhuurder van vakantiehuisjes, appartementen, vakantievilla’s en studio’s aan de Opaalkust, onder andere in Bray-Dunes, Boulogne-Sur-Mer, Hardelot en Oye-Plage. Sommige van die vakantieparken liggen pal aan zee, andere een ietsje landinwaarts.

? PIN nu en plan later

Opaalkust

Coverfoto: © AS. FLAMENT

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *