citytrip Lausanne

Citytrip Lausanne: ontdek een bruisende stad met wijnboeren als buren!

‘Wat een gezellige stad’ is de eerste reactie van Reisreporter Tom na zijn 4-daagse citytrip Lausanne aan het Meer van Genève. ‘Je merkt echt dat het een studentenstad is’, voegt hij er aan toe. Hem valt vooral de kleinschaligheid van de winkels op: veel speciaalzaken, weinig grote warenhuizen.

Citytrip Lausanne trapt op je adem
Dat een citytrip Lausanne ook een uitdaging is, merk ik meteen bij het verlaten van het station. Naar mijn hotel is het misschien tweehonderd meter wandelen, maar de gemiddelde stijging van de straat schat ik toch al gauw op 10 procent. Tussen het zwaar ademhalen door vertelt mijn gids Hilary dat Lausanne op drie heuvels is gebouwd. Mocht hier geen stad zijn ontstaan dan zou een wijngaard een mooi alternatief zijn geweest, denk ik. Maar Keltische vissers dachten daar ruim tweeduizend jaar geleden anders over.

citytrip Lausanne

Bootje varen inbegrepen
De ligging is prachtig, met uitzicht over het Meer van Genève. Aan de overkant ligt Frankrijk, een afstand van 14km. Passagiersschepen varen verschillende routes, onder andere in 35 minuten naar Evian-les-Bains, bekend van het beroemde bronwater. Met mijn Swiss Travel Pass zou mij dat niets extra kosten. Maar ik ben te kort in Lausanne om nu over te steken. Gelukkig ontdek ik al snel de metro en dat spaart mijn kuiten. Lausanne is de enige Zwitserse stad met een metro.

citytrip Lausanne

Vlei je neer op gezellige terrasjes of de straattrappen van Lausanne
Lausanne maakt op mij een zeer relaxte indruk. Vooral in het historisch centrum met zijn vele terrasjes. Ook op de karakteristieke trappen zie ik regelmatig jongeren zitten met een glas in de hand. Van industrie is hier nauwelijks sprake. Mij wordt al snel duidelijk dat het een stad van studeren en sporten is. De meest vermaarde onderwijsinstelling is de hotelschool. En in het kielzog van het Internationale Olympische Comité hebben ook ruim vijftig internationale sportbonden hun hoofdkantoren in Lausanne gevestigd.

Schrijver Georges Simenon kocht hier veel van zijn pijpen

Feesten in Flon
‘Flon, Flon, Flon’, krijg ik steevast als antwoord op mijn vraag waar het avond- en nachtleven zich afspeelt. Flon is de wijk waar ik moet zijn. De metro stopt er voor de deur. Een ander metrostation is trouwens vernoemd naar Maurice Béjart, die hier ook furore heeft gemaakt. Nog een leuk weetje: bij een toevallig bezoek aan een pijpenwinkel vertelt de winkeldame mij dat Georges Simenon hier zeker tweehonderd pijpen heeft gekocht. De laatste 17 jaar van zijn leven woonde hij dan ook in Lausanne.

De kathedraal pronkt als een baken in de stad
Het eerste wat mij opvalt in de kathedraal, ingewijd in 1292, is dat ik geen beelden zie. De mensen noemen het nog steeds een kathedraal, maar sinds de verovering van Lausanne in 1536 door Bern is het een protestantse kerk. Het is het grootste gotische monument van Zwitserland. De beelden bij de oude hoofdingang zijn er nog wel, maar voor de protestanten behoort die ingang niet meer tot hun kerk. Voor mij is de hooggelegen kathedraal, wanneer ik even de weg kwijt ben, een baken in de stad.

Uitkijkwachter Simon roept de tijd vanaf de klokkentoren van de kathedraal

Torenklimmen met een uitkijkwachter
Die avond beklim ik met Simon de 155 treden naar de klokkentoren van de kathedraal. Simon is één van de zeven uitkijkwachters van de stad. De traditie ontstond in 1405 na een hevige stadsbrand. De persoon die de klokken luidde, waakte ook over de stad. Toen het luiden in 1950 elektrisch ging, dacht de overheid de uitkijkwachters niet meer nodig te hebben. Dat leidde tot fel protest onder de bevolking. Nu roepen de wachters, na het luiden van de klok, van 10 ‘s avonds tot 2 uur ’s morgens, op het hele uur ook de tijd door.

Chocolatier Christophe van L’Espace Chocolat

DOEN: ‘Choco Treck’ wandeling
Als liefhebber van goede chocola tref ik het. Tijdens mijn citytrip in Lausanne (september) organiseren elf ambachtelijke chocolatiers hun jaarlijkse ‘Choco Treck’. Voor mij is het een mooie combinatie van een stadswandeling en het proeven van chocola. Bij de meeste krijg ik zelfs een chocolade ‘juweeltje’ mee voor thuis. Lausanne en chocola kennen een lange historie. Trots vertelt Christophe van L’Espace Chocolat mij dat in 1830 een chocolatier in Lausanne de eerste ter wereld was die noten in chocola verwerkte.

citytrip Lausanne

Neem je tijd voor het Olympisch Museum
Een bezoek aan het Olympisch Museum mag tijdens je citytrip Lausanne niet ontbreken. Mijn weg er naartoe geeft uitzicht op het Meer van Genève waar enkele zwemmers mij al meteen in een sportieve stemming brengen. Volgens een zwemmer is de watertemperatuur nog zo’n 20 graden. Voor het museum heb ik veel te weinig tijd uitgetrokken. Met zo’n 1 500 objecten, 150 films en tal van interactieve elementen red ik het niet in anderhalf uur. Wat ik zie en hoor boeit mij wel. Bijvoorbeeld dat de evolutie van schoenen, kleding en materiaal vaak aan de basis staat van nieuwe wereldrecords.

Kunstspoor Platforme 10
Dat Lausanne de Olympische hoofdstad is, dankt het trouwens aan de Eerste Wereldoorlog. Het IOC, destijds in Parijs gevestigd, moest toen uitwijken naar een andere bestemming. De grootste culturele vernieuwing, vind ik, vlak naast het station, waar de afgelopen drie jaar een modern museumcomplex is ontstaan: Platforme 10. Musée Cantonal des Beaux Arts en Photo Elysée pakken hier regelmatig uit met interessante tentoonstellingen. Het grote museumplein is vaak het decor van zang- en dansevenementen.

GEPROEFD: filets de perches
Wanneer ik in de buurt van het Meer van Genève ben, verheug ik mij steevast op ‘Filets de perches’, dé visspecialiteit van deze regio. Vers uit het Meer… of dat dacht ik toch, tot deze reis. Eén restaurant is zo eerlijk om op de menukaart te vermelden waar de chef zijn vis en vlees vandaan haalt. Zo kom ik te weten dat de vraag naar Filets de perche zo groot is dat de meeste restaurants het nu noodgedwongen invoeren uit Estland. Nog steeds lekker, maar het smaakt nu toch een tikkeltje anders.

Patricia en Denis van Cave de Moratel

Een wijngaard voor de liefde
De afsluiter van mijn citytrip Lausanne voert me naar een ander 100% lokaal product: de wijnen van Lavaux. Ongeveer tweehonderd familiaal gerunde wijngaarden tussen Lausanne en Vevey. De ruim 1 500 verschillende wijnen zijn enkel verkrijgbaar bij de wijnboer zelf en in een aantal restaurants. Dat vertelt de sympathieke Patricia van Cave de Moratel mij terwijl wij wandelen tussen haar wijnranken. Zij dankt haar wijngaard aan het verstandshuwelijk tussen haar grootouders. ‘De liefde moest nog groeien’, lacht ze, ‘maar beiden brachten een stukje wijngaard mee. Dat ging zo in die tijd’.

citytrip Lausanne

Wijngaarden en zicht op het Meer van Genève

Wijngebied prijkt op UNESCO Werelderfgoedlijst
Bij Patricia viel de hellingsgraad van de wijngaardterrassen nogal mee, maar als ik dichter bij het Meer van Genève kom, zijn ze toch akelig steil. Ik zou er niet graag werken. Door de lange geschiedenis is het wijngebied van Lavaux in 2007 wel eervol opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. In een eenvoudige hut met een vredig uitzicht op haar wijngaard toost ik met Patricia. Deze hut blijkt een aantrekkingskracht te hebben op geliefden. ‘De vraag: wil je met mij trouwen, is hier vaak gesteld’, vertrouwt zij mij toe.

Ging jij al op citytrip in Lausanne?
Dan zijn we benieuwd naar jouw ervaring of verhaal. Ontdekte je er ook leuke adresjes? Laat het ons allemaal hieronder weten met een reactie!

P.S. Onderweg prachtige foto’s geschoten?
Deel ze op Instagram en tag ons via @reisreporter of gebruik de hashtag #iedereenreisreporter.

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Lausanne | Internet: lausanne-tourisme.ch
Toerisme kanton Vaud | Internet: myvaud.ch
Toerisme Zwitserland | Internet: myswitzerland.com/nl-be
Vervoer
Reporter Tom vloog met Swiss naar Zürich (ca. 75 min) | Internet: swiss.com/be/en/homepage
Vanaf de luchthaven zijn er praktische treinverbindingen naar Lausanne. Wie niet in Zwitserland woont, kan de Swiss Travel Pass kopen. Geldig voor trein, bus en boot en met 50 procent korting op de meeste bergtreinen. Bovendien heb je gratis toegang tot ruim 500 musea. Voor meer treininfo: MySwitzerland.com/rail
Overnachten
Hotel Apha Palmiers | Internet: byfassbind.com/hotel/alpha-palmiers
Doen
Choco Treck’ wandeling | Internet: chocotreck.ch
Olympisch Museum | Internet: olympics.com/musee
Eten en drinken
De toeristische dienst had een mooie keuze gemaakt met de historische stationsrestauratie (chez SSB) als verrassend slot voor een uitstekende brunch.
Café du Grütli | Internet: cafedugruetli.ch
Brasserie de Montbenon  | Internet: brasseriedemontbenon.ch
Cave de Moratel (bij Patricia) | Internet: cavedemoratel.ch
Restaurant Sardine | Internet: sardinelausanne.ch
Restaurant Tibits (station) | Internet: tibits.ch/fr

📌 PIN nu en plan later

citytrip Lausanne

Beeldmateriaal citytrip Lausanne: © Tom Marees

Over deze auteur

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *